Samo u Zagrebu: 16.200 djece u preko 5000 obitelji ima koristi od mjere roditelj odgajatelj
10. ožujka 2021.

Grad Zagreb 2016. godine uveo je pronatalitetnu mjeru roditelj odgojitelj koja je izuzetno dobro prihvaćena od roditelja korisnika i do danas je mjera polučila izvrsne rezultate. Riječ je o mjeri kojom Grad Zagreb osigurava naknadu roditeljima troje ili više djece ( koji ne mogu istovremeno biti zaposleni) od kojih najmlađe još nije krenulo u školu. 

Iz godine u godinu povećava se broj korisnika mjere

Jedan od pokazatelja dobre prihvaćenosti mjere roditelj odgojitelj je porast broja korisnika mjere – u rujnu 2016. godine, kada je mjera prvi puta zaživjela, koristilo ju je 1.573 korisnika, da bi sljedeće 2017. godine broj korisnika bio 3.217, 2018. godine mjeru je koristilo 3.939 korisnika, a u 2019. korisnika mjere bilo je oko 4.700. Konačno, u siječnju 2021. godine mjeru je koristilo 5338 roditelja.

Od prve primjene mjere roditelj odgojitelj u 2016. do 31.12.2019. ukupan broj djece o kojima brinu roditelji odgojitelji je 16.200. U 2020. broj djece iznosio je 2.476 djece. Prosječan broj djece u obiteljima roditelja odgojitelja je 3,4 djeteta.

Mjeru najviše koriste žene čija je prosječna dob 36,5 godina, dok je muškaraca kao korisnika mjere znatno manje.

Povećanje iznosa naknade

Mjesečna neto isplata za korisnika mjere roditelj odgojitelj u početku primjene (listopad 2016.) je iznosila 3 206,90 kuna. Prema posljednjoj isplati za prosinac 2019. svaki korisnik dobiva neto iznos od 4 264,98 kuna, što je povećanje od 33%.

Najveći dio korisnika – njih 55,7% prije korištenja mjere roditelj odgojitelj radilo je u djelatnostima u kojima su plaće niže od iznosa novčane pomoći mjere roditelj odgojitelj te je pretpostavka da je i to jedan od razloga zbog kojeg su se roditelji s troje i više djece odlučili na korištenje ove mjere. Uz to, 3,7% korisnika mjere roditelj odgojitelj su obitelji sa samo jednim roditeljem

Porast broja obitelji s više djece

Obzirom da je cilj mjere povećati broj trećerođene djece, analiza podataka o mjeri roditelj odgojitelj Grada Zagreba, donosi da je nakon uvođenja ove mjere, porastao broj djece rođenih kao drugo, treće, četvrto, peto i šesto dijete. U 2017. kao treće i svako daljnje dijete rođeno je 1.462 djece, što je 133 više nego u 2016. U 2018. kao treće i svako daljnje dijete rođeno je 1.645 djece, što je 316 djece više nego 2016. godine.

Iz navedenog može se zaključiti da je mjera roditelj odgojitelj vrlo poželjna i da je pitanje kada će zaživjeti na državnoj razini.

Ovu mjeru kao i druge mjere i prava koja imaju roditelji na nacionalnoj, županijskoj i gradskoj/mjesnoj razini roditelji mogu pronaći u tražilici “e-Roditelj” gdje na jednom mjestu građani mogu doznati i ostvari svoja roditeljska prava. Povećano ostvarivanje roditeljskih prava, a osobito njihovo ostvarivanje putem e-usluga, omogućit će i bolju usklađenost poslovnog i obiteljskog života.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža