Tko je 78-godišnji biskup Bogović – u Kerempuhovoj predstavi prikazan kao svinja koja umjesto pričesti dijeli kokain?
22. siječnja 2018.

Na predstavi „Šest likova traži autora“u kazalištu Kerempuh u Zagrebu, financiranog novcem hrvatskih poreznih obveznika, jedna od osoba koju se prikazuje kao svinju koju se na kraju ubija je Gospićko- senjski biskup u miru, 78- godišnji biskup u miru, profesor i crkveni povjesničar Mile Bogović.

O detaljima scena koje se pojavljuju u predstavi pročitajte ovdje.

Biskup Mile Bogović rođen je u Cerovcu kod Slunja 1939. Osnovnu školu pohađao je u Slunju, a klasičnu gimnaziju u sjemeništu u Pazinu. Bogosloviju je upisao u Pazinu, a završio u Zagrebu.

Za svećenika je zaređen 28. lipnja 1964. te imenovan kapelanom u Senju i upraviteljem župe Krivi Put. Na studij u Rim odlazi 1966. gdje je studirao na Papinskom sveučilištu Gregoriani 1971. Od 1977., docent je pri katedri crkvene povijesti na Katoličko-bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, odsjek Teologije u Rijeci. Imenovan je naslovnim biskupom Tamate i pomoćnim riječko-senjskim biskupom sa sjedištem u Gospiću 1999. sa zadatkom da ispita mogućnosti osnutka nove biskupije. Nakon što je poslao izvješće 25. svibnja 2000. Glavni zareditelj je bio msgr. Anton Tamarut, a suzareditelji msgr. Valter Župan i msgr. Ivan Milovan. Vatikan je proglasio utemeljenje Gospićko-senjske biskupije i imenovan je prvim gospićko-senjskim biskupom.

Između ostalih, obnašao je i slijedeće dužnosti: bio je rektor Teološkog fakulteta u Rijeci, župnik u Praputnjaku, generalni vikar Riječko-senjske nadbiskupije, voditelj Sakralne baštine u Senju te profesor crkvene povijesti na Riječkoj teologiji.

Član je upravnog odbora Hrvatskog kulturnog vijeća.

Papa Franjo prihvatio je 4.4.2016.njegovo odreknuće od službe zbog navršene kanonske dobi za umirovljenjem u skladu s kanonom 401.paragraf 1 Zakonika kanonskoga prava. Nakon toga gospićko senjskim biskupom imenovan je Zdenko Križić.

Kroz svoj znanstveni rad objavio je 5 knjiga i 80 znanstvenih članaka. Njegova znanstvena djelatnost vrlo je raznolika , ali se mogu izdvojiti tri područja kojima je on posvetio najviše pažnje: odnosi s pravoslavnom Crkvom, povijest biskupija Senjske i Modruške ili Krbavske (napose onog dijela koji je ušao u sastav Gospićko-senjske biskupije) te hrvatska glagoljska kultura.

Biskup Bogović bio je idejni začetnik i organizator projekta Crkve hrvatskh mučenika u Udbini. Ona je zamišljena kao spomen na sva hrvatska stradanja kroz povijest. Crkva je smještena u Krbavskom polju, mjestu na kojoj su Hrvati, u bitci s Osmanlijama 1493., doživjeli potpuni poraz. Zbog njezinih katastrofalnih posljedica, Krbavska bitka predstavlja jednu od najvećih tragedija tijekom ratova Hrvata s Osmanlijma.

Izvor: narod.hr/bib.irb.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža