Preminuo ugledni poduzetnik i dobrotvor Stojan Tokić
6. prosinca 2020.

U subotu, 5.12. u 59. godini života preminuo je Stojan Tokić, ugledni poduzetnik i dobrotvor, suvlasnik tvrtke Tokić d.o.o. Duže od mjesec dana borio se u bolnici Dubrava s koronavirusom i posljedičnim infekcijama. Unatoč svim naporima liječnika te požrtvovnosti cijelog bolničkog tima i inače odličnom zdravlju – nije se uspio othrvati bolesti. Stojan Tokić preminuo je okrijepljen sakramentima Katoličke Crkve, a iza sebe je ostavio suprugu Ružu, četvero djece, te veliku širu obitelj.

Stojan Tokić ostao je unatoč velikom poslovnom uspjehu skroman i samozatajan čovjek kojem su na prvom mjestu bili njegova supruga,sinovi i kćeri. Osjećao je veliku odgovornost za svoje zaposlenike i njihove obitelji, a dan je obično započinjao odlaskom na svetu misu. Svojom vedrinom i smislom za humor, uvijek je hrabrio sve oko sebe.

Rodio se u Rakitnom, u Bosni i Hercegovini, 23.9.1961. godine. Sa svojim bratom Ilijom osnovao je prije 30 godina tvrtku Tokić d.o.o. krećući iz prve trgovine od 35 kvadrata do danas najvećeg prodajnog lanca auto-dijelovima u Hrvatskoj, s više od 110 poslovnica u Hrvatskoj i Sloveniji. U razgovoru za Lider u srpnju ove godine Stojan i Ilija opisali su strateški razvoj svoje tvrtke: “Početkom 2000.-ih godina prepoznali smo da razvoj naše branše leži u implementaciji naprednih rješenja, te smo počeli ulagati u IT infrastrukturu i ljudske resurse, što je zasigurno bio jedan od ključnih koraka prema inovativnoj kompaniji kakva smo danas. 2005. smo pokrenuli franšizni model poslovanja, što se pokazalo kao idealno rješenje za dostupnost Tokić proizvoda po cijeloj Hrvatskoj, a kasnije i regiji. Danas u 52 hrvatska grada imamo franšizne partnere, čiji vlasnici imaju našu podršku u edukaciji, opremanju, infrastrukturi i poslovnom savjetovanju. Otkad smo postali član i dioničar ATR-a 2008. godine, Tokić je postao prepoznatljiv brend i modelirao poslovne procese po uzoru na zapadne partnere. Uveli smo i GOOD, BETTER, BEST razine asortimana i oko tvrtke okupili niz međunarodnih stručnjaka čije iskustvo doprinosi svakodnevnom poslovanju – odgovaraju iz kompanije i dodatno pojašnjavaju da, iako obiteljska tvrtka s tradicijom, vlasnici su prepoznali važnost profesionalnog menadžmenta i svoje povjerenje ukazali mladim educiranim stručnjacima visokih referenci, koji danas uspješno razvijaju Tokić prema jednoj od vodećih tvrtki jugoistočne Europe.“

Stojan i njegov brat i partner Ilija pravovremeno su reagirali i na koronakrizu, brinući se da „zadrže poslovanje na čvrstim temeljima i ono najvažnije – sačuvaju sva radna mjesta i zdravlje svojih zaposlenika“.

“Tek sada spoznajemo važnost jedne od prvih odluka u koroni – osnivanje kriznog tima, koji je na dnevnoj bazi koordinirao ljude, robu, partnere i dobavljače. Brzom reakcijom uprave i angažmanom svih radnika, koje ne možemo dovoljno nahvaliti, premostili smo lockdown bez većih poteškoća. Poslovanje je danas stabilno i s tendencijom rasta, a specijalan postkrizni tim razrađuje sve modele poslovanja do kraja godine”, izjavili su iz tvrtke Tokić.d.o.o za Lider.

Stojan i Ruža Tokić, te njegov stariji brat Ilija i njegova supruga Veronika na svom su poslovnom putu ostali osjetljivi na potrebe drugih te su poznati dobrotvori i u svom rodnom mjestu i župi Rakitno, Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj.  Godinama stipendiraju nadarene učenike i studente iz obitelji s financijskim poteškoćama, učenike elektrotehničkih škola, djecu o kojima se brinu hrvatski misionari u afričkim zemljama, bili su podupiratelji prikupljanja potpisa za referendum o braku i donatori Hoda za život.

Udruga U ime obitelji je Stojanu i Ruži te Iliji i Veroniki Tokić 2018., na proslavi 5. godišnjice referenduma o braku dodijelila posebnu zahvalnicu za svu njihovu potporu.

Narod.hr je 2014. napravio intervju sa Stojanom i Ilijom Tokićem. Ovdje ga prenosimo u cijelosti.

> Braća Tokić: od male trgovine do najvećeg lanca auto-dijelova u Hrvatskoj

Braća Ilija i Stojan Tokić vlasnici su tvrtke Tokić d.o.o. koja, zajedno s franšiznim partnerima čini najveći prodajni lanac auto-dijelova u Hrvatskoj. Njihova je tvrtka ovlašteni uvoznik i distributer preko 135 najpoznatijih svjetskih proizvođača i dijelova za sve vrste osobnih i lakih teretnih automobila. Pojasnili su u intervjuu za narod.hr da nikada nisu očekivali toliki uspjeh u svom poslu kada su započeli 1990. godine s jednom prodavaonicom od 35 kvadratnih metara. Danas s mrežom od približno 100 trgovina diljem Hrvatske i BiH nude više od 135.000 različitih artikala. Posebno su istaknuli važnost svog novootvorenog edukacijskog centra kojeg će predstaviti u petak 16. svibnja na sajmu Tokić Power Days.

 Nakon 20 godina rada u maloprodaji auto-dijelova, direktor društva Ilija Tokić uvidio je 1990. godine da ima pravu viziju koju treba ostvariti. Otvorio je prvu, malu trgovinu auto-dijelova, a u početak posla uključio je cijelu svoju obitelj – šestero braće i sestara – te prikupio sredstva potrebna za početak.

„Krenuli smo s jednom trgovinom u Kranjčevićevoj ulici u 35 kvadratnih metara, skladište je bilo u garaži, kancelarija u prizemlju obiteljske kuće“, prisjeća se Ilija Tokić te nastavlja kako su u početku robu kupovali u Italiji, jer su se usredotočili na vozni park Zastava Fiat. Kasnije su svake dvije godine otvarali jednu trgovinu, novu poslovnicu, da bi za 10 godina došli do 10 poslovnica u Zagrebu.

“Tvrtka se prije 13 godina usmjerila ka veleprodaji te danas imamo mrežu od oko 100 trgovina na području cijele Hrvatske, a samo u Zagrebu 14 trgovina čiji su vlasnici i nosioci posla. U Zagrebu zapošljavamo 237 ljudi, a u cijeloj grupi, s franšiznim partnerima, imamo oko 850 zaposlenika“, tumači Stojan Tokić.

Objasnio je kako firma u zadnjih 7 godina bilježi godišnji rast od 15 do 20 posto te kako su ove godine već zaposlili 20 novih djelatnika i otvorili nove poslovnice u Đakovu, Virovitici i Drnišu. Imaju u planu otvoriti još neke nove poslovnice – Ogulin, Dubrovnik, Varaždin, Novska, i još dva velika centra u Zagrebu te u Zadru veliki centar sa svojim distribucijskim partnerom.

Tokić d.o.o. je, koristeći kao sirovinu stare auto-dijelove i metale, pokrenula proizvodnju metalnih stolova i stolaca koje izvoze na inozemno tržište te su i na taj način osigurali otvaranje novih radnih mjesta.

„Čim smo mogli, pokrenuli smo proizvodnju dijelova i u Hrvatskoj – u ovom trenutku za naše potrebe deset firmi proizvode auto-dijelove”, objašnjava Ilija Tokić. „Nismo htjeli ostati samo na trgovini. Pokrenuli smo i tvrtku Pena koja proizvodi tekućine za pranje stakla i antifrize. Isto tako, od starih metalnih dijelova pokrenuli smo proizvodnju – metalnih stolova i stolaca kojemamo i vlastiti brand – TQ. “.

Otvorili jedinstven edukacijski centar u Hrvatskoj

Tvrtka je otvorila Tokić edukacijski centar (TEC) u siječnju 2014. namijenjen školovanju automehaničara i autoelektričara koji taj posao obavljaju u servisima ili samostalno. Centar je osnovan po uzoru na takve centre u Njemačkoj i drugim zemljama. Želja vlasnika je povećati stručnost zaposlenika i kvalitetu usluga.

„Otvorili smo u Zagrebu, u Slavonskoj aveniji TEC, jer smo vidjeli da ne možemo napredovati bez edukacije naših zaposlenika. Usavršavanje nam omogućuje da se uspješno natječemo s konkurencijom. Vodili smo naše djelatnike u desetak školskih centara u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Poljskoj, Francuskoj, a onda smo odlučili otvoriti takav edukacijski centar u Hrvatskoj“, tumači Ilija Tokić.

„Uspjeli smo naći kadrove koji to mogu odraditi i mi smo krenuli prije godinu dana u izradu školskog centra, investirali smo mnogo novca i taj centar već radi od ove godine punim kapacitetom“, istaknuo je te dodao kako su sve seminare već prodali nekoliko mjeseci unaprijed te kako je velik interes struke, jer autoindustrija velikom brzinom napreduje, a bez kvalitetne edukacije taj brzi hod se ne može pratiti.

„Sva ta znanja sada osiguravamo ovdje, kod nas, u Hrvatskoj, tako da ne moramo više odlaziti u inozemstvo na edukacije“, ocijenio je Ilija Tokić te dodao kako su se povezali s njemačkom gospodarskom komorom i školskim centrom iz Dortmunda.

„Ovo je prvi edukacijski centar takve vrste u Hrvatskoj – čak su i naši fakulteti i strukovne škole koji obrazuju mehaničare, mehatroničare, elektroničare – kad su vidjeli što radimo ,uvidjeli su da je to zaista nešto novo i korisno za struku“, ocijenio je Ilija Tokić.

Društveno odgovorna tvrtka koja vodi brigu o svojim radnicima

Pohvalili su se kako u 24 godine mogu reći da plaće nikad nisu kasnile, Tokić d.o.o. nikad nije bila u blokadi.

„Vodimo brigu o radnicima, jer ako radnici nisu zadovoljni, ne mogu biti zadovoljni ni vlasnik ni kupac ni dobavljač“, istaknuo je Ilija Tokić. “Mnogo ulažemo u edukaciju i brinemo o radnicima – većina radnika iz naše firme kod nas su išli na praksu iz trgovačke, komercijalne škole i imamo svake godine na praksi 30 do 40 učenika – oni koji su najbolji dobivaju posao u firmi“.

Ilija i Stojan su pojasnili kako su prošle i ove godine organizirali više od 80 seminara za svoje zaposlenike, što internih što eksternih. Što se tiče interne edukacije imaju osobu koja vodi brigu o kadrovima, uvodi ih u posao, određuje mentorstvo. U Tokić d.o.o. imaju i školu stranih jezika, 4 grupe i svoju knjižnicu.

„Najviše smo naučili od Nijemaca, vidjeli kako se ondje odnose prema radniku, kako se radi – kod nas je prosjek neto plaća i sad 8900 kuna“, istaknuo je Stojan Tokić te dodao kako svaki Božić i svaki Uskrs radnici dobivaju regres, svako dijete koje se rodi dobije prigodni poklon, a imaju preko 20 učenika i studenata – djece svojih zaposlenika – koje stipendiraju.

„Mi smo i društveno odgovorna firma koja podupire i sportske aktivnosti djece u lokalnoj zajednici, pomažemo djecu branitelja, crkvene projekte, čak smo i kumovi 100 djece u Beninu koja pohađaju školu i o kojima se brinu časne sestre misionarke iz Hrvatske. Financiramo ih već 6 godina i jako smo sretni da smo u prilici podijeliti ono što imamo s onima koji nemaju“, naglasila su braća Tokić.

„Sve što bismo zaradili, opet bismo ulagali u firmu, cilj nam je i dalje se razvijati, rasti, firmu smo pokrenuli kako bi rasla, razvijala se i trajala dugo vremena”.

Hrvatska će procvjetati kad dobijemo političare koji će raditi za opće društveno dobro

Istaknuli su kako njihova tvrtka nije jedini svijetli primjer u Hrvatskoj – u krugu svojih prijatelja imaju mnogo vlasnika snažnih i zdravih, kvalitetnih tvrtki koje uspijevaju svojim znanjem i radom izboriti svoj dio tržišta. Međutim, govoreći o gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj kažu – birokracija, korupcija, mito – to nas dovodi u dužničko ropstvo.

„Investitori nas zaobilaze – imali smo priliku osigurati investicije za Hrvatsku – dovodili smo Koreance i Nijemce koji su zajedno s nama htjeli investirati u našu zemlju. Međutim, nismo uspjeli dobiti odgovarajuću potporu odgovornih u tijelima vlasti, tako da su te investicije završile u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Srbiji“, pojasnio je Tokić te dodao kako neke dozvole potrebne za pokretanje novih poslova čekaju i po 2 do 3 godine.

„Evo sad planiramo jednu investiciju u Sesvetskom Kraljevcu – kupili smo zemlju preko puta IKEA-e, investirali u nekretninu, čak imamo neke inozemne partnere koji su zainteresirani za ulaganje, planiramo zaposliti nove ljude, ali i dalje čekamo neke dozvole koje se moglo odavno riješiti“, pojasnio je Ilija Tokić.

„Hrvatska je prelijepa zemlja s dobrim narodom, prirodnim bogatstvima. Kad naši ljudi odu raditi u inozemstvo – rade, bore se, zalažu i uspiju – imamo toliko svijetlih primjera“, ocijenio je Ilija Tokić te dodao „Na žalost, uvijek imamo u vlasti ljude koji su došli negativnom selekcijom. Kad dobijemo prave političare koji će radili za opće, društveno, dobro i za interes cijele države, ljude kojima će biti čast raditi u državnoj upravi, služiti svom narodu, a ne svojim, osobnim interesima – onda će u Hrvatskoj procvjetati“.

U tvrtku Tokić ugrađena je cijela naša obitelj – i naša očevina i djedovina

Svoju budućnost vide kroz edukacija kadrova, jer firma vrijedi koliko vrijede ljudi koji u njoj rade. Stojan Tokić je pojasnio kako u firmu dolaze visokoobrazovani mladi ljudi tražiti posao, neki od njih kreću od najnižih poslova da steknu neko iskustvo i onda, s vremenom, dobiju priliku za napredovanje.

„Krenuli smo i u izvoz – ne bojim se konkurencije jer smo mnogo uložili u software, hardver, logistiku, edukaciju i spremni smo na konkurenciju koja dolazi izvana“, ocijenio je Ilija Tokić te dodao „red, rad, disciplina, edukacija i znanje – to nam nitko ne može oteti.

„Sve što je ugrađeno sad u firmu Tokić – to je naša obitelj, očevina, djedovina – i nas dvojica iz naših familija – sve ono što je u našoj obitelji građeno i stvarano 100 godina“, istaknuo je Ilija Tokić te dodao kako nije to došlo odjedanput, već kroz red, radi i disciplinu.

„Sve kreće iz obitelji– mi smo živi primjer – nas je sedmero djece, a naša majka ima 29 unučadi“, pohvalili su se. Naši su se roditelji sa sedmero djece 1966. godine doselili iz Hercegovine.

„Mnogi ne znaju što je to Hercegovina. A samo njezino ime – Herc na njemačkom znači srce, ljubav. Ljubav prema obitelji, prema Bogu, prema domovini. To i nas pokreće sve ove godine“, zaključila su braća Tokić u razgovoru za Narod.hr 2014. godine.

Prerani odlazak Stojana Tokića velik je gubitak i za njegovu obitelji i za sve koje je dodirivao svojim životom. Pokoj vječni daruj mu, Gospodine.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža