U ime obitelji

SAD izdao putovnicu s oznakom spola ‘X’ – za ‘nebinarne, interspolne i spolno neusklađene osobe’

SAD izdao putovnicu s oznakom spola ‘X’ – za ‘nebinarne, interspolne i spolno neusklađene osobe’

“SAD je izdao prvu službenu putovnicu s oznakom spola ‘X’ za nebinarne, interspolne i spolno nesuklađene osobe“, prema riječima tajnika za medije Ned Price.

> USUD: Zakon koji omogućuje ‘promjenu spola’ izjavom osobe da ‘živi u drugom rodnom identitetu’ je ustavan

> Svjedočanstvo Walta Heyera: Kako sam si uništio život kad sam postao ‘transseksulac’

State Department je u srijedu izdao prvu američku putovnicu s oznakom spola “X”, dajući treću opciju “odabira spola” za vlasnike američkih putovnica koji se ne identificiraju niti kao žene niti kao muškarci, piše Fox News

“Ministarstvo nastavlja proces promjene svoje politike u svezi s ‘oznakama roda’ na putovnicama SAD-a i konzularnim izvješćima o rođenju u inozemstvu (CRBA) kako bi bolje služilo svim građanima SAD-a, bez obzira na njihov rodni identitet“, rekao je tajnik za medije Ned Price u priopćenju.

“Odjel ide prema dodavanju rodne oznake X za nebinarne, interspolne i spolno nesukladne osobe koje podnose zahtjev za američku putovnicu ili CRBA”, dodao je Price.

Taj je potez prvi put najavio državni tajnik Antony Blinken u lipnju i rekao da to znači da Amerikancima više neće biti potrebna liječnička potvrda da bi odbili odabir određenog spola što je od sada značilo dvoje: muški ili ženski spol.

Iz odjela nisu precizirali kome je izdana putovnica.

Posebna diplomatska izaslanica SAD-a za LGBTQ prava, Jessica Stern, rekla je da je taj potez povijesna prilagodba politike koja dovodi američku vladu više u skladu sa “proživljenom stvarnošću”. “Kada osoba dobije osobne dokumente koji odražavaju njezin pravi identitet, ona živi s većim dostojanstvom i poštovanjem”, rekla je Stern.

Mogućnost označavanja spola X u zahtjevu za putovnicu još nije dostupna svim podnositeljima zahtjeva za putovnicu.

Izvor: narod.hr/fox news