U drugi krug predsjedničkih izbora s 250 000 birača više od broja punoljetnih osoba
29. prosinca 2014.

Udruga “U ime obitelji” održala je konferenciju za medije na kojoj je izvijestila o tijeku promatranja predsjedničkih izbora 28. prosinca.

Dominik Knezović, koordinator promatrača izvijestio je da je Udruga “U ime obitelji” u prvom krugu predsjedničkih izbora imala najviše promatrača od svih nevladinih udruga – 682 promatrača-volontera na terenu koji su bili raspoređeni po cijeloj Hrvatskoj, a najviše u gradu Zagrebu.

“Tijekom pripreme i otvaranja biračkih mjesta neki promatrači imali su problema pri akreditaciji jer Državno izborno povjerenstvo nije poslalo cjelovite podatke o svim biračkim odborima”, rekao je, napomenuvši kako se slična stvar dogodila i na referendumskom izjašnjavanju o ustavnoj definiciji braka.

Koordinator promatrača U ime obitelji istaknuo je kako je bilo primjera vrijeđanja promatrača udruge U ime obitelji od nekih birača te da su promatrači nekih stranaka čiji su kandidati sudjelovali u izbornom procesu potpisivali bjanko zapisnike prije kraja izbornog procesa.

“Na biračkom mjestu broj 7, u ulici Račkoga 9 u Zagrebu članica biračkog mjesta bila je pod utjecajem alkohola na što ju je predsjednik biračkog odbora udaljio s tog biračkog mjesta. Naknadno je utvrđeno da je na tom biračkom mjestu bio 21 listić viška te će na tom mjestu biti ponovljeni izbori najvjerojatnije 4. siječnja”, pojasnio je.

Natalija Kanački, članica Upravnoga odbora udruge U ime obitelji istaknula je kako je bila prisutna u samom Državnom izbornom povjerenstvu kao promatrač i u Hrvatskom saboru gdje se pratilo izvještavanje iz dijaspore. Napomenula je kako je novost ove godine što su se promatranja vršila na svim razinama te u DIP-u te kako većih nepravilnosti nije bilo.

“Ono što bih mogla uputiti kao mali prigovor DIP-u jest da kraju dana, ono što bi se očekivalo u demokratski razvijenim zemljama, postoji određeni zapisnik i kategorizacija prigovora kako bismo mi – promatrači, ali i cijela hrvatska javnost mogli vidjeti koliko je ukupno bilo prigovora te na što su se oni odnosili te da možemo vidjeti postoji li kakva pojavnost određenih nepravilnosti”, rekla je Kanački dodavši kako su primijetili, ali i imali dojave iz Zagreba te iz cijele Hrvatske građana koji su sami provjeravali i pratili popise birača te su javljali da su na popisima bili preminuli članovi njihovih obitelji ili preminuli sumještani.

“Popisi birača imaju viška birača i duhova birača o kojima se govori. Izuzetno je važno u ovom trenutku da prije drugog kruga predsjedničkih izbora imamo bolje definiranje samih popisa birača”, zaključila je Kanački.

Članica Upravnoga odbora Udruge “U ime obiteljI” dr. Željka Markić istaknula je kako smatra izuzetno bitnim ponoviti kako ulazimo u drugi krug predsjedničkih izbora s 250 000 više birača od broja punoljetnih osoba u situaciji u kojoj je jedan od kandidata i predsjednički kandidat SDP-a, stranke koja je na vlasti, a ministar koji manipulira podacima vezanim uz broj birača je ministar te iste stranke.

Napomenula je kako su zatražili od MUP-a i Ministarstva uprave da im dostave podatke s 1. siječnja o broju punoljetnih osoba koji imaju boravište u Republici Hrvatskoj i od Ministarstva uprave da daju broj birača koji u svim evidencijama u registru birača.

“Medije pozivamo da se ne umore ponavljati ovu činjenicu koja predstavlja presedan u Europskoj uniji, kao i u razvijenim zemljama, da imamo dvije liste birača te da ne znamo točno od kuda je moguće imati veći broj birača od broja punoljetnih osoba”, rekla je dr. Markić.  Istaknula je kako je Udruga dobila mnogo poziva svojih podupiratelja, građana Republike Hrvatske vezano za debatu predsjedničkih kandidata koja je održana na HRT-u zadnji dan prije izborne šutnje.

 “Smatramo da je nedopustivo da javna televizija, koju građani Hrvatske financiraju s preko milijardu i 200 milijuna kuna godišnje, napravi sučeljavanje s takvim niskim profesionalnim kriterijima u kojima se uloga i važnost predsjedničke funkcije svodi na poluzabavni show”, istaknule je rekavši kako svi znamo standarde bez obzira kakvi su naši stavovi o predsjedničkim kandidatima te kako smatra da je svaka funkcija u Republici Hrvatskoj koja predstavlja nas građane važna te da je važno tko će nas predstavljati idućih pet godina u Hrvatskoj i inozemstvu.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža