Švicarska nije usvojila ustavnu zaštitu braka za 1,6 posto glasova
29. veljače 2016.

Švicarska nije uspjela izglasati ustavnu zaštitu braka kao trajne zajednice muškarca i žene. Tomu je presudilo 54 983 glasova, tj. 1,6 posto. Naime, 1 609 238 glasova je bilo za ustavnu zaštitu, dok ih je 1 664 217 bilo protiv. Ukupno 18 od 26 kantona je glasovalo za, a 8 protiv. Izlaznost glasača bila je 61,8 %

Prema švicarskom ustavu, da bi referendum prošao, glasovati “za” treba više od 50 posto švicarskih glasača (kojih je ukupno oko 5.6 milijuna) te također više od 50 posto od 26 kantona (tj. zbirno “23 kantona” jer referendumski glas 6 od 26 kantona zbog povijesnih okolnosti vrijedi polovično).

Cilj inicijative je bila da se bračne parove zaštitili od višegodišnje ekonomske diskriminacije jer moraju plaćati veći porez od neoženjenih parova, ali i ustavna zaštitita brak kao “trajne zajednice žene i muškarca”.

Federalna skupština Švicarske Konfederacije donijela je 19. lipnja 2015. na zahtjev 120.000 građana odluku o održavanju referenduma o ustavnoj zaštiti braka kao trajne zajednice muškarca i žene te kao ekonomske zajednice koja ne smije biti tretirana nepovoljnije od ostalih načina života.

Narodna inicijativa “Za brak i obitelj – protiv nepravde prema bračnim parovima”, inicirana od stranke desnog centra – Demokršćanske narodne stranke, prikupila je do studenog 2012. 120.161 potpisa građana za unošenje amandmana u ustav, kako bi se prije svega bračni parovi zaštitili od višegodišnje ekonomske diskriminacije jer moraju plaćati veći porez od neoženjenih parova, ali i ustavno zaštitilo brak kao “trajnu zajednicu žene i muškarca”.

CVP (Demokršćanska narodna stranka Švicarske) u svom priopćenju izrazila je žaljenje zbog odbacivanja inicijative “Za brak i obitelj – protiv nepravde prema bračnim parovima”.

“Sustavna odluka za uklanjanje diskriminacije braka ni ovaj put nije donešena. Rezultat je uspjeh i jedan jasan znak za zajednički sistem oporezivanja. Čitavu inicijativu su nosili naši članovi i simpatizeri. Stranka CVP će se u budućnosti također zalagati protiv kažnjavanja braka”, istaknuli su dodavši: “Posljedično, vjenčani i registrirani parovi su i dalje dužni čekati izjednačavanje poreznog opterećenja. Zadatak Saveznog vijeća i Parlamenta ostaje: diskriminacija braka treba biti ukinuta, to je Savezni sud još 1984. odlučio”.

Također, Švicarci su u nedjelju s 58,9 posto glasova odbacili sporni zakonski prijedlog desničarske Švicarske narodne stranke (SVP) o automatskom izgonu stranaca koji počine bilo kakvo kazneno djelo, pokazali su konačni rezultati.

Po standardnoj praksi, svaki švicarski birač dobio je poštom obrazloženje zašto glasovati “za” ili “protiv”, čime se omogućava biračima da donesu informiranu odluku na referendumu.

Svaki švicarski državljanin može pokrenuti građansku inicijativu te predložiti promjenu zakona ili donošenje novog zakona, za što treba prikupiti 50.000 potpisa unutar 100 dana od donošenja pojedinog zakona. Ukoliko građanska inicijativa želi promijeniti ustav, treba prikupiti 100.000 potpisa unutar 18 mjeseci, te će, ukoliko je valjano formulirana, biti dana biračima na glasovanje.

Photo: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža