‘Transrodna žena’, koja je silovala prijateljicu, osuđena na devet godina u muškom zatvoru
16. svibnja 2023.

Lexi-Rose Crawford (24) počeo se identificirati kao žena nakon što pušten s izdržavanja četverogodišnje zatvorske kazne izrečene zbog seksa s maloljetnom djevojkom koju je upoznao na internetu.

Porota je čula kako je posljednju žrtvu napala u njezinom vlastitom domu, nakon što je na adresu odnijela PlayStation kako bi mogli igrati računalne igrice. Optuženica, koju su tijekom suđenja u ožujku nazivali ‘gospođicom’, proglašena je krivom za silovanje i seksualni napad.

Sudac Michael Longman opisao je njezine prekršaje kao ‘posebno šokantne’.

‘S obzirom na vaš prethodni dosje o prijestupima, ove osude su posebno ozbiljne, s obzirom da je žrtva bila vaša prijateljica i prijateljica za koju ste i sami znali da je ranjiva. U to ste vrijeme bili gost u njezinoj kući. To je također posebno šokantno i osjećaj izdaje je savršeno razumljiv”, rekao je sudac, piše Daily Mail.

Žrtva traumatizirana

U izjavi žrtve koja je pročitana sudu, rekla je da ju je napad toliko traumatizirao da se morala iseliti iz svog doma, te da je više puta pokušala samoubojstvo.

Dodala je: ‘Prije tog dana imala sam problema s mentalnim zdravljem poput PTSP-a, ali vjerujem da sam napredovala. Ono što je Lexi učinila tog dana vratilo me na početak. Imala sam flashbackove i noćne strahove o tome što se dogodilo. Nisam više mogla tamo živjeti i postala sam beskućnik.’

‘Lexi mi je trebala biti prijateljica i osjećam se izdano od nje’, dodala je.

> Zašto je Brazilac koji je pao s kokainom smješten na ženski odjel zatvora? Evo što nam je Ministarstvo odgovorilo

Riječ tužitelja

Tužitelj Gregory Gordon rekao je sudu da se Crawford ‘sada identificira kao žena’ i da je bila ‘dobra prijateljica’ sa žrtvom. Rekao je da je kontaktirala ženu preko Facebooka, dogovorivši odlazak na njezinu adresu.

Dodao je: ‘Sjela je na sofu i otišla poljubiti žrtvu koja je rekla ‘ne, stani’ jer joj nije djevojka.’

Tužitelj je rekao da je optuženik potom povukao žrtvu na pod i ‘nije slušao žrtvine proteste da prestane’.

Dodao je: ‘Počela je seksualno dodirivati žrtvu – (žrtva) je povukla optuženikove ruke. Rekla je ‘stani, ne želim ovo’, dajući do znanja potpuno jasno. Neprestano su joj govorili da prestane, ali nije htjela poslušati.’

U optužnici se navodi da je ‘njezin penis’ korišten tijekom silovanja. Crawford je tvrdila da je patila od nesvijesti i da se nije mogla sjetiti napada, ali tužitelji su to odbacili kao ‘zgodan izgovor’.

Presuda brzo donesena

Porota je donijela osuđujuću presudu nakon samo dva sata vijećanja. Sudac Longman rekao joj je da je, bez obzira na to sjeća li se napada ili ne, ‘jasno’ da je ignorirala želje žrtve i ‘nastavila bez obzira na protivljenje’. Osudio je Crawforda na devet godina za silovanje i šest i pol godina za seksualno zlostavljanje koje bi se dogodilo istovremeno.

Charley Pattison, odvjetnik Crawford, rekao je: ‘Ona prihvaća presudu porote, ali želi da porota uzme u obzir njezinu dob i ono kroz što je prošla.’

Crawford će nakon što bude puštena nakon najviše dvije trećine kazne biti u registru seksualnih prijestupnika ‘na neodređeno vrijeme’. Izrečena je i zabrana prilaska.

Prema novim smjernicama koje je ranije ove godine izdalo Ministarstvo pravosuđa, “transrodne žene” koje imaju muške genitalije ili koje su osuđene za seksualne prijestupe automatski će biti poslane u muški zatvor osim ako ne postoje iznimne okolnosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža