U ime obitelji

Tko je Antonija Petričušić – na prijedlog SDP-a novoizabrana članica nadzornog odbora HRT-a – koja je prenosila lažne vijesti o UIO?

Tko je Antonija Petričušić – na prijedlog SDP-a novoizabrana članica nadzornog odbora HRT-a – koja je prenosila lažne vijesti o UIO?

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije na sjednici u utorak većinom glasova prihvatio je prijedlog o imenovanju Antonije Petričušić za petog člana Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije. Na natječaj za člana Nadzornog odbora HRT-a objavljen još početkom ožujka, pristigle su i pravovaljane kandidature Tomislava Radića i Ljiljane Očko-Marković. Od troje kandidata zanimljivo je da se upravo Antonija Petričušić nije odazvala razgovoru s članovima saborskog odbora.

Jedan od članova odbora Bojan Glavašević ustvrdio je da “nakon što su ih saslušali, najbolji kandidat bi bila Antonija Petričušić”; odnosno “onaj kandidat kojeg nisu saslušali” dobacio je predsjednik Odbora za medije Andrija Mikulić. Ipak, Mikulić je dodao da se radi o šali jer kako je Glavašević kasnije rekao, “Petričušić je po svojim referencama ipak najbolja kandidatkinja za člana Nadzornog odbora javne radiotelevizije”.

Članovi odbora za informiranje, informatizaciju i medije predsjednik Andrija Mikulić (HDZ), potpredsjednik Nenad Stazić (SDP), Goran Beus Richembergh (GLAS), Nikola Grmoja (Most), Veljko Kajtazi (manjine), Božica Makar (HNS), Darko Parić (SDP), Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ), Sanja Putica (HDZ), Damir Tomić (SDP), Žarko Tušek (HDZ), Kažimir Varda (Bandić 365). Među imenovanim članovina nalaze se Davor Pavić, Srećko Prusina, Denis Hrestak, Nedjeljko Marković i Ivan Zvonimir Čičak. Od saborskih zastupnika, članova odbora navodno je jedino Nikola Grmoja bio suzdržan.

Antonija Petričušić – suradnica GONG-a i članica Centra  za demokraciju i pravo

Antonija Petričušić je docentica na Pravnom fakultetu, na Katedri za sociologiju, članica Savjetodavnog odbora Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Europe, bila je članica pregovaračkog tima za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji , suradnica GONG-a, te alumni Akademije političkog razvoja 2005. godine skupa sa izvršnom direktoricom GONG-a Jelenom Berković. Članica je i “Centra za demokraciju i pravo – Mika Tripalo” u kojem surađuje s Ivom Josipovićem, Stjepanom Mesićem, Vesnom Pusić, Goranom Radmanom, Dragom Pilselom i mnogim drugim istaknutim bivšim i sadašnjim političarima, novinarima i znanstvenicima lijeve provenijencije.

Koautorica znanstvenog rada temeljenog na lažnim vijestima o udruzi U ime obitelji

Antonija Petričušić je i jedna od autorica znanstvenog rada u časopisu Dejana Jovićačiji je predsjednik savjeta Nenad Zakošek, a čije je glavna tema bila rad konzervativno-političkih pokreta poput udruge U ime obitelji; gdje su iznesene lažne informacije o djelovanju udruge o čemu smo i pisali.

> U ime obitelji: ‘Zabrinjava podrška dijela akademske zajednice zloupotrebi znanosti Petričušić, Čehulić i Čepe’

U znanstvenom radu čiji su autori Antonija Petričušić, Mateja Čehulić i Dario Čepo inzsen je niz neistinitih, proizvoljnih i nepotkrijepljenih tvrdnji o U ime obitelji, među kojima se ističe referenca na lažnu vijest (fake news) koju je dva tjedna prije referenduma o braku plasirao portal Index.hr pod naslovom “U ime obitelji ne preza ni od čega: Nakon židovskog loga ukrali fotografiju iranske umjetnice”, te definiranje udruge U ime obitelji kao dio religijsko političkog pokreta iako djelovanje udruge ne zadovoljava kriterije kojima sami autori opisuju takav pokret.

Antonija Petričušić: ‘razlog osjetnog jačanja nacionalizma sustavno njegovanje mita o Domovinskom ratu’

Petričušić je u razgovoru za p-portalsrpskog privrednog društva „Privrednik“kojeg financira Vlada Republike Srbije 2016. godine ustvrdila “Čini mi se da je osnovni razlog osjetnog jačanja nacionalizma sustavno njegovanje mita o Domovinskom ratu. Najprije kao činjeničnog mita na kojem je utemeljena država”.

Petričušić u razgovoru za isti portal navodi kako manjine nedovoljno iskorištavaju svoj utjecaj u Hrvatskom saboru posebice po pitanju utjecaja na stvaranje saborske većine: “Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a i član Domoljubne koalicije, u procesu formiranja Vlade poručio je manjinskim zastupnicima da ne bi trebali utjecati na stvaranje saborske većine. Nisam primijetila ni da su manjine same koordinirano reagirale na ove istupe, a još manje osudu ovakvih prijetnji ograničavanja manjinskih prava od strane najvećih političkih stranaka”.

Vrijedi istaknuti da je Antonija Petričušić u veljači 2018. godine bila jedan od članova uže liste kandidata za Povjerenstvo za sukob interesa uz GONG-ovog Duju Prkuta i Dragana Zelića.

Izvor: narod.hr

Foto: fah