U ime obitelji

U ime obitelji ministru Aladroviću: Ispunite svoju zakonsku dužnost – zaštitite obitelji roditelja odgojitelja

U ime obitelji ministru Aladroviću: Ispunite svoju zakonsku dužnost – zaštitite obitelji roditelja odgojitelja

Udruga U ime obitelji podnijela je podnesak Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade u vezi njihovog nadzora zakonitosti Odluke o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje. Zatražili su od ministra Aladrovića informacije o pokretanju postupka i poduzimanju koraka nužnih za zaštitu zakonskih prava roditelja odgojitelja.

Naime, niti Ministarstvo pravosuđa i uprave niti Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike niti Središnji državni ured za demografiju nisu poduzeli korake u zaštiti zakonskih prava građana Hrvatske, roditelja odgojitelja, a sukladno svojoj jasnoj i zakonskoj obvezi provođenja nadzora zakonitosti postupanja tijela lokalne i regionalne samouprave.

> UiO: Ministar Malenica dužan je zaštititi građane od samovolje zagrebačkog šerifa Tomaševića

> U ime obitelji i udruga roditelja odgojitelja: Očekujemo od ministra Malenice inspekcijski nadzor u Gradu Zagrebu

> UiO: Tomaševićeva promjena za Zagreb – oduzeo sredstva za život djeci – oko 21.000 u mjeri roditelj odgojitelj i 8.000 novorođenčadi u 2022.

‘Očekujemo da nadležna ministarstva poduzmu korake u zaštiti zakonskih prava građana Hrvatske’

Odvjetnik Karlo Novosel, član Upravnog odbora U ime obitelji naglasio je da je neprihvatljivo da niti jedno od oba nadležna ministarstva ne ispunjava svoju zakonsku obvezu da zaštiti ovako velik broj obitelji – zakonska prava čak 5 800 obitelji koje brinu o 21 000 djece. „Hrvatske institucije dužne su štititi ustavnopravni poredak Republike Hrvatske i jamčiti zaštitu koju zakoni pružaju građanima Republike Hrvatske“, naglasio je Novosel.

„Kao građani mi se borimo protiv protuzakonitog djelovanja jedinice lokalne samouprave, Grada Zagreba, koji nanosi štetu 5 800 roditelja odgojitelja koji se brinu za više od 21 000 djece. Udruga U ime obitelji u petak 21.1.2022. podnosi zahtjev za ocjenu zakonitosti Visokom upravnom sudu te se pridružuje drugim udrugama i građanima u zaštiti zakonskih prava roditelja odgojitelja. Ali, s punim pravom očekujemo da nadležna ministarstva poduzmu korake u zaštiti zakonskih prava građana Hrvatske“, poručila je izvršna direktorica U ime obitelji dr. Željka Markić.

Izvor: narod.hr