U ime obitelji

Savjetnica gradonačelnika Bandića: ‘Isfabricirali smo dopis udruzi ‘U ime obitelji’ jer je na tome inzistirao USKOK!’

Savjetnica gradonačelnika Bandića: ‘Isfabricirali smo dopis udruzi ‘U ime obitelji’ jer je na tome inzistirao USKOK!’

Andrea Šulentić, posebna savjetnica zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, koja je u njegovu Uredu sada zadužena za nepravilnosti, u petak je u sudnici zagrebačkog Županijskog suda na suđenju Bandiću, pročelniku Ivici Lovriću i Zdenki Palac, direktorici zagrebačkih Tržnica, za aferu štandovi rekla da su “isfabricirali” dopis Građanskoj inicijativi U ime obitelji jer na njemu nije inzistirala Udruga, već USKOK, javlja Jutarnji list.

> Dr. Željka Markić: ‘Štandove i letke Grad Zagreb sponzorirao je po standardnoj proceduri, a DORH se pokazao kao produžena ruka HDZ-a i SDP-a’

Dopis je pisan 23. siječnja 2015. iako ima nadnevak 22. siječnja i po njega je došao gospodin iz USKOK-a. Kad kažem da je isfabriciran, mislim na to da brzi odgovor nije zahtijevala Udruga, već USKOK, odnosno Udruga ga nije očekivala tom brzinom. Moguće je da su uz taj dopis bile i neke fakture koje je uputila Udruga”, rekla je svjedokinja.

Svjedokinja je odgovorila da nisu bili doneseni ni zaključci o financijskom pokroviteljstvu manifestacije.

“Da USKOK nije inzistirao na odgovoru Udruzi, mi to ne bismo tada ni napisali, zato smo ga i antidatirali”, rekla je svjedokinja.

> Evo činjenica o DORH-u i USKOK-u koje sudac nije dopustio dr. Željki Markić iznijeti na sudu

> Kronologija događaja oko suđenja Bandiću zbog štandova za potpisivanje referendumske inicijative ‘Birajmo zastupnike imenom i prezimenom’

Svjedočila je i Sandra Švaljek, Bandićeva zamjenica koja je i obnašala dužnost gradonačelnice dok je Bandić bio u pritvoru.

“U jednom trenutku su u Grad počeli stizati računi za usluge učinjene toj Inicijativi, a ona ih nije plaćala, već ih je upućivala na Grad. Grad bez odluke o financijskoj potpori nije mogao plaćati te račune. Ja sam se 12. veljače 2015., uoči sjednice Gradske skupštine, u palači Dverce srela s Milanom Bandićem i on me pitao zašto nisam odobrila plaćanje tih računa. Rekla sam mu da nije donio odluku i da sam se konzultirala s gospodinom Slavkom Kojićem, koji je bio pročelnik za financije, koji je decidirano smatrao da bi podmirenje tih troškova bilo suprotno i zakonu o financiranju političkih aktivnosti. Gradonačelnik Bandić se nije s time složio”.

> Dr. Markić na suđenju Bandiću: ‘Za referendumsko izjašnjavanje 2014. tražili smo potporu Grada Zagreba, kao i od ostalih gradonačelnika i načelnika’

U utorak će vijeće o sponzoriranju prikupljanja potpisa za referendum “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” ispitati još nekoliko svjedoka, a očekuje se da bi u srijedu Milan Bandić, Ivica Lovrić i Zdenka Palac mogli iznositi svoje obrane u postupku u kojem ih USKOK tereti za zloporabu položaja i ovlasti tijekom 2014., navodi Jutarnji list.

Podsjetimo, dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji, početkom rujna svjedočila je na zagrebačkom Županijskom sudu u procesu koji je USKOK pokrenuo protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, gradskog pročelnika Ivice Lovrića i voditeljice Tržnica Zagreb Zdenke Palac zbog pokroviteljstva Grada Zagreba nad građanskom inicijativom ‘Birajmo zastupnike imenom i prezimenom’.

Na ulasku u sudnicu dr. Markić istaknula je novinarima kako su na isti način sponzorstvo dobivale tisuće drugih udruga i inicijativa te kako zabrinjava činjenica da USKOK i DORH izdvajaju udrugu U ime obitelji “optužujući ju za nešto što je svakome jasno da nije kazneno djelo”.

Tijekom svjedočenja predsjednik sudskog vijeća Zdravko Majerović nije dopustio dr. Željki Markić iznijeti činjenice o DORH-u i USKOK-u.

Odvjetnik Krešimir Krsnik nakon toga je primijetio kako je u sudnici pregledana snimka izjave Milana Bandića, ali se svjedokinji nije dopustilo da kaže što misli, na što je sudac Majerović uzvratio da se “svjedoka nikad ne pita za mišljenje”.

Dr. Željka Markić prije ulaska u sudnicu u izjavi za medije upozorila je na činjenicu da DORH i USKOK funkcioniraju kao produžena ruka HDZ-a i SDP-a.

“Prije četiri godine Grad Zagreb dao je na besplatno korištenje Građanskoj inicijativi 51 štand u razdoblju od dva tjedna te tiskao edukativne letke i plakate koji su građane informirali o potrebi promjene izbornog sustava. Štandove su i skladišta dali na korištenje volonterima GI za prikupljanje potpisa. Po istoj proceduri Grad Zagreb osigurao je sponzorstvo stotinama drugih udruga i inicijativa. Zabrinjava činjenica da su USKOK i Državno odvjetništvo od svih udruga i inicijativa koje je Grad Zagreb sponzorirao na isti način, izdvojili udrugu U ime obitelji optužujući ju za nešto što je svakome jasno da nije kazneno djelo. Na žalost iz ovog proizlazi da DORH i USKOK funkcioniraju kao produžena ruka HDZ-a i SDP-a, odnosno da za korupciju optužuju one za koje dobiju političko zeleno svjetlo, a ne progone one koje politika štiti, a građane su oštetili za stotine milijuna kuna”, upozorila je predsjednica udruge, a na pitanje novinara hoće li to isto reći u sudnici, dr. Željka Markić rekla je da hoće ako joj dopuste.

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr

Foto: Fah