Pratite uživo u 11 sati na Narod.hr raspravu saborskog Odbora za rad o prijedlogu U ime obitelji o zaštiti radnika koji rade nedjeljom
26. travnja 2017.

Narod.hr svojim čitateljima danas od 11 sati donosi uživo tematsku sjednicu Odbora za rad, na kojoj će se raspravljati o prijedlogu U ime obitelji o zaštiti radnika nedjeljom i ispravnoj regulaciji rada nedjeljom te o položaja radnika u Hrvatskoj. Na tematskoj sjednici će sudjelovati i predstavnik U ime obitelji.

Prijenos možete pratiti i na Facebook stranici U ime obitelji.

Sjednica se organizira kako bi se skrenula pozornost javnosti na ključne probleme s kojima se danas suočavaju radnici u Republici Hrvatskoj.

O svom položaju u radnom odnosu na sjednici Odbora govorit će sami radnici i poslodavci. To će ujedno biti prilika da se saborski zastupnici neposredno od samih radnika i poslodavaca upoznaju s ključnim problemima u sustavu radnih odnosa te na koji bi ih način, po mišljenju samih radnika i poslodavaca, trebalo rješavati.

Na sjednicu su pozvani svi relevantni predstavnici poslodavaca, sindikata, ministarstva, zavoda, instituta, ureda, komora, i dr., kako bi se navedena tema što kvalitetnije raspravila.

(VIDEO) Udruga U ime obitelji predala Saboru prijedlog izmjena Zakona o radu o neradnoj nedjelji: Evo što žele omogućiti!

Podsjetimo, Udruga U ime obitelji predala je Saboru prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu.

“Naš prijedlog će, bude li političke volje, omogućiti da se u Zakon o radu unesu promjene koje će osigurati dvije stvari. Jedna je da radnici zaposleni u trgovinama mogu odlučiti žele li raditi nedjeljom, druga je da će osigurati minimalnu naknadu koju je poslodavac dužan platiti radniku koji radi nedjeljom ili blagdanom, a to je najmanje 50 posto više od standardne satnice zaposlenika. U ovom trenutku je zakon tako loše napravljen da poslodavac može podići radniku plaću za jednu kunu i da to znači da ga plaća za rad nedjeljom i blagdanom”, rekla je Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji.

“Naša je procjena da veliki lanci koji u Hrvatskoj rade u nedjeljom, a u inozemstvu ne rade, kod nas rade iz tog razloga što ne moraju plaćati radnike na odgovarajući način i ne moraju im u praksi dati slobodan dan za to. Za nas je to pitanje društvene pravednosti i osiguravanja da ljudi u Hrvatskoj koji rade u trgovini imaju Ustavom zajamčeno pravo na slobodan dan u tjednu”, istaknula je Željka Markić.

Prijedlog u cijelosti možete pogledati ovdje:

U_ime_obitelji_-_Prijedlog_Zakona_o_izmjenama_i_dopunama_Zakona_o_radu (3)

Izvor: narod.hr

Foto: fah

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža