Murganić o HNS-ovom zahtjevu da se homoseksualnim parovima omogući udomljavanje djece: ‘U prvom čitanju podržali su zakon’
23. studenoga 2018.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić izjavila je u petak da skidanje Zakona o udomiteljstvu s dnevnog reda sjednice Odbora za obitelj, mlade i sport, što je zatražio HNS, ne znači da je taj zakon povučen.

“Zakon je skinut s dnevnog reda, ali to ne znači da je povučen. Konačni prijedlog zakona ušao je u saborsku proceduru, Vlada ga je usvojila jednoglasno. HNS-ovi ministri su glasali za taj zakon. Zastupnici očito imaju potrebu još se konzultirati i imaju na to pravo, u raspravi iznositi različita mišljenja, predlagati amandmane, glasovati, tako da ne vidim zašto je to problem”, rekla je Murganić novinarima pred Vladom, gdje se danas potpisuje Sporazum o suradnji u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Podsjetila je kako je HNS u prvom čitanju podržao taj zakon, na kraju je izglasan i dobio je većinu, a zaključak koji je predložio SDP-ov zastupnik Arsen Bauk da se među moguće potencijalne udomitelje navedu i istospolni životni partneri u glasovanju nije prošao.

“No, u raspravi naši zastupnici imaju veoma široke mogućnosti”, dodala je Murganić.

Podsjetimo, HNS je zatražio da se Zakon o udomiteljstvu povuče sa sjednice Odbora za obitelj, mlade i sport radi dodatnih konzultacija s koalicijskim partnerima i pronalaska mogućnosti za unaprjeđenje zakona.

“HNS kao liberalna stranka čvrsto se zalaže za prava istospolnih zajednica, ravnopravnost spolova, jednakost svih građana u društvu i slobode pojedinca i protivi se svakom obliku diskriminacije”, naveli su u odgovoru Hini.

Kažu da je zajednica životnih partnera zakonski priznata u Hrvatskoj, a kako predloženim zakonom oni nisu obuhvaćeni, otvara se pitanje kolizije s Ustavom i Zakonom o suzbijanju diskriminacije.

“Također, moramo imati u vidu i europsku praksu, budući da je Europski sud za ljudska prava istospolnim obiteljima priznao pojam obiteljskog života, što znači da i životni partneri mogu činiti udomiteljsku obitelj. O tome ćemo, kao i o mogućnostima unaprjeđenja Zakona o udomiteljstvu, idućih dana intenzivno razgovarati s koalicijskim partnerima”, kažu u HNS-u.

Sve za vlast: Vrdoljak od Plenkovića traži da se homoseksualnim parovima omogući udomljavanje djece

Upozorenje U ime obitelji

Podsjetimo, udruga U ime obitelji početkom rujna putem odvjetnika podnijela zahtjev za uvid u spis tužbe jednog istospolnog para u Zagrebu uz obrazloženje da “ima pravni interes za uvid u predmet, a sve u cilju zaštite naravnog braka i obitelji kod državnih tijela i ustanova”, ali zahtjev je odbijen.

Hrvatska javnost i građani imaju pravo biti cjelovito informirani o pokušajima da se homoseksualnim parovima omogući udomljavanje ili posvajanje djece, što je protivno najboljem interesu djeteta te Ustavu i volji hrvatskih građana jasno izraženoj na građanskom referendumu o braku. U najboljem je interesu svakog djeteta da odrasta uz biološkog oca i majku, a onda, ako to nije moguće, u zajednici koja je najsličnija onoj u kojoj dijete i dolazi na svijet.

Iskustva Hrvatske i drugih država pokazuju da homoseksualni lobiji pokušavaju pojedinačnim tužbama zaobići ustav i zakone koji štite pravo djeteta da raste uz oca i majku, odnosno u zajednici koja je tome najsličnija”, poručuju iz U ime obitelji.

 

UIO: Iskustva Hrvatske i drugih država pokazuju da homoseksualni lobiji pokušavaju pojedinačnim tužbama zaobići Ustav i zakone

Američki sociolog Regnerus: ‘Postoji umjetan konsenzus da nema razlike između odrastanja u heteroseksulanoj i homoseksualnoj zajednici’

Izvor: narod.hr/Hina

Foto: snimka zaslona

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža