Nastupa li pučka pravobraniteljica kao glasnogovornica Sandre Benčić i CMS-a?
22. studenoga 2018.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović objavila je opsežnu analizu u kojoj se, između ostaloga, upozorava da “relativizacija zločina NDH narušava temeljne vrijednosti Ustava, a izostanak reakcija otvara prostor mržnji” u Hrvatskoj.

Kakvu sliku o Hrvatskoj stvara pučka pravobraniteljica Lora Vidović? 

Ima li izvješće veze s objavama Sandre Benčić u kojima traži primjere “ustaštva” u Hrvatskoj?

Nešto ranije Sandra Benčić, aktivistica Centra za mirovne studije i drugih, 25. listopada 2018. godine, na svom Facebooku pozvala je korisnike ove društvene mreže da joj dostave primjere “promocije ustaštva”.

“Molim sve koji su negdje sačuvali, dokumentirali ili jednostavno imaju recentne primejre promocije ustaštva, umanjivanja djela genocida i negiranja Jasenovca na TV-u da mi jave ili pošalju..s ovim danas vrag je odnio šalu”, objavila je Sandra Benčić.

U komentarima koji su uslijedili vidljivo je kako korisnici FB ostavljaju poveznice na primjere “ustaštva”.

Nameće se pitanje ima li ova objava veze s izvješćem pučke pravobraniteljice? Uostalom, to ne bi bio prvi slučaj “dobre suradnje”. Primjer iz 2015. godine to najbolje pokazuje.

Naime, tada su pučka pravobraniteljica Lora Vidović i jedan dio udruga iz “Platforme 112” bez da su uzeli u obzir kontekst i značenje ćirilice u Vukovaru, s obzirom na stradanje Hrvata, neprovedene sudske procese protiv ratnih zločinaca i današnju situaciju neprestanog pokušaja zaborava vrijednosti Domovinskog rata, dostavili UN-u informacije na temelju kojih je Odbor UN-a za ljudska prava izdao izvješće u kojem predlaže Hrvatskoj da “poduzme dodatne mjere, uključujući i mjere za promicanje međuetničke tolerancije u svom raznolikom društvu, kao i da omogući pravo na jednaku uporabu manjinskih jezika i pisma u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim okvirom, s posebnim naglaskom na korištenje ćirilice u gradu Vukovaru i općinama”.

MUP više ne pušta Centar za Mirovne Studije u prihvatilišta migranata, kažu da šire laži: ‘Nedopustivo je ono što rade!’

Podsjetimo, nedavno je MUP reagirao na niz optužbi koje CMS iznosi protiv njih, te je onemogućio ulazak volontera CMS-a u Prihvatilište za tražitelje azila.

 Pučka pravobraniteljica Lora Vidović i Babe, CESI, Documenta – nepotpuno informirali Odbor za ljudska prava UN-a o ćirilici u Vukovaru

Inače, udruge okupljene u “Platformu 112″ su: Udruga za samozastupanje, B.a.B.e. – Budi aktivna, budi emancipirana, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Centar za mirovne studije, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Kuća ljudskih prava Zagreb, Nacionalno vijeće Roma, Srpski demokratski forum, Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska, Zagreb Pride.

U ime obitelji upozoravala na suprotno – porast lijevog (komunističkog) ekstremizma

Udruga U ime obitelji upozorila je na potpuno suprotno od onoga što tvrde pučka pravobraniteljica i navedene udruge. Informirala je prošle godine čelnike međunarodnih institucija – Europskog parlamenta, Europske komisije, Vijeća Europske unije, Agencije Europske unije za temeljna prava, Odbora za ljudska prava Europskog parlamenta, Ureda za demokratske institucije i ljudska prava pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS), Odbora za pravne poslove i ljudska prava kao i Odbora za politička pitanja i demokraciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe te Europskog ombudsmana, generalnog direktora za ljudska prava i vladavinu prava Venecijanske komisije, Povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe i Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava, o zamjetnom porastu lijevog (komunističkog) ekstremizma u Republici Hrvatskoj, koji se između ostalog ogleda u tome što različite udruge, institucije i političke stranke javno zagovaraju rehabilitaciju i veličaju lik i djelo jugoslavenskog komunističkog diktatora i zločinca Josipa Broza Tita.

U ime obitelji informirala međunarodne institucije o porastu lijevog (komunističkog) ekstremizma u Republici Hrvatskoj

Upozorili su da 27 godina od pada komunističkog režima u Hrvatskoj, jedan od najljepših trgova Grada Zagreba još uvijek nosi ime toga komunističkog diktatora – “Trg maršala Tita”(tada još nije bio preimenovan), te da postoje organizacije civilnog društva i političke stranke koje prosvjeduju protiv promjene imena tog trga.

Istaknuli su i kako je Srpsko narodno vijeće (SNV), institucija koja je koordinacijsko tijelo općina srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, je jedan od organizatora ovog skupa, a predsjednik SNV-a, Milorad Pupovac, koji javno podržava lik i djelo komunističkog diktatora Tita, izabran je 19. 6. 2017. za predsjednika Odbora Hrvatskog sabora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, što je neprihvatljivo.

Pravobraniteljica zauzela stranu i kod referenduma o braku

Pučka pravobraniteljica i ranije je pokazivala da ima pogled poput udruga PLatforme 112. Jasno je zauzela stranu i prilikom održavanja referenduma o braku 2013. godine, kada se referendumu usprotivila iako za to nije imala nikakvo utemeljenje u Ustavu, zakonima Republike Hrvatske ili međunarodno prihvaćenim konvencijama.

Brani li pravobraniteljica Lora Vidović ljudska prava u Hrvatskoj ili svoj položaj?

Stala u obranu Sandre Benčić

Spomenimo još jedan primjer, u kojem je pučka pravobraniteljica branila Sandru Benčić.

„Smatram duboko problematičnim to što je Željka Markić, kao nositeljica inicijative za referendum o braku, postala dobrodošla gošća na javnoj televiziji“ rekla je aktivistica i pravnica Centra za mirovne studije Sandra Benčić, moderirajući panel „Neotradicionalizam i obiteljske vrijednosti“ koji je u sklopu Subversive festivala održan u Zagrebu, zbog čega je udruga U ime obitelji podnijela kaznenu prijavu zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju. Isto tako, pučkoj pravobraniteljici podnesena je prijava 2015. godine zbog poticanja na diskriminaciju.

Udruga U ime obitelji podnijela je kaznenu prijavu protiv Sandre Benčić zbog govora mržnje i diskriminacije

No, pučka pravobraniteljica odbacila je tvrdnju kako se radi o govoru mržnje i poticanju na netrpeljivost, te je odbacivanje temeljila na pravu na slobodu mišljenja i izražavanja misli, zajamčenu Ustavom RH i Konvencijom za ljudska prava.

Pravobraniteljica Vidović opravdala Sandru Benčić: kad za nekog kažete da mu treba zabraniti pristup televiziji, to nije diskriminacija

Zanimljivo je to da je pravobraniteljica Vidović, želeći donijeti objektivan sud, zapravo u obrazloženju svoje ocjene citirala, ni manje ni više, nego – Sandru Benčić. Ona je u intervjuu kojeg je nedugo nakon podignute prijave dala portalu Novosti rekla kako joj je kao moderatorici bila zadaća postavljati provokativna pitanja. U obrazloženju svoje prosudbe, pravobraniteljica Vidović kaže kako izjava gospođice Benčić “provocira publiku festivala koji po svojoj ideji i konceptu teži kriticizmu tzv. tradicionalnih vrijednosti (…) no ne potiče na diskriminaciju.”

Reagira li pravobraniteljica na aktivističke pozive?

“Tako se posljednjih godina tiskaju knjige, pišu i objavljuju članci i intervjui, održavaju tribine, snimaju dokumentarni filmovi i emitiraju televizijske emisije, u kojima se negira ili umanjuje zločinački karakter NDH. Osim u huškačkim i nacionalistički obojenim medijima, ovakvi stavovi iznose se i u službenom glasilu Katoličke crkve, a prodrli su i u prevladavajuće medije, uključujući i na javnu televiziju”, stoji u tekstu pučke pravobraniteljice, a čime pokazuje moguću povezanost s objavama aktivistice Benčić.

Reagira li pučka pravobraniteljica na aktivističke pozive Sandre Benčić i je li izvješće rezultat njezinog poziva na Facebooku?

 

Izvor: narod.hr

Foto; montaža narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža