U ime obitelji: Namješteni izbori za Savjet za razvoj civilnog društva!
1. kolovoza 2016.

Udruga U ime obitelji uputila je Uredu za udruge Vlade RH dopis vezano za glasovanje za kandidate Savjet za razvoj civilnog društva, i na znanje Vladi, svim kandidatima i sadašnjim članovima Savjeta.

Prenosimo ga u cijelosti:

Ured za udruge Vlade RH s ciljem manipulacije izbora, ili zbog grubog propusta, nije informirao sve udruge u RH o glasovanju za kandidate za Savjet za razvoj civilnog društva, što je rezultiralo odazivom od samo 2 posto udruga te izborom kandidata lijevo-liberalnog svjetonazora.

Prema Rezultatima glasovanja za članove Savjeta za razvoj civilnoga društvaiz reda udruga za razdoblje 2016. – 2019., za nove članove Savjeta iz reda udruga je valjano glasovalo 485 udruga. S druge strane, trenutno je u Hrvatskoj prema Registru udruga registrirano 51.908 aktivnih udruga. To znači da je svega 0.9 posto udruga u Republici Hrvatskoj glasovalo za članove Savjeta koji bi ih trebali predstavljati pred Vladom. Ako se uzme neslužbeni podatak da je oko 25.000 udruga uskladilo svoj statut sa Zakonom o udrugama, dok ostatak nije imao skupštinu u posljednjih osam godina, tada taj postotak iznosi oko 2 posto.

Zadaća je Savjeta za razvoj civilnog društva da savjetuje Vladu o donošenju politika prema civilnom društvu, da podupire uključivanje i sudjelovanje organizacija civilnoga društva (OCD) u demokratskim procesima i javnim savjetovanjima, te da pomaže u određivanju prioriteta za financiranje programa i projekata OCD-a. Iznimno je važno da u ovo tijelo kandidati budu izabrani sukladno demokratskim standardima i da predstavljaju većinu organizacija, a ne samo pojedine interesne skupine unutar civilnog društva.

“Izlaznost” udruga na glasovanje od oko 2 posto ukazuje da većina udruga u RH nije bila informirana o glasovanju, a za čije je informiranje bio primarno odgovoran Ured za udruge Vlade RH, kao institucija koja provodi izbore za članove Savjeta. Informacija o izborima objavljena je na mrežnoj stranici i poslana e-biltenom Ureda (koje prati ograničen broj udruga), što očito nije bilo dovoljno. Puno veći odaziv mogao je biti osiguran slanjem pošte na sve udruge, i tu je praksu Ured slijedio 2000. godine kada je uputio udrugama poziv na suradnju naProgramu suradnje Vlade RH i nevladinog, neprofitnog sektora u RH. Kako stoji u predgovoru Programa: “Ured je poziv na suradnju na ovom Programu uputio na adrese gotovo 16.000 udruga registriranih u Republici Hrvatskoj. Zašto je 16 godina kasnije Ured odustao od ove demokratske prakse i nije poštom informirao udruge?

Radi li se o grubom i nemarnom propustu ili se radi o namjernom omogućivanju manipulacije kako bi malim odazivom aktivne udruge lijevo-liberalnog svjetonazora bile izabrane u Savjet i “oređivale prioritete u financiranju”, što se na kraju i dogodilo?

Kako bi se ispravili navedeni grubi propusti, zahtijevamo od Ureda za udruge Vlade RH da:

  • Poništi rezultate navedenog glasovanja i informira dopisom (poštom) sve registrane udruge u RH o izboru za nove članove Savjeta te da u dopisu objasni proceduru glasovanja i važnost samog Savjeta za civilno društvo u RH.
  • Omogući svim organizacijama civilnog društva, ne samo udrugama, da predlože svoje kandidate
  • Informira dopisom (poštom) sve registrane udruge u RH i organizacije civilnog društva o proceduri izrade i važnosti Nacionalne strategije za stvaranje poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva 2017. – 2021. te da u svrhu prijave što većeg broja kandidata u
  • Radnu skupinu za izradu nove Nacionalne strategije produži rok za prijavu kandidata.
    Ubuduće osigura da sve udruge i organizacije civilnog društva budu informirane o temama i uključene u donošenju dokumenata važnih za civilno društvo u RH.

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža