Odbor Vijeća Europe sutra odlučuje o surogatstvu
15. ožujka 2016.

Sutra (15. 3.) će Odbor za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj Vijeća Europe raspravljati i glasovati o Rezoluciji o surogatstvu te će ono, ukoliko bude usvojeno, biti upućeno na glasovanje na plenarnu sjednicu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe početkom travnja.

Podsjećamo, izvjestiteljica Rezolucije, gđa. Petra De Sutter, nalazi se u sukobu interesa zbog toga što kao voditeljica Odjela za reproduktivnu medicinu Sveučilišne bolnice Ghent (Belgija) profesionalno surađuje u praksi surogatstva. Primjerice internetska stranica indijske surogatske klinike “Seeds of innocence” potvrđuje sukob interesa gđe. De Sutter kada navodi da “ono što čini Seeds of innocence posebnijom od drugih klinika za plodnost je njegova suradnja s Odjelom reproduktivne medicine Sveučilišne bolnice u Ghentu, u Belgiji, koju zastupa prof. dr. Petra De Sutter.”

Također, promatrači civilnih udruga u tom odboru Vijeća Europe ističu da je prošla sjednica Odbora – na kojoj je 27. siječnja 2016. prvi put u povijesti Vijeća Europe raspravljano o navedenom sukobu interesa – bila održana u znaku mnogih kršenja Poslovnika Vijeća Europe. Naposljetku je iza zatvorenih vrata i dizanjem ruku uz konflikte među članovima tijesnom većinom bilo izglasano da izvjestiteljica De Sutter nije u sukobu interesa.

Međunarodna inicijativa “Ne trgovanju majčinstvom”, u kojoj sudjeluje i Udruga U ime obitelji, prikupila je 107.967 potpisa europskih građana za ukidanje svih vrsta surogatstva u Europi i predala ih Uredu Vijeća Europe uoči održavanja sutrašnje sjednice Odbora. Hoće li članovi Odbora poslušati europske građane, kao i nedavni stav zastupnika Europskog parlamenta koji suosudili sve oblike surogatstva, ili će poduprijeti surogatstvo – moderni oblik trgovanja ljudima i iskorištavanje žena i djece, znat će se nakon sutrašnje sjednice.

Photo: wikipedia.org

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža