U ime obitelji

Dr. Markić o Zakonu o referendumu: ‘Kradljivcu ne vjerujemo ni kad darove nosi’

Dr. Markić o Zakonu o referendumu: ‘Kradljivcu ne vjerujemo ni kad darove nosi’

Predsjednica udruge U ime obitelji dr. Željka Markić komentirala je prijedlog novog Zakona o referendumu.

“Svaki pomak na bolje će biti dobrodošao, no mi sve ovo promatramo u svjetlu činjenice kako je premijer Plenković ukrao referendum Narod odlučuje te na taj način spriječio promjene izbornog sustava. Možda danas ne bi bio na vlasti i ne bi bio premijer da je poštivao volju građana i na demokratski način provjeravao potpise.”, istaknula je dr. Markić za N1.

Kraj izjave dr. Markić nije emitiran i glasi:

“Da parafraziram poslovicu o Danajcima u Trojanskom ratu: ‘Kradljivcu ne vjerujemo ni kad darove nosi’.”

> Nakon što je ukrao referendum Narod odlučuje, Plenković nudi nova pravila

Podsjetimo, Ministarstvo pravosuđa i uprave zgotovilo je prijedlog novog Zakona o referendumu, koji bi se uskoro trebao naći u javnoj raspravi.

Produljen je rok za skupljanje potpisa, a uvodi se i mogućnost da se na referendumu glasuje o protuprijedlogu Sabora. Dokument je spreman i iz ministarstva pravosuđa i uprave odlazi u javnu raspravu. Ovim izmjenama čitav referendumski postupak trebao bi biti precizniji, ali olakšat će i prikupljanje potpisa i raspisivanje narodnog referenduma, tvrdi ministar Ivan Malenica.

Podsjetimo, građanska inicijativa Narod odlučuje prikupila je 2018. dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog zakona i o ovlastima zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru. Plenkovićeva vlada i njegov tadašnji ministar uprave Lovro Kuščević, koji su se tijekom prikupljanja potpisa više puta usprotivili ovoj inicijativi, su, dugo vremena nakon što su potpisi predani, formirali povjerenstvo koje je više 40.000 potpisa za svako referendumsko pitanje proglasilo nevažećima. Pri tome nije dopušteno da predstavnici inicijative niti bilo tko od zainteresirane javnosti u svojstvu promatrača prisustvuje provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa.

Izvor: narod.hr