(VIDEO) Petir i U ime obitelji u EU parlamentu obilježili 5 godina od prvog referenduma u Hrvatskoj
12. listopada 2018.

U Europskom parlamentu u Bruxellesu, 10. listopada, konferencijom u organizaciji hrvatske zastupnice Marijane Petir i udruge „U ime obitelji” obilježeno je pet godina od prvog narodnog referenduma u Hrvatskoj, održanoga 1. prosinca 2013. godine. Njime je brak u Ustavu Republike Hrvatske definiran kao životna zajednica žene i muškarca čime je Hrvatska postala prva zemlja u Europi koja je Ustavom zaštitila brak. Na konferenciji su se okupili predstavnici građanskih inicijativa iz različitih dijelova Europe, kao i stručnjaci koji su sa zastupnicima raspravljali o tome kako građanske inicijative formiraju javne politike.

Marijana Petir ovom je prigodom istaknula kako je ovaj „referendum kojeg su inicirali sami građani dokaz važnosti instrumenta izravne demokracije jer je inicijativa potekla od naroda i narod ju je podupro“. „Hrvatski građani dokazali su da im je zaštita braka i obitelji važna te da mogu kreirati politike koje idu u njezinu korist“, naglasila je Petir istaknuvši da u vremenima kad smo suočeni s brojnim izazovima i ideologijama koje pokušavaju redefinirati obitelj kao osnovnu jedinicu našega društva, referendum ima poseban značaj.

Mađarski zastupnik György Hölvényi osvrnuo se na važnost obitelji u društvu te je istaknuo kako „političari koji se bave pitanjem obitelji ne čine ništa manje nego daju priliku Europi; priliku da ponovno otkrije vrijednost obitelji, temeljne jedinice društva“. „Moramo podcrtati tu povijesnu činjenicu da bez snažnih obitelji ne može postojati snažno društvo. Najveći izazov 21. stoljeća je pronaći staru, odnosno novu ulogu obitelji u europskom društvu”, rekao je Hölvényi.

Predsjednica udruge „U ime obitelji“ Željka Markić naglasila je važnost građanskih inicijativa kazavši kako „građanski referendum danas nije samo alat za postizanje važnih društvenih ciljeva, već je vrlo često zadnja crta obrane demokracije – vladavine naroda”. Rekla je da je inicijativa unatoč protivljenju svih tadašnjih struktura vlasti, kao i pokušajima stvaranja negativne slike u javnosti kroz pojedine medije polučila uspjeh.

Na utjecaj pokreta „La Manif Pour Tous” u Francuskoj osvrnula se Ludovine de La Rochère istaknuvši kako su vlade morale uzeti u obzir glasove stotina tisuća Francuza koji žele da se dijete i obitelj poštuju. Izložila je sve poteškoće s kojima se taj pokret susreće, ali također i pobjede ostvarene u korist obitelji unatoč antiobiteljskoj ideologiji koja obilježava mandat zadnje francuske vlade. Također je analizirala sadašnju situaciju u toj zemlji.

O primjeru Rumunjske u kojoj je gotovo četiri milijuna ljudi izrazilo podršku definiciji braka kao zajednice između jednog muškarca i jedne žene govorila je Adina Portaruiz ADF-a International. „Ta je zajednica bezvremenska, univerzalna i jedinstvena. Naše društvo uvijek bi trebalo raditi na jačanju braka i obitelji“, kazala je Portaru.

U raspravu su se kratkim intervencijama uključili i prisutni zastupnici. Tako je zastupnik Miroslav Mikolášik, predsjednik radne grupe Europske pučke stranke (EPP) za bioetiku i zaštitu ljudskog dostojanstva izrazio zadovoljstvo što se u Europskom parlamentu raspravlja o ovako važnoj temi. Mikolášik se osvrnuo i na činjenicu da slovački referendum nije uspio, no da je Slovačka odlukom Parlamenta uspjela u Ustavu zaštititi brak definirajući ga kao zajednicu jedne žene i jednog muškarca te je izrazio nadu da će i druge zemlje, uključujući i Rumunjsku, slijediti taj primjer.

Zastupnik Branislav Škirpek koji je ujedno i predsjednik Europskog kršćanskog političkog pokreta (ECPM) naglasio je kako je važno nastaviti se boriti za istinu unatoč tomu što smo u manjini. „Trebamo inzistirati na ideji da imamo pravo vjerovati u naše vrijednosti i uvjerenja, no trebamo ostati snažni u tome i ne ugrožavati ih”, rekao je Škripek.

Izvor: narod.hr

Foto: UIO, snimka zaslona Fotomontaža: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža