Studija: Pobačaj na temelju spola prijeti dugoročnoj globalnoj stabilnosti
22. rujna 2021.

Prema novoj studiji, muškarci bi u idućim godinama mogli znatno brojčano nadmašiti žene na globalnoj razini zbog pobačaja temeljenog na spolu. – donosi kršćanska organizacija CARE (Care for What you Believe).

Istraživanje objavljeno u časopisu BMJ Global Health upozorava da bi globalna stabilnost stanovništva mogla biti ugrožena zbog „kulturnih sklonosti“ koje dovode do pobačaja nerođenih djevojčica.

U studiji se ističe da je nekoliko zemalja od 70.-ih godina prošlog stoljeća imalo iskrivljen brojčani omjer spolova u korist dječaka zbog prenatalnog „odabira spola”. Projicira se da bi te zemlje do 2030. mogle izgubiti još 4,7 milijuna djevojaka, a do 2100. čak 22 milijuna.

Dr Fengqing Chao sa Sveučilišta King Abdullah u Saudijskoj Arabiji, vodeća autorica u studiji, upozorila je da bi iskrivljen brojčani omjer spolova u mnogim narodima mogao „u konačnici utjecati na dugoročnu stabilnost i održivi društveni razvoj“. Dodala je kako bi trebalo učiniti više na rješavanju diskriminacije u maternici, rekavši: „Ovo zahtijeva šire zakonske okvire kako bi se osigurala ravnopravnost spolova.“

U Velikoj Britaniji, zakon kojim se posebno zabranjuju pobačaji temeljem spola predložila je konzervativna zastupnica Fiona Bruce 2014. Njezin je zakon dobio podršku gotovo 200 zastupnika, ali nije izglasan zbog raspuštanja parlamenta.

Postoje nejasnoće oko pravnog stava o pobačajima na temelju spola u Velikoj Britaniji. I Britansko liječničko društvo (engl. British Medical Association – BMA) i Britanska
savjetodavna služba za trudnoću (engl. British Pregnancy Advisory Service – BPAS)
proturječili su izjavama Vlade da je ta praksa već nezakonita.

Zastupnica Fiona Bruce rekla je: „Znamo da se u Velikoj Britaniji izvodi pobačaj temeljem spola, a malo se radi na tome da se to zaustavi.“ Azijska zajednica je također upozorila da se u određenim zajednicama na azijske žene vrši pritisak da pobace ženske fetuse.

> Matićev izvještaj u EU: Želi pobačaj proglasiti ‘ljudskim pravom’, učiniti besplatnim, ukinuti priziv savjesti…

> Bivša predsjednica Planned Parenthooda: U svakom intervjuu morala sam spominjati pobačaj

> Kanye West otkriva istinu: Svijet bi trebao oplakivati pobačaj

Rani Bilkhu, iz grupe za kampanju Jeena International, rekla je da su britanske azijske žene, kao i one rođene u južnoj Aziji i udane za muškarce u Velikoj Britaniji, znale pobaciti djevojčice zbog kulturnog pritiska da imaju sinove – često iz kruga obitelji. Za BBC je izjavila:

„Imamo veliki broj žena koje nam dolaze i govore: “Prijete nam i prisiljavaju nas na pobačaj, bacaju nas niz stepenice.”. Postoje i žene koje su rodile djevojčice i ostavljene su na bolničkim odjelima jer se smatra da su posramile obitelj i da su te žena prokleta. Jednako tako poznajemo djevojke i obitelji koje se ne mogu vjenčati jer imaju petero sestara. Ovo je prokletstvo u našoj zajednici – nije prokletstvo biti djevojčica, radi se o prokletstvu diskriminacije. ”

Smatra se da je opasnost od pobačaja temeljenih na spolu jača u Sjevernoj Irskoj, koja ima najliberalniji okvir pobačaja u Velikoj Britaniji nakon promjene zakona 2019. Prema
propisima koje je nametnuo Westminster, pobačaj je dostupan do 12. tjedna iz bilo kojeg razloga, do 24. tjedna na zahtjev i do rođenja zbog „ozbiljne invalidnosti“.

James Mildred, glavni komunikacijski direktor u organizaciji za promicanje kršćanskih
vrijednosti – CARE, komentirao je: „Nesumnjivo je da se danas u Ujedinjenom Kraljevstvu izvode pobačaji temeljeni na spolu. Istraga iz 2018. pokazala je da se neinvazivni prenatalni testovi koriste za utvrđivanje spola bebe, a žene prijavljuju pritisak na podvrgavanje spolno selektivnim pobačajima od članova njihovih obitelji.

U društvu koje nastoji postići ravnopravnost spolova, ovo je područje zakona koje je izrazito neadekvatno. Pozivamo političare da podrže posebnu zabranu prakse pobačaja na temelju spola. ”

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža