Trans lobi ne staje: Traže osnivanje LGBTIQ sindikalnih sekcija
17. srpnja 2023.

Prvo je Zagreb pride izdao ”Priručnik za trans, interspolne i nebinarne osobe na radnom mjestu” u kojem opisuju situacije poput ‘pogrešnog’ oslovljavanja i ‘pogrešnog korištenja zamjenica” i situacija korištenja muških ili ženskih toaleta, a sada traže osnivanje LGBT sekcija unutar hrvatskih sindikata.

Kažu da im se na radnim mjestima, osim društva i sustava,” u rodove petljaju šefovi, odjeli za ljudske resurse i kolege”.

Na portalu Radnička prava koji surađuje s ljevičarskim organizacijama poput Centra za mirovne studije, portalom Vox Feminae, Novostima, Mrežom antifašistkinja Zagreb i slično, objavljen je tekst pod naslovom ‘Niti jedan hrvatski sindikat nema LGBTIQ sekciju.

Sindikalne sekcije

”Iako su bolovanje, zaštita i sigurnost na radu, diskriminacija ili uznemiravanje na intervjuu za posao i na poslu u svakom smislu radnička pitanja, u Hrvatskoj su vrlo slabo prepoznata i kao sindikalna pitanja. Tome svjedoči činjenica da niti jedan sindikat nema LGBTIQ sekciju ili specifičan program podrške LGBTIQ radnicima, osim Ženske sekcije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) koja je u jednom periodu surađivala s organizacijama civilnog društva na projektima posvećenim ravnopravnosti LGTBIQ osoba na radnom mjestu. Stoga ne čudi ni činjenica da se u dva priručnika koja je Zagreb Pride objavio uz spomenuti izvještaj, jedan namijenjen stručnjacima za ljudske resurse, a drugi samim trans, interspolnim i nebinarnim radnicama i radnicima, ni jednom riječju ne spominje sindikat kao mjesto zaštite i obrane njihovih prava”, piše u tom tekstu.

Priručnik

Priručnici koji se spominju, odnose se na konkretne situacije na radnim mjestima za ‘trans, interspolne i nebinarne osobe’ u kojima se opisuje kako reagirati kada poslodavac ili kolege koriste ‘krivu’ zamjenicu ili koji toalet koristiti, o čemu je Narod.hr i ranije pisao.

Možda će vas zanimati

Zagreb Pride izdao priručnik kako da ‘transseksualci’ natjeraju poslodavca da im dozvole korištenje ženskim toaletom

Još jednom se potvrđuje kako prihvaćanje koncepata ‘različitosti’ i ‘uključivosti’ dovodi do uništenja postojećeg društvenog poretka

Kako bi osigurali ta ‘prava’ predlažu osnivanje sindikalnih sekcija za LGBTIQ osobe, iako većina hrvatskih sindikata ima tek sekcije žena ili sekcije mladih.

Takve sekcije bi se borile, kao se iz priručnika može zaključiti, za realizaciju ”najboljih praksi za širenje znanja o životima trans, interspolnih i nebinarnih osoba i njihovim iskustvima na radnome mjestu”.

>Proglas tzv. Povorke ponosa: Najavili zauzimanje ulica; traže za ‘trans’ osobe pravo na roditeljstvo…

‘Priručnik za trans, interspolne i nebinarne osobe na radnom mjestu’ nastao u sklopu projekta „Inclusion4All: Trans, interspolne i nebinarne osobe na radnome mjestu”, koji je financiran iz Programa prava, jednakosti i građanstva 2014. – 2020. Europske unije teškog 439 milijuna eura. Uz njega program su financirali organizacija Human Rights Campaign i Veleposlanstvo Velike Britanije.

Obraćanje u ”krivom rodu”

Sindikalne sekcije trebale bi rješavati situacije koje se spominju u priručniku. Tu je i oslovljavanje u ‘krivom rodu’.

”Ako vaša tvrtka ima uspostavljene antidiskriminacijske smjernice u pogledu obraćanja u krivom rodu, jednostavno se pozovite na te smjernice umjesto da ulazite u rasprave oko koleginih namjera ili načina na koje je moguće postići ispravno korištenje zamjenica na radnome mjestu.

”Ako vaša tvrtka nema antidiskriminacijske smjernice o upotrebi krivih zamjenica, dajte joj do znanja (na primjer preko ureda za ljudske resurse) kako bi ih trebala razviti”, stoji u priručniku.

>LGBT lobi u Hrvatskoj od medija zahtijeva točno određen način izvještavanja o ‘LGBT osobama’, aktivizmu i agendi

Tranzicijski dopust

U priručniku za transrodne osobe se između ostaloga spominje tzv. “tranzicijski dopust“, a on bi se “trebao odobriti osobama koje su odsutne tijekom (određenih perioda) svoje tranzicije. Osobe mogu biti privremeno odsutne zbog liječničkih pregleda, psihološke podrške ili osobnih razloga. Kako bi im se omogućio izostanak s posla bez nepotrebnog korištenja bolovanja (s obzirom na to da nisu bolesni), njihova odsutnost može se pokriti posebnim dopustom”.

U priručniku se također navodi što činiti u scenariju, ako bi se u nekoj tvrtki “cisrodna” zaposlenica žalila zato što dijeli toalet s “transrodnom” osobom. Pod cisordna se podrazumijeva osoba čiji “rodni identitet” odgovara spolu u kojem je rođen.

> RH: Epidemija ‘promjene spola’ među mladima: Tko su stručnjaci koji im to omogućuju?

U primjeru gdje je Eva cisrodna žena koja ne želi s transseksualcem dijeliti toalet, priručnik navodi: “Obratite se za pomoć menadžericama ili drugim utjecajnim ljudima u vašoj poslovnoj organizaciji. Eksplicitno postavljanje norme po kojoj je vaša poslovna organizacija inkluzivna, a vama pružena podrška, može znatno oslabiti Evinu poziciju”.

Osim što priručnik preporučuje kako ignorirati žalbe žena (bioloških) na radnom mjestu, u njemu se tvrdi da bi takva žalba ne samo bila krajnje nepristojna, već bi također eventualno predstavljala povredu privatnosti na radnom mjestu.

”Koristite toalete koje želite koristiti”

“Nemojte se uključivati u raspravu o tome kada je netko u dovoljnoj mjeri „žena”/„muškarac”. Umjesto toga, odbacite pitanje u cijelosti kao uvredljivo i krajnje neprofesionalno, što i jest. — Ne pristajte na korištenje rodno neutralnog toaleta. Takvi toaleti nisu posebno namijenjeni za transrodne, interspolne ili nebinarne osobe. Trebali biste koristiti toalete koje želite koristiti”; preporučuje ovaj priručnik.

Tvrdi se da prihvaćanje LGBTIQ+ zahtjeva donosi veću vrijednost dionica tvrtki

Uz njega je izdan i priručnik za stručnjake za ljudske resurse u kojemu se između ostaloga bez ikakvih dokaza tvrdi da “stvaranje ugodne i sigurne poslovne organizacije za LGBTIQ+ osobe ne doprinosi samo inkluziji i raznolikosti, već također unaprjeđuje ekonomske aspekte i učinkovitost“, čime se diskriminira heteroseksualce.

U njemu se iznose i tvrdnje o boljem ugledu brenda, tvrdnje da različite skupine ljudi donose različite ideje i tvrdnje o većoj vrijednosti dionica poduzeća na burzi u slučaju usvajanja LGBTIQ+ zahtjeva.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža