Roditelji odgojitelji s državnom tajnicom za demografiju: Evo o čemu se razgovaralo i što je dogovoreno
25. siječnja 2022.

Roditelji odgojitelji održali su sastanak s državnom tajnicom Željkom Josić.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Današnji sastanak u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade (SDUDM), kod državne tajnice Željke Josić, trajao je približno dva sata. S obzirom na kompleksnost same mjere roditelj odgojitelj, a slijedom toga i na problem koji je nastao odlukom aktualne gradske vlasti da Odlukom o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja dijelu korisnika u velikom opsegu smanji, a preostalima ukine pravo, izneseni su svi detalji koji imaju značaj sa nastalu situaciju.

Svi smo se složili da mjera ima prostora za doradu. No, zadiranje u pravo ili ukidanje istoga, a i bez da su prije izvršene ikakve pripremne radnje nikako nije smjelo biti provedeno i definitivno je loše isplanirano.

Grad nije poslao analizu

Doznali smo da Grad Zagreb do danas nije poslao analizu ovom nadležnom uredu na zahtjev istoga, a sve u vezi donošenje Odluke koja je pokrenula niz djelovanja skupine građana i udruga, pa je tako i Zahtjev za nadzor od strane udruge U ime Obitelji preko Ministarstva pravosuđa i uprave došao do njih.

Napomenuli su kako su još u svibnju 2019. godine od Grada zatražili očitovanje o mjeri, te ih je zanimalo može li ta mjera biti ukinuta (odgovor Grada je bio da NE MOŽE), te što će biti sa značajnom brojkom korisnika kad ta mjera istekne, hoće li postati socijalni slučajevi ili jesu li čak ugrađeni mehanizmi prilagodbe. Kažu nam da su iz Grada informacije bile da je sve u redu, da s mjerom nema problema ni s kojeg stajališta, te kako neće biti štetnih trenutaka za korisnike ni u kojoj fazi korištenja, niti negativnih posljedica po isteku tog prava.

Ured će poduzeti što im je u nadležnosti

S obzirom da u našem gradu imamo novu vlast, koja je bez provedbe ozbiljnih pripremnih radnji, pod izgovorom revidiranja, odlučila ukinuti postojeću mjeru koja je zabilježila pozitivne demografske učinke (‘Stručno mišljenje demografa Nenada Pokosa’ uključeno u dokument na sudu) iskazali smo zabrinutost, kao i zatražili da se s javnim očitovanjem uključi nadležni državni ured. Svi smo suglasni kako će se odlučivati na Visokom upravnom sudu, ali ovaj ured je direktno odgovoran za nadzor provedbe ovakve mjere na lokalnoj razini. Na osnovi zaprimljenog Zahtjeva za nadzor oni su sada dužni poduzeti radnje i o tome obavijestiti sudionike ove situacije.

> U ime obitelji: Očekujemo brzu odluku ili privremenu mjeru Visokog upravnog suda

> Hrvatska udruga roditelja odgojitelja demantira Index: Evo što su sve netočno naveli u članku

> UiO: Ministar Malenica dužan je zaštititi građane od samovolje zagrebačkog šerifa Tomaševića

> U ime obitelji i udruga roditelja odgojitelja: Očekujemo od ministra Malenice inspekcijski nadzor u Gradu Zagrebu

> UiO: Tomaševićeva promjena za Zagreb – oduzeo sredstva za život djeci – oko 21.000 u mjeri roditelj odgojitelj i 8.000 novorođenčadi u 2022.

U pravnom dijelu i ovaj ured će poduzeti iz svoje nadležnosti korake koji idu prema provjeri zakonitosti najnovije Odluke Grada o mjeri roditelj odgojitelj, što, kažu, zahtijeva međuresornu suradnju, te će u slučaju pravne procjene njene nezakonitosti tražiti da se uklone nedostaci i reagira u zadanim rokovima, te isto promijeni u Skupštini gdje je Odluka o izmjenama izglasana, u suprotnom bi sve to putem obavijesti tražili od Visokog upravnog suda.

Zbog velikog interesa javnosti, te brojkom građana koja je zahvaćena Odlukom o izmjenama, i oni očekuju kako će Visoki upravni sud u razumnom roku donijeti svoju odluku, već na osnovi pristiglih obavijesti i zahtjeva.

Šterc poručio da je mjera dala željeni učinak

Demograf Stjepan Šterc osvrnuo se na katastrofalne podatke popisa stanovništva, osobito kad se objavi i sastav, koji će pokazati zabrinjavajuće brojke mladog stanovništva, jer neće imati tko raditi, neće imati tko rađati, te je direktno pitao zbog čega nacionalna vlast javno ne istupi i kaže da su mjere, kao što je i roditelj odgojitelj poželjne i nužne. Ova mjera dala je željeni učinak, porast broja treće i svakog sljedećeg djeteta u Gradu Zagrebu, te se država mora uključiti i početi hrabrije provoditi akcije i mjere iz nacionalne strategije, a što sve demografi predlažu godinama. Ne smije se čekati da samo lokalne jedinice ovisno o političkoj volji i stanju financija kreiraju mjere za zaustavljanje negativnih trendova, jer pad stanovništva je državno strateško pitanje broj jedan.

Pratit ćemo djelovanje ovog državnog Ureda oko problema mjere roditelj odgojitelj u skladu s njihovim ovlastima i podsjećati ih da reagiraju i s iznošenjem zaključka i javnog stava u nastaloj situaciji. Predstoji čekati koliko dugo će Grad Zagreb ignorirati traženje nadležnog nacionalnog ureda, te hoće li i njima (kao do sada u javnosti) prezentirati polovične informacije s ciljem manipuliranja o (ne)uspješnosti mjere.”

Djelovanje U ime obitelji

Podsjetimo, udruga U ime obitelji uputila je u ime roditelja-odgojitelja podnesak Visokom upravnom sudu. “Time U ime obitelji potiče sada već treću državnu instituciju da izvršava svoje zakonske obveze. I to brzo, jasno i odvažno“, istaknuo je odvjetnik Karlo Novosel, član upravnog odbora udruge U ime obitelji na nedavnoj konferenciji za medije pred Visokim upravnim sudom u Zagrebu.

Odvjetnik Novosel podsjetio je da je U ime obitelji već potaknula Ministarstvo pravosuđa i uprave i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike da provedu nadzor zakonitosti Odluke kojom je gradonačelnik Grada Zagreba, odnosno Gradska skupština Grada Zagreba „uvukla ruku u džep maloljetne djece i roditelja koji se o njima skrbe, kršeći zakone Republike Hrvatske.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža