U ime obitelji

Predsjednik Udruge Obitelji 3plus: ‘Mjera dječjeg doplatka i pronatalitetnog dodatka ne bi trebale biti isključivo socijalna mjera’

Predsjednik Udruge Obitelji 3plus: ‘Mjera dječjeg doplatka i pronatalitetnog dodatka ne bi trebale biti isključivo socijalna mjera’

Gost emisije 55 minuta kod Željke Markić bio je Ivan Malbašić, izvanredni profesor na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Obiteljski je entuzijast koji sa suprugom Sanjom i njihove četiri kćeri živi u Varaždinu. Kao predsjednik Udruge Obitelji 3plus koordinira sve važnije aktivnosti i strateški promišlja njezin rast i razvoj. Udruga, kojoj je na čelu, zalaže se za društvo koje čuva i njeguje obiteljske vrijednosti, te podržava i osnažuje one obitelji koji se odluče za troje ili više djece.

Zašto bi država bila dužna pomagati onim obiteljima koje imaju više od troje djece?

“Kad govorimo o pomoći općenito, o pomoći države, volio bih istaknuti da država nije neka fizička osoba s vrećom sredstava da taj dobrotvor daje kome hoće. Živimo u uređenoj zajednici, mi smo svi građani države, dioničari te države, imamo dionicu i s tom dionicom dolazimo na glasovanje. Mi smo suvlasnici. Kao suvlasnici te kompanije tj. države očekujemo na neki način da država zadovoljava određeni interes nas suvlasnika. Uzeo bih primjer poljoprivrede. U poljoprivredi ne kažemo: ‘Država troši za poticanje neke kulture’, nego govorimo o poticajima. Državi je u interesu da na primjer ima dovoljno vlastitih resursa, da bude neovisna o drugim zemljama. Nisam vidio u medijima da se to napada zato što je to u interesu države. Država raspolaže dionicama suvlasnika, građana i onda štiti svoj interes. Isto je tako jedan od interesa države da ima građane, da ima ljude koji će puniti proračun državi iz kojeg će se onda namirivati mirovine za postojeće korisnike”, rekao je Malbašić.

Državi je u interesu imati građane

“Državi je u interesu imati građane i zbog toga su države koje izumiru demografski u velikoj krizi i zato njihovi čelnici govore da je demografija broj jedan problem u Hrvatskoj, pa na koncu i javni menadžeri naše države.

Zadnje dvije godine, nažalost, zbog pandemije zaraze koronavirusom, to se nekako istisnulo iz medijskih prostora. Ako pogledate izjave naših vodećih političara, predsjednika Vlade, ministra financija i nadalje, ne mislim samo na ministre obitelji, demografije, nego na one koji se bave općenito upravljanjem države na svim razinama – izjave do prije dvije godine nedvojbeno su pokazivale da je demografija naš temeljni problem u društvu.

Ne govorimo o nekoj pomoći građana, mi želimo reći što je nama u ovoj državi važno. Je li nam važna poljoprivreda neke kulture? Da. Zbog toga se i daje poticaj. Je li nam važno da imamo stanovnike? Da. Zato hajdemo to poduprijeti, pogotovo kod onih obitelji koje se odluče imati veći broj djece što kod nas, nažalost, ipak nije popularno, a razloga ima jako puno”, kazao je Malbašić.

> Okrugli stol udruge Obitelji 3plus Bitan je tata:Otac i majka jednako važni u odgoju3

> Obitelji 3plus o mjeri roditelj odgojitelj: Podržite demografske politike, a ovu dobru mjeru proširite

Iznos troška ‘podizanja’ djeteta do osamnaeste godine

Spomenuo je istraživanje iz SAD-a koje se bavilo procjenom koliko iznosi ‘podizanje’ jednog djeteta do osamnaeste godine. Radi se o iznosu od milijun i pol američkih dolara.

“To je cijena do odlaska djeteta na fakultet. Znamo kolika je tamo cijena fakulteta. To je SAD. Ma da podijelimo i s pet u Hrvatskoj, to su ogromna sredstva u pitanju. Ne može netko imati djecu i reći: “Sam si napravio djecu, sad ih lijepo podiži kako znaš i umiješ, a ne da ćeš ti na njima zarađivati”. To je isto kao da kažemo: “U redu. Sam si posijao pšenicu, tko ti je kriv? Sam si kupio pet krava, tko ti je kriv? Što sada tražiš poticaj?” Pitanje je što je nama važno, a što ne.

Malbašić je istaknuo Mađarsku i Poljsku kao dva vrlo dobra primjera država koje imaju vidljive rezultate jer su s riječi uistinu prešle i na djela.

“Što to znači prijeći s riječi na djela? To znači da se od ukupnih proračunskih sredstava, iznadprosječna sredstva na razini Europske unije, trebaju ulagati, odnosno njima poticati ovakve aktivne mjere obiteljske i demografske politike jer se te dvije politike u mnogočemu preklapaju, iako nisu iste”, objasnio je.

Mjera dječjeg doplatka i pronatalitetnog dodatka

Spomenuo je mjere koje je predlagala Udruga Obitelj 3plus bivšoj ministrici demografije Vesni Bedeković. Ono za što se zalažu je dječji doplatak za svako dijete kao što je uređeno u nekim europskim zemljama.

“Kod nas je u Hrvatskoj dječji doplatak isključivo socijalna mjera. Primaju ga ona djeca onih roditelja u čijim je obiteljima dohodak po glavi stanovnika u toj obitelji ispod neke razine koju je država odredila kao neku granicu siromaštva. Prema tome ako imate petero djece, a niste u kategoriji, onda nema dječjeg doplatka makar i ako 2 lipe prelazi neku granicu. Svako dijete ima pravo na taj doplatak i da roditelj dobije neki iznos mjesečno na temelju kojeg će barem neke potrebe djeteta u mjesec dana moći zadovoljiti”, rekao je Malbašić.

Drugu mjeru koju Udruga Obitelj 3plus zagovara je pronatalitetni dodatak.

“To je odlična mjera. U Hrvatskoj imamo dodatak na treće i četvrto dijete do određene starosti djeteta. Međutim, država opet potiče da se ima treće ili četvrto dijete, peto i dalje ne. Neobično. Taj pronatalitetni dodatak trenutno dobivaju samo oni roditelji koji dobivaju dječji doplatak. Opet je čista socijalna kategorija koja služi tome da se suzbije najveća razina siromaštva”, kazao je predsjednik Udruge Obitelji 3plus.

O učlanjenju u Udrugu Obitelj 3plus

“Svaki član naše udruge automatizmom kada se dovrši postupak učlanjenja dobiva podatke za svoju personaliziranu obiteljsku karticu. To je kartica koja postoji samo u digitalnom formatu kao mobilna aplikacija. Sve smo samostalno razvili zahvaljujući nizu entuzijasta koje imamo, koji su vanjski suradnici udruge. Svoja stručna znanja uključuju, odnosno doniraju udruzi. Zahvaljujući toj kartici članovi se identificiraju bilo za kupnju na web shopovima naših partnera ili na fizičkim lokacijama pokazom te obiteljske kartice. To je nešto konkretno od koristi članova”, objasnio je Malbašić.

Nadodao je da je Udruga Obitelj 3plus prije nekoliko mjeseci pokrenula inicijativu ‘3plus budžet’. Osigurali su za članove udruge besplatno financijsko savjetovanje. Stručnjaci područja financija usmjeravali su članove upravljanjem budžeta.

“Upravljanje budžetom za mnoge je problem. To je samo jedna od inicijativa koje smo pokrenuli. Nadam se da će ih biti sve više. Cilj nam je da u ovoj godini osnujemo županijske podružnice kako bismo naše članove imali priliku i fizički okupiti. To smo mislili i prije, ali nas je spriječila pandemija. Naše je članstvo do sada poprilično veliko. Kroz konkretne edukativne susrete, opuštenije izlete željeli bismo da osnažujemo jedni druge”, rekao je.

Želite se pretplatiti (besplatno) na kanal?

Ako želite pratiti podcast “55 minuta kod Željke Markić” i dobivati obavijesti o novim objavama možete se pretplatiti na kanal.

Koraci za aktiviranje (besplatne) pretplate:

  1. Prijavite se na YouTube na računalu.
  2. Otvorite videozapis na kanalu na koji se želite pretplatiti.
  3. Ispod playera videozapisa kliknite Pretplati me(Subscribe)

Kad se pretplatite na kanal, svi novi videozapisi koje taj kanal objavi prikazat će se u vašem feedu Pretplate i dobivat ćete obavijesti kad kanal na koji ste pretplaćeni objavi novi sadržaj.

Svaka pretplata na kanalu na Youtubeu je automatski besplatna.

>(VIDEO) Pogledajte premijeru podcasta Željke Markić i predbilježite se za nove emisije

Što ćete time dobiti?

Na feedu pretplata koji je dostupan na mobilnim uređajima i računalima prikazuju se svi videozapisi nedavno preneseni na kanale na koje ste pretplaćeni.

Ako želite dobivati sve obavijesti s kanala na koji ste pretplaćeni, dodirnite zvonce za obavijest

Zvonce će se tada promijeniti u zvonce koje zvonii tako pokazati da ste odabrali sve obavijesti.

Izvor: narod.hr