Sve za vlast: Vrdoljak od Plenkovića traži da se homoseksualnim parovima omogući udomljavanje djece
23. studenoga 2018.

Novi Zakon o udomiteljstvu skinut je s dnevnog reda Saborskog odbora za Obitelj, mlade i sport, a upitno je hoće li se o njemu raspravljati na plenarnoj sjednici sljedeći četvrtak, piše Jutarnji list u broju od petka, navodeći da je zakonski prijedlog povučen zbog nesuglasica u vladajućoj koaliciji o definiciji obitelji, tj. jer HNS traži od HDZ-a da se homoseksualnim parovima omogući udomljavanje djece.

Tko sve čini Plenkovićevu “Trgovačku koaliciju”?

HNS-ov bivši ministar Ivan Vrdoljak ne vidi korupciju u aferi s razdjelnicima

Premijer Andrej Plenković izbacio je iz Vlade Most, iako je jako dobro znao već tad da će morati koalirati s nekim drugim. Izabrao je HNS, stranku koja na izbore izašla u okviru Narodne koalicije koju su sačinjavali SDP – HNS – HSS, a koju su u prethodne četiri godine obilježile brojne korupcijske afere. Njihova popularnost po raznim anketama već godinama kreće se u pravilu tek oko dva posto, zbog čega im se zna rugati da su ‘stranka statističke pogreške’.  U toj političkoj trgovini premijer im je dao i Ministarstvo obrazovanja, a sad ide korak dalje.

Tko je radio na izradi novog Obiteljskog zakona?

 Zašto se objavljuje toliko laži o autorima Obiteljskog zakona?

Što traži HNS?

Prijedlog novog Zakona o udomiteljstvu , upućen je u proceduru s gotovo identičnom definicijom udomiteljske obitelji kakva se koristi u postojećem zakonu, a koja kaže da je udomiteljska obitelj “zajednica koju čine udomitelj, njegov bračni ili izvanbračni drug, djeca i drugi srodnici s kojima udomitelj živi u zajedničkom kućanstvu”.

“Partnerima u vladajućoj koaliciji najavili smo da HNS-u takvo rješenje nije prihvatljivo jer bi se njime derogirao cijeli Zakon o životnom partnerstvu, kao i pojedine Ustavne odredbe.

To je naš čvrsti stav i od njega ne odustajemo. Dogovorili smo da ćemo s partnerima nastaviti konzultacije u utorak te će, ovisno o ishodu razgovora, biti odlučeno hoće li prijedlog zakona u četvrtak biti raspravljen na plenarnoj sjednici”, kazao je za Jutarnji šef Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić.

Marinko Jurasić: Jesu li primjedbe HNS-a sveto pismo?

Dodao je i da bi ovakav prijedlog zakona bila izravna diskriminacija životnih partnera. Apsurdnim smatraju zakonske odredbe da udomitelj može biti samac, ali ne i “legalno priznata obiteljska zajednica”.

Novi zakon

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić u rujnu je izjavila da će se novim Zakonom o udomiteljstvu omogućiti značajan financijski iskorak za udomitelje, istaknuvši kako žele proširiti mrežu udomitelja diljem zemlje jer sada ima sredina koje su tradicionalno pokrivene udomiteljskim obiteljima, dok ih u nekim područjima uopće nema.

 Medijsko blaćenje autora Obiteljskog zakona: Objavili demantije prof. Hrabar

Vlada je konačni prijedlog zakona u saborsku proceduru uputila krajem listopada, navodeći da se njime osigurava mogućnost obavljanja standardnog udomiteljstva kao zanimanja nezaposlenim udomiteljima te osigurava specijalizirano udomiteljstvo za djecu kao zanimanje u svrhu zbrinjavanja djece s najtežim teškoćama i potrebom za najvećim stupnjem podrške korisnika ove usluge, uz odgovarajuću naknadu za rad udomitelja.

Zahtjevi udruge Dugine obitelji

Udruga Dugine obitelji u utorak je pozvala saborske zastupnike da u konačnom prijedlogu Zakona o udomiteljstvu “uključe istospolne životne partnere u definiciju udomiteljske obitelji i time pokažu da Hrvatska stoji uz bok zemljama poput Njemačke i većinski katoličke Španjolske ili Irske, koje jednako tretiraju svoje građane, neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji i štite sve obitelji”.

Upozorenje U ime obitelji

Podsjetimo, udruga U ime obitelji početkom rujna putem odvjetnika podnijela zahtjev za uvid u spis tužbe jednog istospolnog para u Zagrebu uz obrazloženje da “ima pravni interes za uvid u predmet, a sve u cilju zaštite naravnog braka i obitelji kod državnih tijela i ustanova”, ali zahtjev je odbijen.

Hrvatska javnost i građani imaju pravo biti cjelovito informirani o pokušajima da se homoseksualnim parovima omogući udomljavanje ili posvajanje djece, što je protivno najboljem interesu djeteta te Ustavu i volji hrvatskih građana jasno izraženoj na građanskom referendumu o braku. U najboljem je interesu svakog djeteta da odrasta uz biološkog oca i majku, a onda, ako to nije moguće, u zajednici koja je najsličnija onoj u kojoj dijete i dolazi na svijet.

Iskustva Hrvatske i drugih država pokazuju da homoseksualni lobiji pokušavaju pojedinačnim tužbama zaobići ustav i zakone koji štite pravo djeteta da raste uz oca i majku, odnosno u zajednici koja je tome najsličnija”, poručuju iz U ime obitelji.

UIO: Iskustva Hrvatske i drugih država pokazuju da homoseksualni lobiji pokušavaju pojedinačnim tužbama zaobići Ustav i zakone

Što pokazuju istraživanja?

Radikalne lijeve grupe tvrde da je svejedno da li dijete podižu muškarac i žena ili ga podižu dva muškarca ili dvije žene, tj. homoseksualni parovi. No, istraživanja priznatih znanstvenika pokazuju drugačije.

Američki sociolog dr. Mark Regnerus u studiji o novim obiteljskim strukturama otkrio je 25 negativnih ishoda od 40 u istospolnim ‘obiteljima’ u kojim je majka bila u homoseksualnoj vezi. “U obiteljima u kojim je otac bio u homoseksualnoj vezi bilo ih je nešto manje, no manja je i veličina tog uzorka. Neki od tih ishoda su veća vjerojatnost da će dijete pušiti, imati slabiji uspjeh u školi, veća je vjerojatnost da će dijete imati problema sa zakonom i da će živjeti u izvanbračnoj zajednici, veći je rizik od spolno prenosivih bolesti i veća je vjerojatnost da će imati negativan stav o obitelji tijekom odrastanja, o atmosferi u obitelji”, otkrio je dr. Regnerus u intervjuu koji se može pročitati ovdje.

Prema njegovim rezultatima, 12% djece odgajane u istospolnoj zajednici razmišljalo je o samoubojstvu, dok taj postotak kod djece iz zajednica muškarca i žene iznosi 5%. Nadalje, osobe odrasle uz istospolne partnere sklonije su nevjeri (40%, naprema 13% kod osoba odgajanih u zajednici muškarca i žene),a češće su i među nezaposlenima (28%, naprema 8%) te je vjerojatnije da će posjećivati psihoterapeuta (19%, naprema 8%). Također, prema ovom istraživanju, djeca iz istospolnih zajednica češće su pod nadzorom socijalne službe, za razliku od djece iz zajednica muškarca i žene.

Američki sociolog Regnerus: ‘Postoji umjetan konsenzus da nema razlike između odrastanja u heteroseksulanoj i homoseksualnoj zajednici’

Kanadski ekonomist Douglas W. Allen objavio je 2013. godine rezultate istraživanja o razlikama u stopama završetka srednjoškolskog obrazovanja između djece koja su odrasla uz istospolne partnere i djece su odrasla uz roditelje različitog spola koje se temelji na podacima iz kanadskog popisa stanovništva iz 2006. godine. Rezultati toga istraživanja pokazuju da djeca koja žive uz istospolne partnere imaju oko 65 postotnu vjerojatnost završiti srednju školu u usporedbi s djecom iz kućanstava koje čine osobe različitog spola.

Homoseksualni par posvojio djevojčicu – dva tjedna kasnije jedan od njih ju je ubio

Rezultati istraživanja američkog sociologa s Američkog katoličkog sveučilišta, Paula D. Sullinsa, iz 2015. godine pod nazivom “Emocionalni problemi među djecom s roditeljima istog spola: Razlika po definiciji (“Emotional Problems among Children with Same-Sex Parents: Difference by Definition”) pokazuju da su emocionalni problemi dvostruko rašireniji među djecom koja odrastaju u istospolnoj zajednici nego kod djece s roditeljima suprotnog spola. Djeca koja su odrasla uz biološke roditelje imaju najnižu stopu emocionalnih problema.

Izvor: narod.hr/hina/jutarnji list

Foto:  fotomontaža: Narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža