Školske odore: Pozitivna iskustva iz hrvatskih škola u kojima su uvedene
13. veljače 2017.

Gradski Ured za obrazovanje, kulturu i sport uputio je početkom veljače ravnateljima zagrebačkih osnovnih škola dopis u kojemu ih obavještava o tome da pokreću inicijativu za uvođenje školskog kodeksa odijevanja, tj. školske odore za učenike, “…a kojom bismo omogućili školama da održe status institucije u kojoj se dijete osjeća prihvaćeno, bez obzira na socijalnu sredinu iz koje dolazi, rasterećeno brige o socijalnim razlikama među vršnjacima (…)”.

Nadalje, ističe se kako “inicijativom o uvođenju školske odore u osnovne škole grada Zagreba želimo pomoći i roditeljima u njihovim nastojanjima da, kupovanjem skupe i markirane odjeće i obuće ili ostalih predmeta koj ističu vidljive socijalne razlike među djecom, zaštite svoju djecu od svih oblika zlouporabe, nasilja, diskriminacije, zlostavljanja ili zanemarivanja od strane vršnjaka”, javlja dnevnik.hr.

Svaka bi škola mogla samostalno dizajnirati odoru, a sredstva za njihovu izradu i nabavu osigurala bi se u proračunu Grada Zagreba. Obrazac s prijedlozima škole bi trebale dostaviti najkasnije do 15. veljače 2017. godine.

> Istraživanje portala EduCentar: 53 posto građana za uvođenje uniforma u hrvatske škole

Školske se odore već nose u nekima od škola u Hrvatskoj.

Podsjetimo, prva od svih hrvatskih državnih škola u Hrvatskoj još 2015. OŠ Juraj Dalmatinac u Šibeniku osigurala je uniforme za svojih 550 učenika. Odlučili su se za jednobojne polo – majice dugih rukava s našivenim grbom škole. Riječ je o početku smanjivanja društvenih razlika među učenicima, ali i stvaranja prepoznatljivog identiteta ove škole, naveli su prilikom uvođenja školskih odora. Prijedlog ravnatelja Natka Duvnjaka tada je jednoglasno prihvatilo vijeće roditelja.

Sami su učenici bili pozvani likovnim radovima dati prijedloge. Ljubičaste polo majice s bijelom kragnom i utisnutim grbom Osnovne škole Juraj Dalmatinac, učenici po komadu plaćaju 45 kuna, a većina njih naručila je po dvije, navodi sibenik.in. Riječ je o 100 posto hrvatskome proizvodu, sve je napravila tvrtka Galeb iz Omiša, a izašli su im u susret i s toniranjem i kompletnim dizajnom.

Učenici Osnovne škole Barilović u Karlovačkoj županiji novo su polugodište započeli u jedinstvenim školskim odorama. Učenici nose plave majice s bijelim kragnama na kojima je našiven grb općine Barilović.

> (FOTO) Prva državna škola u Hrvatskoj uvela uniforme

Komplete majica, odnosno školske odjeće omogućila im je Općina Barilović, što s ponosom ističu, a za to je izdvojeno 80 tisuća kuna.

No, neće samo učenici škole od sada biti jednaki, već i učitelji koji su također dobili školsku odjeću koja se sastoji od tamnoplavih sakoa i polo majica također s amblemom općine, ističe zadovoljna.hr.

Inicijativa uvođenja odora, otkriva ravnateljica škole Vesna Car, došla je od načelnika općine Dražena Perakovića koji i inače sufinancira školu pa općina tako pomaže u kupnji knjiga i radnih bilježnica, sufinancira školu u prirodi, školsku prehranu za roditelje s troje i više djece, itd.

Školske uniforme učenici u OŠ Barilović nisu obvezni nositi. Od nastavnika svaka je učiteljica dobila sako, a učitelj polo majicu. Do sada je za školske i učiteljske odore općina Barilović izdvojila 20.000 kuna, a do kraja godine, kada dobiju i proljetne majice i hoodice sveukupno će biti izdvojeno 80.000 kuna.

Osnovna škola Antuna Mihanovića prva je u Osječko-baranjskoj županiji uvela školske uniforme još 2013. godine.

Učenici prvih razreda krenuli su tada na nastavu u novim odorama koje čine crvene i plave polo majice, jeans hlače i suknje. Za početak su ih nosili samo prvašići, ali planom je predviđeno da se narednih godina uniformiraju i svi ostali razredi na način da se odore svake godine dodjeljuju prvim razredima, tako da za osam godina svi razredi ove škole imaju iste školske uniforme. Pretprošle godine odore su dobili i učenici od drugih, trećih i četvrtih razreda, a lani i učenici petih razreda.

Nakon ideje stare nekoliko godina, na više roditeljskih sastanaka, škola i roditelji pokušali su pronaći najbolje rješenje. Tada je dogovoreno da će odore financirati sami roditelji pa se vodilo računa o tome da one budu cjenovno prihvatljive i da si ih svi mogu priuštiti, javlja osijek031.com.

U osječkoj školi nadaju se kako će se uvođenjem odora izbrisati socijalne razlike između djece koje dovode do toga da mnoga djeca često trpe zlostavljanja i maltretiranja od vršnjaka boljeg socijalnog statusa.

Osnovna škola u Svetom Lovreču kod Poreča prva je u Istri koja je uvela školske odore. Ideja o uvođenju školskih uniformi potekla je od roditelja, a nakon provedene ankete na školskom je vijeću inicijativa i prihvaćena. Ukupno 130 učenika OŠ Joakima Rakovca u Svetom Lovreču od prošle godine u školu dolazi, kako oni kažu u školskim majicama, javlja tvistra.hr te dodaje “školske se majice rado odijevaju” i nose se s veseljem.

Uvođenjem školske odjeće pojednostavio se život i roditeljima i djeci. Prema riječima školske stručne službe, na ovaj se način stvara sigurno i poticajno okruženje, a kod najmlađih razvija osjećaj zajedništva i pripadnosti. Bira se između plavih, crvenih, tamnoplavih i bordo majica na kojima se nalazi i logotip škole.

> Škola pokrenula akciju kupovine Startas tenisica za svu djecu, kako bi podržali Vukovar

Osnovna škola Eugena Kumičića iz Velike Gorice prije četiri godine pokrenula je humanitarnu akciju Kumičić za Vukovar u kojoj cijela škola prikuplja potrepštine za jednu vukovarsku udrugu potrebitih. Od 2016. školske godine u njihovoj se školi nose papuče Startas “tako da u zajedništvu učenika, roditelja i učitelja učimo pomagati gradu heroju”, ističu iz OŠ Eugena Kumičića.
Škola je kroz Vijeće roditelja predložila da svi učenici nose jedinstvenu obuću Startas, proizvod tvrtke Borovo, čime žele pomoći privredi grada Vukovara.

U privatnim školama odore su često nešto uobičajeno.

U prvoj osnovnoj školi za djevojčice u Hrvatskoj, Osnovnoj školi Ružičnjak, koja je 2015. krenula s prvim razrednim odjeljenjem, a nalazi se u zagrebačkom Podsusedu, djevojčice također nose odore.

> Ivana Lulić, ravnateljica OŠ Ružičnjak: Naša škola njeguje katoličke vrednote i potiče duhovnost kod djece, no otvorena je i za sve ostale

Zašto ih djeca nose, Ivana Lulić, dipl. inf., ravnateljica OŠ Ružičnjak objasnila je riječima: “Zato što su uniforme statusno neutralne, potiču kulturu odijevanja, djeca nisu opterećena izgledom, daju osjećaj pripadnosti i ponosa, i djeca fokusirana su na učenje.”

Ušteda zahvaljujući odorama

“Dva para hlača, odnosno za djevojčice jedne hlače i jedna suknja, prsluk, sako s grbom škole te kuta koja se nosi na domaćinstvu, tehničkom i likovnom stajali su oko 850 kuna. Na prvi pogled to je velik izdatak, no kada na kraju godine zbrojite koliko ste uložili u dječju garderobu te godine, ipak ste u plusu”, prenijela je za Večernji list svoje iskustvo majka učenika koji je pohađao privatnu osnovnu školu u Rijeci.

“Deset bijelih T-shirt majica dugih rukava bio je jedini izdatak koji smo imali uz školsku odoru. Smanjili su se izdatci za svu ostalu odjeću koju je dijete trebalo nakon cjelodnevnog boravka u školi”, ističe majka srednjoškolca. Dodaje kako je održavanje odjeće bilo jednostavnije i usto – jeftinije.

Izvor: narod.hr

Foto: www.os-ruzicnjak.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža