‘Transrodni’ sportaši: Evo zašto nije pravedno da se biološki muškarci natječu protiv žena
11. prosinca 2023.

‘Transrodni’ sportaši sve više postaju dijelom velikih natjecanja. Čini se kako je pokret za ‘jednakost’ nadahnuo ‘transrodne’ sportaše da se pridruže timovima svog odabranog roda. A to često znači i nepravdu u sportu jer kad se biološki muškarci natječu protiv bioloških žena u ženskim timovima – vidljiva je njihova nadmoć.

Nedavno je Sandra Perković u jednom mediju govorila o ovoj temi. Rekla je kako se u atletici znaju razlike između muškarca i žena.

Svaki je muškarac bolji od žene, koliko god ona bila superiorna i jaka“, istaknula je Perković.

> Perković o ‘transrodnim sportašima’: Svaki je muškarac bolji od žene, koliko god ona bila superiorna i jaka

Zašto biološki muškarci imaju prednost pred ženama?

Biološki je jasno kako muškarci u prosjeku imaju duže i veće kosti, što im daje mehaničke prednosti pred ženama. A budući da imaju veću težinu, visinu i šire koštane okvire kao potporu mišićima to čini prednost još većomKosti su im gušće, ligamenti čvršći, a to ih čini manje podložnima sportskim povredama.

“Muškarci postižu bolje rekorde na 100 do 800 metara uglavnom zato što muškarci u prosjeku imaju veću mišićnu masu. Velik su dio toga brzotrzajni (engl. fast-twitch) mišići, što im omogućuje da postižu veću snagu i brzinu i anaerobno proizvode energiju. Na svim udaljenostima većim od 800 metara glavni je uzrok razlike viši prosječni anaerobni prag muškaraca (VO2max). To je zato što oni u načelu imaju manje tjelesne masti, više hemoglobina i mišićne mase te veća srca i pluća nego žene”, pojasnio je ranije profesor bioloških znanosti sa Sveučilišta Ohio, Chris Schwirian.

> S fiziološkog gledišta nejednakost je nemoguće izbrisati: Utrenirani muškarac je brži i jači od utrenirane žene

Bezuspješni pokušaji stvaranja posebne kategorije

U nekim sportovima, poput vodenih sportova, pokušala se uvesti posebna kategorija za ‘transrodne sportaše’, ali od toga se odustalo jer se nitko u njoj nije htio natjecati. Svjetska organizacija vodenih sportova zabranila je 2022. godine natjecanje ‘transrodnih’ žena u elitnoj ženskoj kategoriji. Tada su najavili da će pokrenuti “pionirski pilot projekt” kako bi promoviralo svoju “nepokolebljivu predanost inkluzivnosti, prihvaćajući plivače svih spolova i rodnih identiteta”.

Zabrana ‘transrodnim’ ženama da sudjeluju na elitnim ženskim natjecanjima ako su prošle muški pubertet došla je nakon istraživanja koje je pokazalo da su ‘trans žene’ zadržale značajnu prednost u odnosu na plivačice čak i nakon smanjenja razine testosterona lijekovima.

> Natjecali bi se kao muškarci ili žene, ali svoju kategoriju ne žele: Natjecanje u plivanju za ‘transrodne’ sportaše otkazano

Primjeri  ‘transrodnih’ sportaša

Vrlo je poznat slučaj muškarca koji se predstavlja kao žena, plivačice Liee Thomas, koja se na fakultetu natjecala kao muškarac, a nakon ‘promjene spola’ osvojila NCAA titulu u ženskoj kategoriji.

Nedavno se boksačica Katia Bissonnette odbila suprotstaviti “transrodnoj” Myi Walmsley. Kako se Bissonnette povukla iz borbe, Walmsley je proglašena pobjednicom zbog nedostatka zamjenske natjecateljice u njihovoj težinskoj kategoriji.

‘Transrodna’ dizačica utega Mary Gregory prije nekoliko godina je proslavila uspjeh u kojem je oborila četiri ženska rekorda u dizanju utega na istom natjecanju, ali njezini protivnici su otkrili kako je Gregory zapravo muškarac.

A to su samo neki od primjera iz svijeta sporta.

Pitanje koje će odrediti budućnost fair-playa u sportu

Zbog svega navedenog čini se kako je upitan fair-play u sportu. Kako fizički i fiziološki čimbenici daju većini muškaraca očitu kompetitivnu prednost u sportovima pravo pitanje je je li pošteno ili čak sigurno da se biološki muškarci – s većom mišićnom masom, srcima i plućima i većom snagom, ubrzanjem i brzinom – natječu protiv djevojaka i žena?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža