SAD: Broj rođenih značajno se povećao u državama u kojima je zabranjen pobačaj
12. prosinca 2023.

Zabrane pobačaja u nekim saveznim državama SAD-a rezultirale su povećanjem broja rođenih. Naime, oko 32.000 djece više rođeno je otkako je prošle godine Vrhovni sud poništio presudu Roe v. Wade.

Oko 32.000 beba više rođeno je zbog državnih zabrana pobačaja donesenih otkako je Roe v. Wade poništen. Podaci su to najnovije analize koju je u petak objavio Institute of Labor Economics. Roe protiv Wadea, značajna odluka Vrhovnog suda iz 1973. koja je legalizirala abortus u cijeloj zemlji, poništena je u lipnju prošle godine, prenosi Daily Wire.

>Ljevičarska provokacija: Kroz pro-life države postavljeni plakati s natpisima poput ‘Božji plan uključuje pobačaj’…

Broj rođenih povećao se u svakoj državi koja ima zabranu pobačaja, pokazalo je istraživanje. Za analizu koristili su se podaci o rođenjima iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti koji se protežu od 2005. do lipnja 2023.

Veliki porast u Teksasu i Mississippiju

U prosjeku je 2,3 % više beba rođeno u državama sa zabranama pobačaja u usporedbi s državama bez zabrana, pokazuje analiza. Skupine koje su zabilježile najveći porast rađanja bile su žene u 20-ima, crne žene i latinoameričke žene. Točnije, među latinoameričkim ženama broj rođenih porastao je za 4,7 %, kod crnih žena za 3,8 %, a kod bijelih za 3 %. Među ženama u dobi od 20 do 24 godine broj rođenja je porastao za 3,3 %. Među ženama u dobi od 25 do 29 godina 2,8 %, a kod žena između 30 i 44 godine za 2 %.

>DeSantis: Bit ću pro-life predsjednik

Međutim, u cijeloj zemlji broj legalnih pobačaja ostao je približno isti, čak se i malo povećao, od prošlogodišnje odluke Vrhovnog suda. To je vjerojatno zbog otvaranja novih klinika u državama bez zabrana i više načina naručivanja tableta za pobačaj online.

>Florida po uzoru na Teksas zabranila pobačaj nakon što se otkriju otkucaji srca fetusa

Istraživači navode da udaljenost od klinika za pobačaje ima značajan učinak, odnosno — što je veća udaljenost države od mjesta gdje je moguće obaviti abortus, tu je bio veći porast nataliteta. Tako istraživanje navodi da su se stope nataliteta najznačajnije povećale u državama u kojima se duže putuje do najbližih pružatelja usluga pobačaja – u Teksasu 5,1 % i 4,4 % u Mississippiju.

“Trijumf je što pro-life politike rezultiraju spašenim životima”, prokomentirala je Kristan Hawkins, predsjednica Students for Life of Amerika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža