U ime obitelji: Pobačaj se može uvrstiti u temeljna prava EU-a jedino uz podršku svih članica
15. travnja 2024.

Udruga U ime obitelji osvrnula se na prošlotjedno glasovanje o uključivanju pobačaja u Povelju o temeljnim pravima EU-a. Naglašavaju kako je izglasavanje u EU parlamentu pokušaj je zaustavljanja rastućeg pokreta za zaštitu prava na život te kako se prekid života nerođenog djeteta može uvrstiti u temeljna prava EU-a jedino uz jednoglasnu podršku 27 država članica EU-a, a  da to za sada nije moguće.

”Nedavno odobrenje rezolucije u Europskom parlamentu kojom se traži uključivanje pobačaja u Povelju o temeljnim pravima EU-a pokušaj je zaustavljanja prepoznatljivog napretka u zaštiti prava na život u EU-u i svijetu. Razvoj znanosti i snažni pokreti za život u SAD-u, EU-u i svijetu doprinijeli su da Vrhovni sud SAD-a poništi odluku u slučaju Roe protiv Wadea.

Pobačaj više nije zakonit na razini SAD-a. Sve većem broju građana u svijetu neprihvatljivo je da zakoni njihovih država dopuštaju prekid života nerođenog djeteta.

Rezolucija nije obvezujuća

Zastupnici u Europskom parlamentu koji su poduprli ovu anticivilizacijsku rezoluciju znaju da ona nije obvezujuća. Znaju i da je peticija upućena Vijeću Europe i Europskoj komisiji politička gesta koja se teško može ostvariti u skoroj budućnosti. Prekid života nerođenog djeteta može se uvrstiti u temeljna prava EU-a jedino uz jednoglasnu podršku 27 država članica EU-a. A to za sada nije moguće.

>EU parlament zatražio da se ‘pravo na pobačaj’ uvrsti u povelju o temeljnim pravima

Ne postoji ni jedan obvezujući međunarodni ugovor ili instrument koji priznaje pobačaj kao
pravo. Naprotiv, svi međunarodni dokumenti jamče zaštitu prava na život. Ne postoji pravo na prekid života nedužnoga ljudskog bića u majčinoj utrobi. Postoji pravo na život. To je izvorno razmišljanje i namjera utemeljitelja Europske unije. A predmetna rezolucija to otvoreno dokida.

Pokušaj guranja zaštite pobačaja u lokalnim ustavima 

Međutim, rezolucija je način da se progura zaštita pobačaja u lokalnim ustavima nekih europskih zemalja. Također je pokušaj gušenja zakonitog djelovanja građana, političara, liječnika, nevladinih udruga i vjerskih zajednica koje brane pravo na život od začeća do prirodne smrti i štite obitelj.

Rezolucija zahtijeva od izvršnih tijela EU-a da zaustave pro life aktivnosti lažno
ih prikazujući kao „prijetnju vladavini prava“. Odobrena rezolucija krši članke 1, 2, 10, 11, 12, 20 i 21 Povelje EU-a o pravima koje želi reformirati i članke 1, 2, 3, 7, 11, 12, 18, 19, 20 i 30 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koji štite poštivanje ljudskog dostojanstva, prava na život, slobodu savjesti, uključujući pravo na prigovor savjesti, misli, izražavanja i udruživanja, te pravo na jednakost pred zakonom i nediskriminaciju.

Svaki ljudski život je vrijedan

Udruga U ime obitelji i Hod za život beskompromisno stoje na poziciji da je svaki ljudski život vrijednost sam po sebi. Da je svaki čovjek član ljudske obitelji od trenutka začeća. I da je dostojanstvo ljudskog bića neotuđivo u svim okolnostima i situacijama ranjivosti.

Pravo na život je prvo od svih ljudskih prava. Bez zakonskog jamčenja prava na život – sva ostala prava gube svoju osnovu.

>Andrijanić: U Poljskoj nerođeni imaju svoje zaštitnike među političarima. U Hrvatskoj sve manje

Stoga odbacujemo rezoluciju Europskog parlamenta i solidariziramo se sa svim vladama i parlamentima, ustavnim i vrhovnim sudovima, sa svim političarima, građanskim i vjerskim liderima i svim udrugama i pokretima koji brane život i obitelj, a čije djelovanje ova rezolucija želi ograničiti.

Birajte kandidate koji brane život

Pozivamo sve članove, podupiratelje i prijatelje naše udruge da udvostruče svoje napore u
promicanju i obrani života, obitelji i sloboda, putem građanskih i zakonodavnih inicijativa te
javnih politika koje nam omogućuju da kao društvo napredujemo korak po korak, strateški i samouvjereno, uvijek okupljajući sve više ljudi koji dijele naše vrijednosti. Nastavimo naš solidaran hod prema naprijed, braneći pravo na život onih koji se ne mogu sami obraniti.

>Što o pobačaju ne znaju, a trebaju znati liječnici koji se bave politikom?

Pozivamo sve građane da na izborima za Hrvatski sabor 17. travnja, te izborima za Europski parlament 9. lipnja 2024. glasaju za kandidate koji snažno brane život, obitelj i temeljne slobode”, stoji u priopćenju udruge U ime obitelji.

Izvor: Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža