Službeni i neslužbeni odgovor Ureda za udruge Vlade RH na zahtjev U ime obitelji
2. kolovoza 2016.

Nakon što je udruga “U ime obitelji” od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske zatražila poništavanje rezultata glasovanja za članove Savjeta za razvoj civilnoga društva, radi točnog i potpunog informiranja javnosti, danas od je od navedenog Ureda stigao sužbeni odgovor.

U ime obitelji: Namješteni izbori za Savjet za razvoj civilnog društva!

No dok se službenim tonom obraćaju u priopćenju, zanimljivo je vidjeti kako “dišu” njihovi zaposlenici privatno. Tako je Sandra Pernar, savjetnica u Vladi i Vladinom uredu, dakle tom istom od kojega je stiglo priopćenje, a ujedno i bivša izvršna direktorica GONG-a, na društvenim mrežama vrlo jasno napisala što misli o onimakoji su “ponavljali kao papige da bi Ured svim udrugama trebao slati obavijesti poštom”.

Ova diplomirana politologinja je dodala oznakom kolutanja očiju, na traženje poništavanja rezultata glasovanja od strane “U ime obitelji” da tko još danas šalje priopćenja poštom – u 2016. godini.

Pernar, koja je svojedobno iz GONG-a željela prijeći i u Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa, imala je još jedan “zanimljiv” komentar o navednoj temi, u kojem je napisala: “Inače, ne kužim zašto se njihova kretenska prioćenja objavljuje bez provjere druge strane”.

image002

Istodobno, dok je jasno kakvi su neslužbeni stavovi Ureda za udruge, u priopćenju navode kako nigdje nije propisano koliki bi odaziv udruga trebao biti da bi izbor bio pravovaljan. Ističu kako su pravovremeno na svojim mrežnim stranicama objavili javni poziv za kandidiranje članova Savjeta i njihovih zamjenika za naredni mandat, a stav udruge “U ime obitelji” da bi svim organizacijama civilnog društva trebali posebno poštom poslati poziv smatraju neosnovanim.

“U 2016. godini, kada se i državna uprava okreće ka potpunoj digitalizaciji i komunikaciji putem e-pošte, (što je u poslovnoj komunikaciji već dugo standard), slanje pisama na adrese svih udruga (kojih je trenutno gotovo 53.000) predstavljalo bi nepotreban financijski trošak”, poručuju iz Ureda.

Napominju kako je udruga “U ime obitelji” kandidirala svog predstavnika za člana radne skupine za izradu Nacionalne strategije za za nadolazeće petogodišnje razdoblje “kao rezultat privremene diseminacije i dostupnosti informacija Ureda za udruge”.

Iz Ureda odbacuju i tvrdnje o izboru kandidata lijevo-liberalno svjetonazora u Savjet.

“Zadaća Ureda za udruge je osigurati poticajan pravni, institucionalni i financijski okvir za razvoj i djelovanje svih udruga, neovisno o tome koje svjetonazore zastupaju i tu svoju zadaću stručno i odgovorno obavljamo te u potpunosti odbacujemo bilo kakve insinuacije u namještanje izbora za Savjet za razvoj civilnog društva”, stoji u priopćenju vladina Ureda za udruge, kojeg možete u cijelosti pročitati u nastavku.

Odgovor udruzi U ime obitelji

Izvor: narod.hr

Foto: udruge.gov.hr

 

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža