Rumunjska korak do referenduma o braku kao zajednici žene i muškarca
10. svibnja 2017.

S 232 glasa za od ukupno 270 (22 protiv, 13 suzdržanih, 3 nisu glasali) Zastupnički dom rumunjskog Parlamenta izglasao je da se izmijeni ustav te zemlje kako bi se brak definirao kao zajednica jednog muškarca i jedne žene te također za jačanje prava roditelja.

> Rumunjska: 3 milijuna potpisa za zaštitu braka i obitelji u Ustavu

Revidirani članak 48, stavak 1 ustava Rumunjske, prema prijedlogu građanske inicijative, sada glasi: “Obitelj je utemeljena na slobodno sklopljenom braku između jednog muškarca i jedne žene, na njihovoj potpunoj jednakosti te na pravu i dužnosti roditelja da osiguraju odgoj i obrazovanje djece.”

Podsjetimo, rumunjski Ustavni sud prošle godine je potvrdio da je u skladu s Ustavom zahtjev tri milijuna građana koji su zatražili promjenu Ustava kako bi se brak definirao kao zajednica muškarca i žene, a koju je inicirala građanska inicijativa “Koalicija za obitelj”.

> Bravo, Rumunjska – slijedi referendum o zaštiti braka!

Naime, 25. studenog 2015. godine objavljena je predviđena promjena obiteljskog zakona u Ustavu, prema kojem bi se pojam “supružnici” promijenio u “muškarac i žena”, pri čemu bi ostatak zakona ostao nepromijenjen.

Rumunjski zakon prepoznavao je do sada obitelj u obliku heteroseksualnih bračnih partnera, te nisu priznata drugačija “građanska partnerstva”, čak ni ako su ona sklopljena izvan Rumunjske. No u dvije prigode došlo je do pokušaja ozakonjenja istospolnih zajednica, s tim da su oni dobili svega 10 glasova (od gotovo 600 zastupnika).

Ali upravo zbog tih pokušaja, kao i uspješnog izglasavanja legalizacije istospolnih zajednica u Grčkoj, te slučajeva u kojima država preuzima roditeljska prava (poput onoga u Norveškoj), obiteljski pokreti u Rumunjskoj odlučili su pravovremeno djelovati i zaštiti obitelj i roditeljski autoritet.

Izvor: narod.hr/coalitiapentrufamilie.ro

Foto: Thinkstock

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža