Prije dvije godine…
12. svibnja 2015.

Prije točno dvije godine, Građanska inicijativa „U ime obitelji“ okupila je građane različitih vjeroispovijesti, političkih i drugih uvjerenja i ekonomskih statusa, brojne udruge, vjerske zajednice, hrvatske branitelje, političke stranke – sve one koji smatraju da je brak životna zajednica žene i muškarca, a podržale su je i brojne javne osobe.

Zahtjev za raspisivanje referenduma građani su imali prilike potpisati na više od 2000 mjesta u cijeloj Hrvatskoj od 12. do 26. svibnja 2013. kada je prikupljeno 749 316 valjanih potpisa koji su predani Hrvatskom saboru 14. lipnja 2013.

To sve ne bi bilo moguće ostvariti da nije bilo 6000 volontera koji su nesebično darivali svoje vrijeme, vještine i novac te tako građanima RH omogućili prvi referendum od samostalnosti na kojem su mogli reći što misle o nekom važnom pitanju, poput braka.

Na hrvatskim je sveučilištima djelovala Studentska inicijativa koja je na svojim fakultetima i u studentskim domovima organizirala izjašnjavanje o referendumu i kvalitetne debate o važnosti braka za hrvatsko društvo. Tijekom dva tjedna prikupljanja potpisa, odnosno izjašnjavanja građana, volonteri su bili napadani, vrijeđani i omalovažavani, zapaljen je i štand na mjestu izjašnjavanja građana, srušena je internetska stranica Inicijative.

Za vrijeme izjašnjavanja građana predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin promijenio je i broj potpisa koji je Inicijativa trebala prikupiti te je on porastao s 375 tisuća potpisa na 451 tisuću, što prema tvrdnjama ministra uprave Arsena Bauka i Odbora za Ustav čini 10 posto od ukupnoga broja birača u Republici Hrvatskoj. Različita tumačenja i prijepori oko broja birača, odnosno, „duhova birača“ kako ih je inicijativa U ime obitelji nazvala, nastavili su se tijekom svih referendumskih inicijativa koje su uslijedile.

Referendum o braku na kojem se gotovo milijun birača izjasnilo ZA brak kao životnu zajednicu žene i muškarca, čime je ta odredba ušla u Ustav RH, održan je 1. prosinca 2013.

Prisjetimo se kako je izgledalo izjašnjavanje građana u cijeloj Hrvatskoj:

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža