U ime obitelji

Pučka pravobraniteljica ustraje u napadima na referendum o braku

Pučka pravobraniteljica ustraje u napadima na referendum o braku

Udruga U ime obitelji uputila je pismo pučkoj pravobraniteljici RH gđi Lori Vidović povodom predstavljanja Nacionalnog izvješća prema drugom ciklusu UPR-a (Univerzalnog periodičkog pregleda) koje će Hrvatska pred Vijećem za ljudska prava UN-a predstaviti na 22. zasjedanju UPR-a koje se održava od 4. do 15. svibnja 2015. u Ženevi.

U utorak, 12. svibnja Hrvatska će između 9 i 12.30 sati tijekom sastanka Radne skupine UPR-a odgovarati na pitanja država članica o stanju ljudskih prava. UPR izvješće sastoji se od Nacionalnog izvješća koje sastavlja Republika Hrvatska, prikupljenih podataka UN-a i sažetka informacija koje sastavlja pučki pravobranitelj RH, a temelje se na dostavljenim informacijama nadležnih tijela, kao i raspravi provedenoj s predstavnicima organizacija civilnog društva. Među ostalim, jedna od tvrdnji koju je u svom izvješću iznijela pučka pravobraniteljica RH gđa Vidović je i ona da se situacija s ravnopravnosti homoseksualnih i rodno-disforičnih osoba u Hrvatskoj pogoršala radi referenduma o braku kojim je brak u Ustavu definiran kao životna zajednica žene i muškarca.

Pismo donosimo u cijelosti: „Prije točno dvije godine, više od 6 tisuća volontera okupilo se u građanskoj inicijativi „U ime obitelji“ kako bi na više od 2000 lokacija u cijeloj Hrvatskoj svojim sugrađanima omogućilo izjašnjavanje o raspisivanju referenduma o braku kao životnoj zajednici žene i muškarca.

Više od 750 tisuća građana, što čini 20 posto biračkoga tijela RH, svojim je potpisom u samo dva tjedna izjašnjavanja zatražilo raspisivanje referenduma na kojem se gotovo milijun birača 1. prosinca 2013. Izjasnio ZA brak kao životnu zajednicu žene i muškarca, što je bio prvi uspješni građanski referendum u 23 godine Hrvatske neovisnosti.

Danas će Hrvatska tijekom sastanka Radne skupine UPR-a u Ženevi odgovarati na pitanja država članica o stanju ljudskih prava u čijem izvješću i vi sudjelujete.

S obzirom na to da je jedna od proizvoljnih tvrdnji koju u svom izvješću iznosite i ta da se ravnopravnost homoseksualnih i rodno disforičnih osoba u Hrvatskoj pogoršala radi referenduma o braku kojim je brak u Ustavu definiran kao životna zajednica žene i muškarca, Udruga U ime obitelji moli za pojašnjenje te da argumentirate vaše izvješće o referendumu te navedete kakvi će biti odgovori na pitanja država članica radne skupine kada to pitanje dođe na dnevni red“, stoji u pismu Udruge.

Universal Periodic Review (UPR) jedinstveni je proces koji uključuje preispitivanje evidencije ljudskih prava svih 193 zemalja članica UN-a i predstavlja noviji mehanizam zaštite ljudskih prava Vijeća za ljudska prava koja se temelji na jednakom tretmanu za sve zemlje.  Izrađuje se svake četiri godine i prilika je to za sve države članice da objave koje su radnje poduzele za poboljšanje situacije ljudskih prava u svojim zemljama.

UPR također uključuje razmjenu najboljih praksi vezanih za ljudska prava širom svijeta. Prvi ciklus održan je od 2008. do 2011., a Hrvatska je svoje prvo izvješće podnijela 2010. godine kada je u raspravi sudjelovalo 46 država te je Hrvatskoj upućeno 116 preporuka, od kojih je većinu i prihvatila.