U ime obitelji

Latvija zbog brojnih argumenata odgodila rafitikaciju Istanbulske konvencije!

Latvija zbog brojnih argumenata odgodila rafitikaciju Istanbulske konvencije!

Zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije trebao je biti razmotren na sjednici latvijske vlade 22. siječnja, no razmatranje je odgođeno. Premijer Māris Kučinskis rekao je da još uvijek postoje mnoga pitanja koja su ostala neodgovorena u vezi s tom konvencijom.

“Nemoguće je razgovarati o budućnosti projekta [ratifikacije] bez prethodnog rješavanja tih pitanja”, rekao je premijer Kučinskis.

>Slovačka vlada zbog brojnih argumenata protiv Istanbulske konvencije odgodila njezinu rafitikaciju!

Augusts Brigmanis, predsjednik kluba Saveza zelenih i poljoprivrednika u parlamentu, stranke iz koje dolazi premijer, potvrdio je da njegova stranka ne podržava ratifikaciju.

“Postoji nekoliko pitanja koja bacaju sumnju na to proturječi li ratifikacija Istanbulske konvencije, onakva kakva jest, latvijskom ustavu”, rekao je Brigmanis.

Latvijski ustav štiti brak kao zajednicu muškarca i žene.

Ministar pravosuđa, Dzintars Rasnachs, također se protivi ratifikaciji zbog definicije “roda” u Istanbulskoj konvenciji te se protivio njenom potpisivanju 2016. godine.

>Pročitajte komentare – javnost protiv ratifikacije Istanbulske konvencije i nametanja “rodne ideologije” hrvatskom društvu!

Ratifikaciji se protive sve stranke latvijskog parlamenta, navodi javna televizija Lsm.lv, osim stranke Jedinstvo koja je na vlasti zajedno sa zelenima.

“Jedinstvo poštuje mišljenje koalicijskih partnera da još uvijek postoji mnogo pitanja koja zahtijevaju raspravu”, rekao je predsjednik stranke, Arvils Ašeradens.

Raivis Dzintars, predsjednik desnog Nacionalnog saveza, kaže kako primjećuju da je Latvija već počela s uvođenjem mjera za suzbijanje nasilja, zbog čega bi, kaže Raivis, ratifikacija konvencije bila nepotrebna.

Izvor: narod.hr