U ime obitelji

Trgovački centri danas rade prema radnom vremenu u kojem rade nedjeljom: Što je za radnike tražila U ime obitelji?

Trgovački centri danas rade prema radnom vremenu u kojem rade nedjeljom: Što je za radnike tražila U ime obitelji?

Danas je državni praznik i obilježava se Dan neovisnosti, no većina trgovačkih centara nije odlučila omogućiti svojim radnicima da provedu dan s obitelji nego rade prema radnom vremenu u kojem rade nedjeljom.

Trgovački lanci svojim radnicima većinom nisu omogućili da Praznik rada provedu sa svojim obiteljima!

Veliki trgovački centri većinom su otvoreno od 9-21. Kaufland radi do 20 ili 21 sat ovisno kako inače rade nedjeljom. Otvorene su i Plodine i to čak od 7 do 22 sata. Interspar radi slično, otvoreni su od 7 do 21 sat. Lidlove trgovine rade do 14, 18 ili 21 sat, ovisno o lokaciji, a Konzumove do 12,13, 15 ili 21 sat, također ovisno o lokaciji. Svoja vrata nisu zatvorili niti Pevec i Bauhaus koji rade po radnom vremenu za nedjelju.

BRAVO Lidl i Konzum: I blagajnice će Uskrs provesti s obitelji!

(VIDEO) U ime obitelji pozvala HDZ i SDP da zakonski zaštite neradnu nedjelju i blagdane

Krajem 2017. godine porastao je broj dućana koji nisu radili za božićne blagdane, a Lidlovi dućani nisu radili puna tri blagdanska dana. Na Uskrs 2018. godine situacija je bila slična i gotovo svi trgovački lanci omogućili su svojim radnicima blagdane s obitelji. No, već za Praznik rada većina trgovačkih lanaca radila je po nedjeljom radnom vremenu.

Pogledajte koje su trgovine omogućile svojim radnicima blagdane u krugu obitelji!

Udruga “U ime obitelji” prošlog ožujka podnijela je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu čijim bi se prihvaćanjem trenutno zakonski omogućilo zaposlenima u trgovinama da sami odlučuju žele li, ili ne žele raditi nedjeljom i blagdanom te, ukoliko žele, da za taj rad dobivaju minimalno 50 posto veću naknadu, međutim Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo kojim je predsjedao M. Mrsić , a zatim G. Maras taj prijedlog blokiraju ne dozvoljavajući da dođe na dnevni red sjednice odbora.

Dr. Željka Markić, predsjednica udruge “U ime obitelji” tada je objasnila da je postojeći zakon tako napravljen da poslodavac može povećati plaću za 1 kn nedjeljom i time je ispunio svoje obveze prema radniku, odnosno može reći da ga plaća za rad nedjeljom i blagdanima.

 

Izvor: narod.hr

Foto: Thinkstock