Strašnik: Pogledajte prilog pokojnog Lončara iz 1998. o kriminalu u obnovi na Banovini
7. siječnja 2021.

Pokojni saborski zastupnik Ivo Lončar, koji je bio novinar, urednik i voditelj na HRT-u, snimio je 1998. godine prilog o kontroverznoj i kriminalnoj obnovi Strašnika koji je teško stradao u potresu koji je pogodio područje Petrinje, Siska i Gline, iako po mnogim arhitektima nije trebao.

Prilog se počeo širiti društvenim mrežama nakon optužbi za kriminal u obnovi Banovine, i najave DORH-a da će USKOK izvršiti izvide o toj obnovi.

Tijekom Domovinskog rata četnici su razorili Strašnik, a nakon Oluje od četiri stotine stanovnika vratilo se tek stotinjak njih. Obnova mjesta je počela 1996. godine, a od samog početka Strašničani govore da ne ide dobro jer je kvaliteta radova iznimno loša.

U prilogu iz 1998. godine, Lončar navodi kako je u dvije godine obnovljeno 70 posto sela, od čega je više od 20 posto neobnovljenih kuća, dok se 30-ak posto kuća uopće nije obnavljalo. Struja je tako došla tek u lipnju 1998., dvije godine nakon početka obnove.

>Vlasnik kuće obnovljene 1999.: U kućama nema kapi željeza, ne znam tko je to radio

Tadašnji predsjednik mjesnog odbora prepričava kako se jednom čovjeku usred noći urušio dimnjak te kako su se žalili odjelu za obnovu, županiji i ministarstvu, no bez uspjeha. Lončar otkriva da se 1996. srušilo nekoliko dimnjaka čim je pao prvi snijeg. U prilogu se navodi da je obnovu pratilo opadanje žbuke, šverc materijala, mito i korupcija za koju postoje svjedoci.

U konačnici predsjednik mjesnog odbora govori kako obnova nije pratila Zakon o hrvatskim braniteljima, te da mnogim braniteljima nisu bile obnovljene kuće iako su trebali biti prvi na redu za obnovu. Lončar u prilogu zaključuje kako su većinu kuća obnovili sami mještani vlastitim novcem.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža