Stanić: Promicatelji obiteljskih vrjednota mogu biti gerila nasuprot političkoj ‘vojsci’ koja u obitelji ne vidi snažnog saveznika
23. siječnja 2022.

Kada je početkom godine Europska federacija katoličkih obiteljskih udruženja (FAFCE) objavila analizu programa predsjedanja Francuske Vijećem Europske unije (od siječnja do lipnja 2022.), iznova se potvrdilo da Europskoj uniji obitelj i dalje – nije prioritet. To nije nikakvo iznenađenje budući da se, na primjer, obitelj ni riječju nije spominjala ni u prethodnim predsjedanjima Slovenije, Portugala, Njemačke, Hrvatske… a izravnoga ulaganja u obitelj nema ni u sedmogodišnjem Planu oporavka Europske unije (2021. – 2027.).

Zaštita obitelji

Tvrditi, naime, da će se svaki europski program napretka sam po sebi dugoročno odraziti i na obitelj jednako je kao kad bi graditelji tvrdili da će svaki novi kat nebodera sam po sebi učvršćivati temelje građevine. S obzirom na to da zasad nema naznake da će se u dogledno vrijeme pojaviti dovoljno organizirane političke snage koje bi na razini čitave Unije učinkovito štitile obitelj žene, muškarca i njihove djece, očito je nastupilo vrijeme da se civilna obiteljska udruženja, a ima ih vrlo aktivnih i u Hrvatskoj, uz potporu političkih snaga koje se ne boje plivati protiv struje, sada još domišljatije zauzimaju za pomoć obiteljima, piše Branimir Stanić za Glas Koncila.

Na hrabre zaštitnike obitelji u zemljama EU-a moglo bi se primijeniti evanđeosko načelo: »Budite lukavi kao zmije, a bezazleni kao golubovi.« Primjer takve domišljatosti, koja uključuje i iskorištavanje fondova i legitiman pritisak na kreatore nacionalnih i europskih politika, sugerirao je svojim članicama i FAFCE. Ta je organizacija u programu francuskoga predsjedanja Vijećem Europske unije ipak vidjela tri šanse za ulaganje u obitelji.

Tri šanse

Prva je šansa vidljiva u cilju francuskoga predsjedanja da se u Uniji pojača socijalna i teritorijalna kohezija. Taj se cilj oslanja na »Dugoročnu viziju za ruralna područja« koju je Europska komisija objavila u lipnju prošle godine nastojeći spriječiti odljev mozgova i demografski deficit s kojim se suočava većina ruralnih područja u Europi, uključujući i hrvatsko. Komisija je, naime, nedavno pozvala čitavu europsku javnost da sudjeluje u kreiranju »Ruralnoga pakta« s ciljem da ruralna područja EU-a postanu »jača, povezanija, otpornija i prosperitetnija«. To nije moguće ostvariti a da nema potpore obiteljima u seoskim područjima. Na tom valu i Hrvatska bi, sada i uz pomoć sredstava koje joj omogućava Unija, mogla revitalizirati područja koja je dosad sustavno zanemarivala.

Drugo, u francuskom zauzimanju za »oporavak i rast« u pandemijskim okolnostima FAFCE je vidio šansu da se pod to podvuku i snažnija ulaganja u nacionalne obiteljske politike. U skladu s tim ništa ne priječi da se i u Hrvatskoj kreiranjem njezine nacionalne obiteljske politike ulaže u demografsku obnovu, što je uostalom i prvorazredno europsko pitanje s kojim se neke zemlje već uspješno suočavaju.

Kao treće, FAFCE je u francuskoj najavi promicanja novih ulaganja u obrazovanje mladih EU-a i pomoći u njihovu zapošljavanju usred posljedica pandemije prepoznao šansu da se izravno financijski pomogne europskim roditeljima i obiteljima koji su se žrtvovali da se u jeku pandemije i izolacije čitav sustav ne raspadne. Nisu li se u tome dokazale i hrvatske obitelji kojima taj trud ni jednom lipom nije priznat?

Borbeni rječnik

Rečeno borbenim rječnikom, u sadašnjim europskim okolnostima promicatelji obiteljskih vrjednota mogu, koristeći se svim dopuštenim i dostupnim sredstvima, postati dobronamjerna gerila u odnosu na političku »vojsku« koja u obitelji još ne vidi snažnoga saveznika. Što bi tek bilo da »vojska« i »gerila« rade zajedno!

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Izvor: narod.hr/Glas Koncila

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža