Planinić: Kroz USKOK-ove neartikulirane optužnice pokušava se oblatiti demokratsko nastojanje
20. ožujka 2015.

“Optužnica je USKOK-u vraćena radi daljnjeg razjašnjenja i time se pokazuje kako USKOK sve teže, kako odmiče vrijeme, dokazuje i pokušava prezentirati ono što je sasvim uobičajeno u gradu Zagrebu – financiranje društvenokorisnih događanja i pokušaj prikazivanja toga kao kaznenog djela. Kao što smo i prethodno govorili – kada podržavaju građani određene društvene promjene, kao što je izborni sustav, financiranje edukativnih letaka i štandova ne može se ni na koji način tumačiti kao kazneno djelo, osim ako želimo da se za svaku donaciju grada saziva skupština grada ili referendum lokalni”, rekao je Krešimir Planinić voditelj pravnog tima U ime obitelji komentirajući vraćanje prve optužnice u slučaju Milana Bandića kojom ga se tereti da je inicijativi ‘U ime obitelji’ omogućio korištenje štandova Tržnica Zagreb tijekom kampanje za referendum “Birajmo zastupnike s imenom i prezimenom” te, smatra USKOK, Grad Zagreb oštetio za oko 300.000 kuna.

“Također valja reći da je na isti način financiranja društvenih događanja nastavila i gospođa Sandra Švaljek, stoga ne vidim nikakvih poteškoća u tzv. predmetu štandova i letaka. Cijelo vraćanje optužnice na popravak prikazuje da nema jasnih dokaza i očigledno nema jasnog pravnog okvira u kojem se jedno demokratsko nastojanje pokušava oblatiti kroz USKOK-ove neartikulirane optužnice”, pojasnio je Planinić dodavši:

“Smatram da će se pritisci, koji su i bili na svjedoke i okruženje, nastaviti budući da je iz ovoga vidljivo da optužnice koje su sastavljene ne mogu opstati. Pritisci koji su bili nastavit će se jer nemaju dovoljno dokaza, a iz onog što imaju ne može se dokazati ono što iz USKOK-a tvrde”.

Podsjećamo, u prosincu prošle godine građanska inicijativa “U ime obitelji” je upozorila javnost da USKOK vrši pritisak na članove inicijative. Članovi Organizacijskog odbora i odgovorne osobe građanske inicijative ‘U ime obitelji’ bili su pozivani na obavijesne razgovore od strane  PNUSKOK-a o izjašnjavanju građana o potrebi raspisivanja referenduma o promjeni izbornog sustava “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”.

“Pozivi policije po nalogu DORH-a predstavljaju politički pritisak na nas kao građanske aktiviste”, rekla je dr. Željka Markić, članica Organizacijskog odbora inicijative.

Također, istaknuli su kako je USKOK izdvajanjem Inicijative među drugim inicijativama i udrugama, koje je Grad Zagreb financirao tijekom protekle godine, radi pritisak na Grad i zloupotrijebljeva državne institucije za pritisak na one s kojima se ne slaže aktualna vlast.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža