U ime obitelji

Predsjednica Grabar Kitarović okupila ugledne žene Hrvatske: sudjelovala i članica ‘U ime obitelji’ dr. Željka Markić

Predsjednica Grabar Kitarović okupila ugledne žene Hrvatske: sudjelovala i članica ‘U ime obitelji’ dr. Željka Markić

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u ponedjeljak s uglednim ženama iz političkog, društvenog i gospodarskog života Hrvatske na, kako je rekla predsjednica, “čašici razgovora” kako bi raspravile  položaja žena u hrvatskom društvu.  Predsjednica je istaknula kako, bez obzira na dobar zakonodavni okvir, u praksi treba još mnogo učiniti za jednakopravnost spolova. Nakon kratkog obraćanja gospodarstvenicama, političarkama, društvenim aktivisticama, sutkinjama među kojima su bile i sutkinje ustavnog suda Slavica Banić i Duška Šarin, zastupnice u europskom parlamentu Marijana Petir i Dubravka Šuica, predsjednica Transparency International Davorka Butković, legendarna ravnateljica vukovarske ratne bolnice, dr. Vesna Bosanac, najbolja hrvatska skijašica Janica Kostelić,  brojne poslovne žene pout Vere Čelan, direktorice Badela, žene iz kulturnog života Hrvatske poput kiparice, članice HAZU-a  Marije Ujević Galetović, političarki poput Mirele Holy, Ingrid Antičević, dr. Željka Markić, predstavnica udruge U ime obitelji te predstavnice brojnih drugih udraga udovica i žena iz Domovinskog rata, feminističkih  i lezbijskih udruga.

Ima li u Hrvatskoj jednakopravnosti spolova?

Hrvatska predsjednica ugostila je žene iz javnog, političkog i poslovnog života Hrvatske u povodu njezina sudjelovanja sredinom mjeseca na raspravi u UN-u o “Promicanju rodne jednakosti i jačanju žena i djevojčica u transformativnoj razvojnoj agendi post – 2015″ i na međunarodnoj konferenciji o ravnopravnosti spolova u organizaciji Zaklade Clinton i Zaklade Gates.

“U Hrvatskoj još nije postignuta jednakopravnosti spolova (…) formula jednakosti pred zakonom nije dovoljna”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Prema njezinim riječima, u Hrvatskoj je, kada je riječ o zakonodavstvu, postignuto puno, ali u praksi nedovoljno.

Podsjetila je da su u Hrvatskoj  žene za isti posao plaćene 10 posto manje od muškaraca, dok je europski prosjek čak 16 posto.

Grabar-Kitarović kazala je da je u Hrvatskoj moguće ostvariti UN-ovu agendu “Planet 50:50 do 2030.”, što znači da jednakopravnost spolova do 2030. postane realnost, ali ne dosadašnjim tempom.

“Ako nastavimo ovim tempom, samo za izjednačavanje plaća će nam trebati 75 godina”, upozorila je Grabar-Kitarović. U borbi za ravnopravnost spolova, kako je rekla, “važnu ulogu imaju mediji i obrazovne institucije”. Predsjednica također smatra važnim da se u proces osnaživanja žena uključe muškarci.

Predsjednica se kritički osvrnula na rad hrvatskih medija i pozvala da podupru veći angažman žena u društvu.

Predsjednica je ocijenila da su žene nedovoljno uključene i u politiku, a ističući važnost žena kao čimbenika mira, kazala je da samo tri posto njih sudjeluje u mirovnim pregovorima, iako žene imaju golemi potencijal u postizanju i obnovi mira i procesu pomirenja.

“Dopala mi se ova inicijativa gospođe predsjednice da okupi razne žene iz javnog i društvenog života koje se mogu ujediniti u nastojanju da pomognu što veće sudjelovanje žena u društvu, što bolje usklađivanje njihovog obiteljskog i poslovnog života, jer istraživanja pokazuju da sa udjelom žena u društvenom, političkom i gospodarskom životu neke zemlje, raste i prosperitet”, izjavila je za Narod.hr dr. Markić.

“Isto tako, ovo okupljanje žena koje imaju oprečna stajališta o, recimo, braku kao zajednici žene i muškarca i pravu djeteta i na oca i na majku – predstavlja veliki korak prema naprijed u odnosu na isključivost bivšeg predsjednika Josipovića. U Hrvatskoj je potrebno omogućiti da ljudi iznose i argumentiraju svoje stavove bez da ih se zastrašuje, omalovažava ili etiketira. A u situacijama gdje se suglasje ne može postići dogovorom, potrebno je koristeći demokratske metode odlučivanja, poštujući svakoga, donositi odluke koje podržava većina. Nadam se da je ovo prvi korak predsjednice u zaustavljanju nasilnog nametanja politika – u gospodarstvu, kulturi i društvu – koje štite interese malih, interesnih skupina, a toliko je karakteristično za aktualnu vladu Zorana Milanovića i bivšeg predsjednika Josipovića. Treba maknuti sve te umjetne kočnice koje su postavljene u svim područjima života te principijelnim kažnjavanjem korupcije otvoriti prozore da svježi zrak prostruji ovom našom predivnom zemljom”, izjavila je dr. Markić.

Žena premalo u poslovnom sektoru

“Žena je premalo i u poslovnom sektoru, svega 24 posto na vodećim pozicijama”, rekla je Grabar-Kitarović i dodala da žene čine i većinu nezaposlenih. Pozivajući se na izvješće Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predsjednica je istaknula da veća zastupljenost žena u političkom i poslovnom svijetu pridonosi boljitku država, uključujući i gospodarski rast i razvoj.

Predsjednica je najavila nastavak susreta sa ženama iz svih područja života u Hrvatskoj u cilju promicanja jednakopravnosti spolova i akcija koje bi ubrzale tempo promjena.

Grabar-Kitarović je u sjedištu UN-a u New Yorku i na konferenciji Zaklada Clinton i Gates nedavno istaknula da niti jedna zemlja, narod ni regija ne mogu ostvariti napredak ako se ne poštuju prava žena, koje čine polovicu svjetskog stanovništva, a bez sudjelovanja polovice svjetskog stanovništva ne mogu se ostvariti ciljevi i postići željeni rezultati.

Nakon kratkog izlaganja predsjednica se gotovo sat vremena zadržala u neformalnom razgovoru sa svojim gošćama.

Izvor: narod.hr/h