U ime obitelji

Gradska skupština: Tomaševićeva odluka o ukidanju mjere roditelj-odgojitelj ostaje na snazi, HURO – I dalje ćemo tražiti poništenje

Gradska skupština: Tomaševićeva odluka o ukidanju mjere roditelj-odgojitelj ostaje na snazi, HURO – I dalje ćemo tražiti poništenje

S 10 glasova za i 28 protiv u četvrtak je odbačen prijedlog oporbe u zagrebačkoj gradskoj skupštini da se poništi odluka gradske vlasti (Tomaševićeva odluka) kojom se ukida mjera roditelj-odgojitelj.

Glasovanje je provedeno nakon dugotrajne rasprave o ovoj točki koja je završila oko 22.40. U skupštini su cijelo vrijeme bili prisutni i predstavnici roditelja-odgojitelja.

Zastupnici oporbe u podržali su prijedlog da se poništi Tomaševićeva odluka.

> Majke odgajateljice: Možemo udara direktno na djecu, a izjava Kekin je poziv na linč

> Roditelji odgojitelji u Skupštini: Očekujemo dobru i argumentiranu raspravu

> U ime obitelji: Očekujemo brzu odluku ili privremenu mjeru Visokog upravnog suda

> Jeleč iz GI ‘U djeci je budućnost’: Odluka o ukidanju mjere roditelj odgojitelj protuzakonita je i past će

Goluža: Zastupnica Možemo trebala bi se ispričati

Igor Peternel (DP) istaknuo je kako će klub DP-a podržati prijedlog, iako je svjestan da to neće donijeti rezultata jer vladajući, koji imaju većinu, čvrsto stoje na svojim pozicijama. Napomenuo ipak kako njihovo ustrajanje na ukidanju mjere nosi i potencijalni rizik budući da se pokreće i pravosudni postupak kojim će se možda dokazati da je ukidanje mjere bilo nezakonito, što nosi i pravne posljedice za vladajuće.

Trpimir Goluža (Most) istaknuo je kako vladajuća stranka Možemo nije adekvatno reagirala na javne napade na majke odgojiteljice, a da se jedna članica skupštine (Kekin) također s omalovažavanjem izrazila o tim majkama nazvavši ih “ucviljenim dušama”. Pozvao je da se za taj način govora zastupnica ispriča majkama kojima je to bilo upućeno.

Lucija Topolovec (Bandićeva stranka) također je upozorila na govor mržnje prema majkama odgojiteljicama na društvenim mrežama kojeg je pokazala na projektoru, pozvala na osudu takvih poruka te oštro kritizirala vladajuće koji nisu reagirali na takve poruke. Na njezinu je poruku odgovorio gradonačelnik Tomašević koji je u međuvremenu došao u skupštinu te poručio da apsolutno osuđuje takve neprimjerene poruke prema majkama.

Odluku o ukidanju mjere u skupštini je branila dogradonačelnica Danijela Dolenec koja je poručila da ta odluka nije bila laka, ali da oni nisu izabrani da donose samo lake odluke te da imaju odgovornost za sve građane grada Zagreba.

Berbić Lacko: Oporba je bila argumentirana, ali vladajući nisu prihvatili nikakve argumente

Nakon dugotrajne rasprave i glasovanja, za Narod.hr dobili smo i komentar predsjednice Hrvatske udruge roditelja odgojitelja, Ana Marije Berbić-Lacko koja je bila prisutna na sjednici.

“Zadovoljni smo s raspravom, zadovoljni smo sa svakim klubom u oporbi kao i pojedinačnim zastupnicima iz oporbe. Argumentirano su iznosili mišljenje, rasprava je bila, od strane oporbe, jednaka ili čak i bolja nego 9. 12., što je i razumljivo jer se u međuvremenu pokazalo da vladajući nemaju spremne kompenzacijske mjere koje su najavili i neće ih ni imati. Podsjećam da su vladajući uputili upitnike roditeljima o njihovom socioekonomskom statusu na osnovi kojih bi pripremili kompenzacijske mjere, ali su roditelji odgojitelji to udruženo odbili ispunjavati sada u ovoj fazi.” – kaže nam gđa Berbić-Lacko.

“Svi su se zapravo složili da je 1. svibnja, kada odluka o ukidanju mjere u cijelosti stupa na snagu, vrlo blizu i da ne postoji rješenje za roditelje-odgojitelje do tog datuma.” – ističe Berbić-Lacko, ali navodi:

“Vladajući su ipak odbacili sve argumente oporbe koja je htjela poništiti ovu štetnu odluku koju sada imamo na snazi.”

HURO: “I dalje ćemo tražiti poništenje ove odluke”

Na pitanje koji će biti daljnji koraci HURO, Berbić-Lacko ističe:

HURO ostaje predan zastupanju prava u sudskom postupku kojeg smo pokrenuli na Visokom upravnom sudu te HURO nastavlja razgovore s državnim institucijama glede poništenja ove štetne odluke – na nivou Ministarstva pravosuđa i na nivou Središnjeg državnog ureda za demografiju. Jednostavno želimo znati gdje ta mjera pripada – koja je to instanca iznad Zagreba. Zanima nas tko je nadležan za ovaj trenutni problem koji bi uskoro mogao postati i državni problem jer, kao odluka stupi na snagu može doći do povećanog broja socijalnih slučajeva, problem mjesta u vrtićima… Sve to spada i pod državni problem.”

Mi ćemo i dalje tražiti od Grada poništenje odluke. Dakle, imamo još dva mjeseca do stupanja na snagu ove odluke, u tom vremenu imamo dvije sjednice Gradske skupštine i radit ćemo sve da ne dođe do stupanja ove odluke na snagu. Također ćemo tražiti od Grada odgovor o kompenzacijskim mjerama koje su obećali.” – poručila je Berbić-Lacko.

Izvor: narod.hr