Željko Tanjić o radu nedjeljom: ‘U Hrvatskoj imamo trgovačke lance koji u Austriji ili Njemačkoj nisu mogli raditi nedjeljom, no ovdje rade’
12. studenoga 2018.

U petak, 9. studenoga 2018. u 11 sati na Hrvatskom katoličkom sveučilištu započela je međunarodna konferencija “Kultura (ne)radne nedjelje“ u organizaciji Hrvatskog saveza za nedjelju uz potporu Zaklade Konrad Adenauer.

> (FOTO) Konferencija ‘Kultura (ne)radne nedjelje’: ‘Hrvatska najgora u EU po pitanju ravnoteže privatnog i poslovnog života’

Među ostalim govornicima, okupljenima se obratio i rektor HKS-a Željko Tanjić.

“Čini mi se da se u Hrvatskoj cijelo vrijeme rasprava vodila daleko od okvira onoga o čemu smo mi danas govorili. S jedne strane pitanje je li zakon pravičan za sve, a druga rasprava se vodila o temi veći profit, da ili ne. Rasprave su se vodila samo u ta dva tabora, odnosno u ta dva konteksta, a cjelokupna dimenzija – antropološke, duhovne, socijalna, zdravstvena, kreativnost, slobodno vrijeme, uopće u našim medijima nisu se mogle vidjeti.”, primijetio je Tanjić.

> Demograf Strmota: ‘Ako radite za 3000 kuna i to još ‘petkom i svetkom’, nemate volje za vlastiti život, a kamoli na svijet donijeti novi’

Upozorio je najbitnije dimenzije koje su izostavljene u raspravi o neradnoj nedelji te je ukazao na problem duha vremena u kojem se nalazimo.

“Na neki način smo zaboravili ove dimenzije. Kao teolog mogu istaknuti problematiku duha vremena koji na neki način kaže da tržište treba biti što manje regulirano – imamo one koji kažu da manja reguliranost znači veći kapital stoga je puno bolja za slobodu čovjeka i one koji kažu da je stvar obrnuta. Čini mi se da u Hrvatskoj još nismo došli do biti problema. Ne treba biti neka prevelika reguliranost, no da vidimo, uz ovakvu reguliranost da se tu ističe duh zajednice koji će onda pomoći i slobodnom vremenu i radu. Mi u Hrvatskoj imamo trgovačke lance koji u Austriji ili  Njemačkoj nisu mogli raditi nedjeljom, no ovdje rade i nemaju se potrebu o tome očitovati. Čini mi se da je cijela problematika u duhu vremena i kako njemu pristupiti“, istaknuo je Željko Tanjić u svom obraćanju.

> (VIDEO) Pogledajte dokumentarni film Sedmi dan: Čemu su sve izloženi radnici koji rade 7 dana u tjednu?

Izvor: narod.hr

Foto: fah

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža