Liječnici koji ne žele vršiti pobačaj maltretirani u Velikoj Britaniji, a Hrvatskoj prijete iste mjere
27. srpnja 2016.

Liječnici koji odbijaju sudjelovati u pobačajima sve su više izloženi maltretiranju i diskriminaciji na radu – izjavilo je Britansko medicinsko udruženje u sklopu istrage o poštivanju prava na prigovor savjesti liječnika. Prema novom Izvještaju o slobodi savjesti sukladno odredbi zakonu o pobačaju, koje je izdala grupa zastupnika Britanskog parlamenta, zdravstveni djelatnici se žale kako se na njih vrše pritisci da sudjeluju u pobačajima te im se priječi da napreduju u karijeri.

Parlamentarna istraga, pokrenuta od zastupnika iz svih stranaka Britanskog parlamenta koji se zalažu za život nerođenog djeteta, zaključila je da se odredba o pravu na prigovoru savjesti ne provodi i da su medicinski djelatnici koji ulažu prigovor na pobačaj zbog toga ranjivi. Fiona Bruce, predsjedateljica te skupine zastupnika, rekla je kako “Izvještaj otkriva zabrinjavajuće dokaze da se doktore i druge zdravstvene djelatnike napastuje, zlostavlja i da im se uskraćuju izbori u karijeri zato što koriste svoje zakonsko pravo na prigovor savjesti po pitanju sudjelovanja u postupku pobačaja. To mora prestati“ – rekla je Bruce.

Odnos prema osobama koje iz moralnih razloga ne žele činiti pobačaj „daleko prečesto“ ovisi o individualnim stavovima njihovih upravitelja i kolega – stoji u Izvještaju. Istraga je također otkrila kako se na liječnike s prigovorom savjesti vrši pritisak da svoje pacijente usmjere na doktore koji čine pobačaje, da se liječnicima zbog njihova etičkog prigovora uskraćuju promaknuća te da suspecijalizacije poput ginekologije u Britaniji učinjene gotovo nemoguće za medicinske studente s prigovorom na pobačaj. Tamošnje ginekološko udruženje je čak odbilo sudjelovati u istrazi te ga se u novom izvještaju snažno kritizira zbog politike eksplicitne diskriminacije protiv studenata s prigovorom savjesti, pišeVatikanski Radio.

Izvješće na koncu preporučuje reviziju programa za poučavanje kako bi se zajamčilo da se prigovor savjesti ispravno shvaća i poštuje. Također treba prestati tražiti od liječnika koji ulažu prigovor da upute pacijente na pobačaj negdje drugdje. Osim toga se predlaže uspostava sustava žalbi kako bi se pomoglo liječnicima marginaliziranim zbog njihove savjesti.

„Ne trebamo očekivati da netko tko vjeruje kako je pobačaj moralno duboko pogrešan treba biti voljan sudjelovati u njemu u bilo kojoj mjeri“. Zakonske mjere o savjesti treba „tumačiti tako da štite zdravstvene djelatnike od takvih očekivanja“ – smatra dr. Mary Neal u svojem prilogu istrazi o prigovoru savjesti.

Nažalost, prijedlog hrvatskog Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije 2016. – 2021., o kojem smo pisali ovdje, donosi upravo mjere za koje Izvještajdokumentirano navodi da dovode do kršenja prava na priziv savjesti u Velikoj Britaniji. Te su mjere: “Pravodobno, točno i jasno informirati pacijente o mogućnostima koje su im na raspolaganju u slučaju priziva savjesti zdravstvenih djelatnika” (Mjera 1.5.) i “osigurati i očuvati dostupnost svih zakonima reguliranih reproduktivnih prava i zaštite reproduktivnog zdravlja u svim javnim zdravstvenim ustanovama, posebice prava na pobačaj” (Mjera 1. 4.). Nacionalni planu za borbu protiv diskriminacije, koju je objavio Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, ne bi smio sadržavati ovakvu ideologiju, koju inače promoviraju udruge Platforme 112.

U ime obitelji pozvala je na potpisivanje peticije kojom možete zatražiti od Vlade da se razriješi Radna skupina i ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koji su dozvolili da se objavi dokument s ovakvim mjerama, koje ćeograničiti građanske slobode i ljudska prava liječnicima i zdravstvenom osoblju da rade u skladu sa svojom savjesti! Peticiju možete potpisati OVDJE.

Dr. Markeljević: Pravo na prigovor savjesti sastavni je dio slobode mišljenja, jednog od osnovnih proklamiranih ljudskih prava

Marijana Petir: Uskraćivanjem priziva savjesti otvara se prostor diskriminaciji

Izvor: narod.hr/Vatikanski Radio

Foto: Thinkstock

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža