Američka FDA odobrila kontracepcijske pilule bez recepta i bez dobne granice
15. srpnja 2023.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je prve kontracepcijske pilule koje se mogu uzimati bez recepta. Pilule bi od sljedeće godine trebale biti dostupna svima, bez obzira na dob.

Kako je izvijestio Associated Press FDA je odobrila Opill, koji proizvodi irska tvrtka Perrigo, da se prodaje bez recepta. Pilula, koju treba uzimati svaki dan u isto vrijeme, koristi progestin kako bi spriječila spermu da dođe do grlića maternice, navode proizvođači. Ovaj potez uslijedio je nakon jednoglasnog glasovanja panela vanjskih savjetnika agencije u svibnju, prenosi LifeSiteNews.

“Ovo je doista promjena u pristupu kontracepcijskoj skrbi”, rekla je predsjednica Ibis Reproductive Health Kelly Blanchard. “Nadajmo se da će ovo pomoći ljudima da prevladaju te prepreke koje sada postoje.”

Alternativa pobačaju?

“Uobičajene nuspojave pilula uključuju krvarenje, glavobolje, vrtoglavicu, mučninu i grčeve”, stoji u izvještaju. “Oznaka također upozorava da određeni lijekovi mogu utjecati na učinkovitost Opilla, uključujući lijekove za napadaje, HIV i hipertenziju.” U izvješću se dodaje da bi pilula mogla potaknuti rast tumora kod žena s poviješću raka dojke.

Prije tog glasanja u svibnju, FDA je izrazila zabrinutost da upute tvrtke nisu bile dovoljno jasne za žene s medicinskim komplikacijama, te da je u jednoj od Perrigovih studija 30% žena izjavilo da su uzele više tableta nego što je zapravo distribuirano za studiju, odbacujući podatke tvrtke o rezultatima.

Kontraceptivi na bazi progestina kao što su Opill i Plan B obično se promoviraju kao alternativa pobačaju jer navodno sprječavaju trudnoću, a ne prekidaju je. U siječnju je FDA izmijenila oznaku Plana B kako bi “pojasnila” da to nije sredstvo za pobačaj. Ali takvi lijekovi zapravo imaju abortivni potencijal, a hoće li spriječiti začeće ili implantaciju ovisi o tome kada se uzimaju u odnosu na ženski ciklus.

>Musk: Kontracepcijske pilule i pobačaj odgovorni za problem niske stope nataliteta

“Ako se Plan B uzme pet do dva dana prije nego što se planira izbacivanje jajne stanice, interferencija s LH signalom sprječava ženu da otpusti jajnu stanicu, ne dolazi do oplodnje i ne formira se embrij”, dr. Donna Harrison iz American Objašnjava Udruga opstetričara i ginekologa Pro-Life pozivajući se na brojne studije. Međutim, ako se pilula uzme tijekom perioda u kojem se embriji mogu oblikovati studije pokazuju da “ima vjerojatan embriocidni učinak”.

>Američka agencija za lijekove omogućila slanje tableta za pobačaj poštom

Problem predstavlja i manipuliranje semantikom od strane aktivista u medicinskom establišmentu. Američki kongres opstetričara i ginekologa (ACOG), navodno nepristran medicinski autoritet koji je u stvarnosti snažno za pobačaj, redefinirao je “začeće” 1960-ih kako bi se odnosio na implantaciju, a ne na oplodnju da bi kontracepciju učinio kulturološki prihvatljivijom. Unatoč tome, istraživanje iz 2011. pokazalo je da većina akušera i ginekologa i dalje govori da život počinje začećem, a ne implantacijom. Istraživanje iz 2019. pokazalo je da je 96% biologa “potvrdilo da ljudski život počinje začećem”.

FDA i politička ideologija

Pod Bidenovom administracijom, FDA je ukinula zahtjev da se tablete za pobačaj izdaju samo osobno ženama. Također, Ured pravnog savjetnika (OLC) Bidenovog ministarstva pravosuđa objavio je da se tablete za pobačaj mogu besplatno slati širom zemlje, unatoč činjenici da odredba 150 godina starog zakona Comstock Act izričito kaže suprotno.

>Godina dana od ukidanja Roe vs. Wade: Gase se klinike za pobačaje, države postaju pro life; broj rođenih raste

U otvorenom pismu pro-life skupina za život iz 2020. tadašnjem povjereniku FDA-e Stephenu Hahnu navedeno je da FDA-in vlastiti sustav prijavljivanja štetnih učinaka kaže da je „pilula za pobačaj rezultirala s više od 4000 prijavljenih nuspojava od 2000. godine, uključujući 24 smrti majki. Notorno je da se nuspojave premalo prijavljuju FDA-i, a od 2016. FDA zahtijeva samo od proizvođača tableta za pobačaj da prijave smrtne slučajeve majki.”

Pro-liferi upozoravaju da će se ti događaji sigurno povećati, budući da je Bidenova administracija u potpunosti ukinula zahtjeve da se pilule za pobačaj uzimaju pod liječničkim nadzorom. FDA je optužena da stavlja političku ideologiju ispred medicine i u drugim pitanjima, kao na primjer, u slučaju odobravanja cijepljenja protiv COVID-19 za djecu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža