Stijepo Gleđ Markos: Čovjek izložen negativnim vijestima, bez molitve, ima predodžbu da je život loš
26. veljače 2022.

Gost emisije 55 minuta kod Željke Markić bio je dubrovački tenor i glumac Stijepo Gleđ Markos. Stijepo Gleđ Markos je međunarodno renomirani hrvatski pjevač i glumac iz Dubrovnika. Odigrao je više stotina kazališnih predstava u Gradskom kazalištu Marina Držića u Dubrovniku, Zagrebačkom gradskom kazalištu Komediji i drugdje. Glumeći glavne uloge u mjuziklima kao solist tenor, razvio je svoje glazbene sposobnosti. Pred Uskrs 2021. godine objavio je svoj prvi album kršćanske duhovne glazbe pod imenom “Moja Hridino”.

Na početku intervjua otpjevao je pokajnički Psalam 18 koji je uglazbio za album, a poslije i Očenaš na aramejskom jeziku.

O glazbenoj karijeri

– Završio sam srednju pomorsku školu. Glazbeni talent stalno je bio prisutan u mom životu. Utjecaj obitelji zapravo me prisilio da upišem pomorsku školu i idem na brod. Poslije kad sam pošao u civilno služenje vojske u Domu za starije i nemoćne Domus Christi, to je bio simbol nečeg budućeg što će se događati u mome životu. Onda se raspisala jedna audicija za mjuzikl Dan od Amora redatelja Đela Jusića. Dobio sam jednu od glavnih uloga u mjuziklu i to je bio moj ulazak u kazalište. Tu sam osjetio da volim pozornicu i profilirao sam tu neku svoju glazbenu karijeru. Nakon toga sam se odlučio glazbeno školovati u Zagrebu, a poslije i tri godine u Londonu – objašnjava Stijepo Gleđ Markos.

O duhovnom putu

– Ja sam uvijek imao jednu ljubav prema Bogu. Nisam oduvijek bio profiliran kroz praktično kršćanstvo, ali imao sam toplinu u srcu za Boga. U djetinjstvu sam rano ostao bez oca Marka po kojem sam i dao sebi umjetničko ime. On je poginuo kao suvozač u prometnoj nesreći, ali sam uvijek imao pozitivnu sliku o Bogu i znao sam da je moj otac na nebu. Poslije Svete potvrde, u tim godinama krenuo je moj duhovni pad. Gospodin me pustio da lutam neko vrijeme. Čovjek i osjeća neku prazninu kada nema oca kao autoritet, temelj. Međutim, što sam više ulazio u glazbu, više sam pronalazio samopouzdanje. Tijekom svog boravka u Londonu supruga i ja doživjeli smo bračnu krizu, ona je živjela u Zagrebu, skoro smo se i razveli. I onda smo se jednom, Božjom providnošću, ja u Londonu, ona u Zagrebu, našli na nekim duhovnim obnovama kada smo doživjeli prosvjetljenje i počeli razmišljati o svojim pogreškama. Tada sam se počeo puniti Božjom ljubavlju, čitati Sveto pismo, uvidjeti svoje pogreške. Supruga i ja smo nakon 13 godina dobili sina. Tako je i ovaj album koji je nastao, nastao iz molitve.

O utjecaju glazbe na ljude

– Svako vrijeme nosi svoje tegobe. Imamo Sveto pismo i Zlo pismo. Mediji nekada prenose lijepe stvari, ali u medijskom se prostoru prenose i negativne stvari. Kada je čovjek tome izložen, a ne moli se, ima predodžbu o životu kao nečem lošem, kao da nema smisla, nema spasa. Neki kažu da je Sveto pismo staromodno, upravo suprotno, ono je jako aktualno. Čitajući Sveto pismo, slušajući Božju riječ, zavoljet ćemo život. Tako je i s glazbom. Važan je njezin smisao i poruka koju glazbom prenosimo – priča Stijepo Gleđ Markos.

O volontiranju na palijativnom odjelu

– Kada sam bio u Londonu, našao sam se u blizini jedne prijatelju važne osobe koja je umirala. “Vidio sam da osoba nije imala nikakav kontakt sa svijetom, ali u jednom trenutku smo ostali u čudu. Osoba je bila zatvorenih očiju, ja pjevam Amazing grace, a njoj je krenula suza. Vidite da osoba spava, a suza joj ide!” Nakon nekoliko sati je preminula. Kada sam se vratio u Dubrovnik, imao sam sličnu situaciju, također sam pjevao. Kada je moj prijatelj preminuo, shvatio sam da moram svoj talent iskoristiti. Poslao sam mail ravnatelju Opće bolnice Dubrovnik da želim, kada budem mogao, volontirati na odjelu palijative. Tijekom volontiranja sam do kraja postao svjestan prolaznosti života. Dobio sam i nagradu palijativac godine, 2017. godine što me stvarno motiviralo za nastaviti dalje. Pokrenuo sam i edukacijsko-rehabilitacijski festival Sentimento gdje su u pjevanje i pjesmu bile uključene osobe s poteškoćama. Festival je poprimio međunarodne razmjere – rekao je Stijepo Gleđ Markos.

O koncertima ubuduće

– U Zagrebu sam 26. ožujka u Župi Uznesenja BDM u Remetama gdje ću izvoditi pjesme s albuma “Moja Hridino”. Na ljeto će biti koncerti u Solinu, Splitu, u Međugorju…
Album “Moja Hridino” može se naručiti preko moje web-stranice www.markos.com.

Po završetku intervjua, Stijepo Gleđ Markos počastio je gledatelje izvedbom hrvatskog klasika Vice Vukova Zvona moga grada.

Želite se pretplatiti (besplatno) na kanal?

Ako želite pratiti podcast “55 minuta kod Željke Markić” i dobivati obavijesti o novim objavama možete se pretplatiti na kanal.

Koraci za aktiviranje (besplatne) pretplate:

  1. Prijavite se na YouTube na računalu.
  2. Otvorite videozapis na kanalu na koji se želite pretplatiti.

Ispod playera videozapisa kliknite Pretplati me (Subscribe).

markos

Kad se pretplatite na kanal, svi novi videozapisi koje taj kanal objavi prikazat će se u vašem feedu Pretplate i dobivat ćete obavijesti kad kanal na koji ste pretplaćeni objavi novi sadržaj.

Svaka pretplata na kanalu na Youtubeu je automatski besplatna.

Što ćete time dobiti?

Na feedu pretplata koji je dostupan na mobilnim uređajima i računalima prikazuju se svi videozapisi nedavno preneseni na kanale na koje ste pretplaćeni.

Ako želite dobivati sve obavijesti s kanala na koji ste pretplaćeni, dodirnite zvonce za obavijest

Zvonce će se tada promijeniti u zvonce koje zvonii tako pokazati da ste odabrali sve obavijesti.

Izvor: narod.hr

 

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža