Prosvjetari upozoravaju na novi Pravilnik: Ministarstvo namjerava smanjiti broj nastavnika koji žele napredovati i izravno kontrolira koji će biti izvrsni savjetnici
21. rujna 2019.

Od zaposlenika u obrazovnom sustavu Narod.hr doznaje kako je novi Pravilnik o napredovanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima donesen 17. srpnja kako bi prošao „ispod radara“ prosvjetne javnosti izmučene nakon Loomen radionica, virtualnih edukacija, skupova „Škola za život“.

Po navodima nezadovoljnih učitelja, bodovni prag za napredovanje je visoko podignut, što je vidljivo i u prilozima, pa se sada za napredovanje u zvanje mentora mora sakupiti najmanje 20 bodova, umjesto 7 po starom pravilniku, za napredovanje u zvanje savjetnika mora se sakupiti najmanje 40, umjesto dosadašnjih 15 bodova, a uvedena je i novo napredovanje u zvanje izvrsnog savjetnika za koje je potrebno sakupiti minimalno 60 bodova. U starom pravilniku kategorija izvrstan savjetnik nije niti postojala.

Za Narod.hr učitelji navode kako se u novom pravilniku (kao ni u starom) ništa se ne govori o nagrađivanju djelatnika koji napreduju u zvanju, donesen je novi pravilnik o nagrađivanju, ali on također ne spominje nagrađivanje kao posljedicu napredovanja u zvanju nego nagrađivanje nastavnika jednom godišnje za što je također potrebno skupiti određene bodove.

Iz tako visoko podignute ljestvice broja bodova iščitavamo želju ministarstva da smanji broj nastavnika koji žele napredovati ili obnoviti zvanje u koje su napredovali (obnavlja se svakih pet godina), upozoravaju.

Mentorstvo studentima u starom je pravilniku bilo bodovano sa 3 boda po svakoj godini, a u novom je 2 boda, autorstvo ili suautorstvo udžbenika koje je do sada nosilo 6 bodova, u novom je pravilniku 6 bodova moguće je dobiti ako udžbenik ima najviše 3 autora, a ako ima 4 ili više autora može dobiti samo 3 boda, dok se autorstvo ili suautorstvo digitalnih obrazovnih sadržaja boduje sa 6 bodova bez obzira na broj autora odakle slijedi da dvadeset nastavnika mogu biti koautori digitalnih obrazovnih sadržaja i dobiti po 6 bodova, a četiri nastavnika koja napišu udžbenik dobivaju po 3 boda.

Također, prijevod udžbenika nosi 3 boda kao i autorski udžbenik na kojem su sudjelovala 4 nastavnika, što nastavnici smatraju apsurdnim. Također, autorstvo i suautorstvo online edukacija (u minimalnom trajanju 10 sati) gdje broj suautora nije ograničen nosi 5 bodova što opet implicira da je bolje uzeti neograničeno veliku grupu suautora i napraviti digitalni obrazovni sadržaj u trajanju minimalno 10 sati te tako svaki suautor dobije 5 bodova, dok četiri suautora udžbenika dobiju samo po 3 boda. Time ministarstvo potiče nastavnike da stvaraju digitalne obrazovne sadržaje i ne sudjeluju u stvaranju udžbenika.

Ono što najviše bode u oči su obvezne kategorija za nastavnike koji žele napredovati u zvanje izvrsnog savjetnika. Obvezne kategorije su Unaprjeđenje rada škole (što pozdravljam kao „normalno“ i opravdano) i Rad na unaprjeđenju sustava obrazovanja, što smatraju spornim.

Za ostvarivanje bodova u ovoj kategoriji potrebno je sudjelovati u povjerenstvima, radnim skupinama i mentorskim timovima koje imenuje Ministarstvo, sudjelovati ili provoditi obrazovna istraživanja koja pokreće Ministarstvo, sudjelovati u eksperimentalnom programu, škole odabire Ministarstvo, sudjelovati u povjerenstvima za izradu strateških, zakonodavnik kurikulumskih i sl. dokumenata koje opet imenuje Ministarstvo.

Na taj način Ministarstvo direktno uvjetuje bodove te kontrolira koji će nastavnici moći biti izvrsni savjetnici, a koji ne.

Unatoč brojnim upozorenjima roditelja i struke o društveno štetnim improvizacijama i besmislicama iz područja javnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj, HNS-ova ministrica Blaženka Divjak tvrdi da su kritike Školi za život neargumentirane.

Stari pravilnik možete pogledati ovdje: https://narod.hr/wp-content/uploads/2019/09/Stari-pravilnik-o-napredovanju.pdf

Novi pravilnik vidljiv je ovdje: https://narod.hr/wp-content/uploads/2019/09/Pravilnik_o_napredovanju-novi.pdf

Škola za život – paravan za osobni biznis?

Podsjetimo, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić u veljači je na konferenciji za novinare kazao da je projekt “Škola za život” u biti samo paravan za osobni biznis, za parcijalne interese, za južnokorejske interese ili neke druge.

“Mi imamo takozvanu reformu ili promjene u školstvu koje su nazvali ‘Škola za život’ koji su u biti paravan samo za sasvim neke druge stvari, ali taj paravan je vrlo štetan i vrlo nas puno košta kada je u pitanju odgoj i obrazovanje i budućnost ove zemlje”, rekao je Lovrić.

 Izvor: narod.hr
Foto: HINA/ Tomislav PAVLEK/ tp

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža