U ime obitelji

U ime obitelji – Pučkoj pravobraniteljici RH gđi Lori Vidović

U ime obitelji – Pučkoj pravobraniteljici RH gđi Lori Vidović

Poštovana gđo Vidović,

Prije točno dvije godine, više od 6 tisuća volontera okupilo se u građanskoj inicijativi „U ime obitelji“ kako bi na više od 2000 lokacija u cijeloj Hrvatskoj svojim sugrađanima omogućilo izjašnjavanje o raspisivanju referenduma o braku kao životnoj zajednici žene i muškarca.

Više od 750 tisuća građana, što čini 20 posto biračkoga tijela RH, svojim je potpisom u samo dva tjedna izjašnjavanja zatražilo raspisivanje referenduma na kojem se gotovo milijun birača 1. prosinca 2013. Izjasnio ZA brak kao životnu zajednicu žene i muškarca, što je bio prvi uspješni građanski referendum u 23 godine Hrvatske neovisnosti.

Danas će Hrvatska tijekom sastanka Radne skupine UPR-a u Ženevi odgovarati na pitanja država članica o stanju ljudskih prava u čijem izvješću i vi sudjelujete.

S obzirom na to da je jedna od proizvoljnih tvrdnji koju u svom izvješću iznosite i ta da se ravnopravnost homoseksualnih i rodno disforičnih osoba u Hrvatskoj pogoršala radi referenduma o braku kojim je brak u Ustavu definiran kao životna zajednica žene i muškarca, Udruga U ime obitelji moli za pojašnjenje te da argumentirate vaše izvješće o referendumu te navedete kakvi će biti odgovori na pitanja država članica radne skupine kada to pitanje dođe na dnevni red.