Talijanski Senat izglasao uvođenje civilnog parterstva za istospolne parove, Renzi morao odustati od mogućnosti posvajanja djece
29. veljače 2016.

Talijanski Senat je u četvrtak izglasovao povjerenje vladi o “super amandmanu” koji uvodi civilnu zajednicu za homoseksualne i heteroseksualne parove. Homoseksualni parovi nemaju mogućnost posvajanje djece, niti se u definiranju zajednice spominje vjernost.

Za ovaj Renzijev prijedlog zakona izjasnilo se 173 zastupnika prema 71. Senat je odobrio ublaženi tekst zakona o civilnim zajednicama za homoseksualne i heteroseksualne parove. Zakon sada ide u donji dom parlamenta, a talijanski premijer Matteo Renzi očekuje da će dobiti zeleno svjetlo u roku od dva mjeseca.

Talijanska vlada je tražila u srijedu glasovanje o povjerenju zakonu o homoseksualnim civilnim zajednicama nakon što je premijer Matteo Renzi ublažio tekst tog dokumenta – odustao od mogućnosti posvajanja djece za homoseksualne parove, kako bi postigao konsenzus unutar svoje vladajuće koalicije.

Da bi smirio neslaganja u koaliciji lijevog centra, premijer Matteo Renzi je uklonio dio spornog teksta zakona koji bi homoseksualcima dao prava na posvajanje djece.

Italija se dugi niz godina uspješno odupirala pritiscima lijevih stranaka da se omogući uvođenje civilnog partnerstva za homoseksualne i heteroseksualne parove. Taj zakon sada određuje obveznu međusobne moralne i materijalne pomoći, pravo na korištenje mirovine partnera, dozvolu boravka za stranog partnera, pravo posjeta u bolnicu, mogućnost uzimanja partnerovog prezimena.

Očekuje se da će homoseksualni parovi nastaviti kroz sudske sporove tražiti posvajanja djece.

Photo: Tiberio Barchielli e Filippo Attili

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža