U ime obitelji na raspravi o obiteljskoj politici u mađarskom parlamentu: ‘Mađarska vjeruje u obitelj kao građevnu jedinicu društva’
19. veljače 2016.

Predstavnici udruge U ime obitelji, Ivona Bišćan i Ivan Munjin, sudjelovali su od 12. do 14. 2. 2016. na European Youth Weekend-u u Budimpešti – seminaru na kojem su mladi iz cijele Europe promišljali o donošenju obiteljskih politika. Seminar se održao u obliku strukturiranog dijaloga, što znači da su mladi formirali konkretne mjere obiteljske politike i predstavili ih donositeljima odluka u mađarskom parlamentu na simuliranoj mini-plenarnoj sjednici kojoj je predsjedala mađarska ministrica za obitelj i mlade, gđa. Katalin Novak.

Predstavnici U ime obitelji značajno su svojim iskustvom doprinijeli promišljanju mladih o obiteljskoj politici te prezentirali status braka i obitelji u Hrvatskoj, kao i demografsku sliku Hrvatske, te djelovanje Udruge U ime obitelji. Osim što su imali mogućnost sudjelovati i doprinijeti ovakvom događaju, posebno ih je dojmio status koji obitelj uživa u mađarskom društvu: “Vikend u Budimpešti bio je prilika da se upoznamo s kulturom obitelji u zemlji koja se želi u potpunosti prilagoditi svojim obiteljima”, komentirala je za narod.hr Ivona Bišćan, voditeljica ureda U ime obitelji. “Prije svega me se dojmio dan proveden u Parlamentu. Tijekom dana bilo je moguće susresti cijele obitelji – od najmlađih u kolicima do baka i djedova kako razgledaju prostorije parlamenta i sudjeluju u aktivnostima osmišljenim upravo za njih. I sama mađarska ministrica za obitelj i mlade, gđa. Katalin Novak, je na događanje došla u pratnji muža i svoje troje djece. Održavanje nacionalne konferencije o obitelji upravo u nacionalnom parlamentu, nama sudionicima iz drugih europskih zemalja, jasno je dalo do znanja koliko Mađarska cijeni i vjeruje u obitelj kao građevnu jedinicu društva”, zaključila je Ivona Bišćan.

Parlament-4

Parlament-2

Komentirajući sam strukturirani dijalog mladih s donositeljima odluka, Ivan Munjin, član Upravnog odbora U ime obitelji, rekao je za narod.hr da se “radi o jednoj vrlo inovativnom pristupu strukturiranom dijaloga jer se mlade percipiralo kao sugovornike u raspravi o ovoj važnoj temi, donošenju i provedbi obiteljskih politika. Smatram da bi se također u Hrvatskoj trebalo uključiti mlade u procese donošenje odluka, pogotovo o pitanjima braka i obitelji, jer se radi o politikama koje će utjecati na njihove sadašnje i buduće obitelji. Koliko je organizatorima EYD-a, Konfederaciji obiteljskih udruga Karpatskog bazena, bila važna participacija mladih pokazuje činjenica da je mađarska ministrica vrlo pristupačno odgovarala na naša pitanja koja se tiču mađarske obiteljske politike i Mađarske u Europskoj uniji. Jako mi je drago što smo mogli sudjelovati na ovom događaju i što smo mogli ostalim sudionicima prezentirati svoje iskustvo društvenog zagovaranja, kako bismo doprinijeli njihovom angažmanu za brak i obitelj. Veselim se budućoj suradnji.”

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža