7 znakova da je Vaša obitelj pod prevelikim stresom
24. travnja 2017.

Je li cijela Vaša obitelj iscrpljena? Naši su stručnjaci izdvojili sedam načina na koje možete odrediti je li Vaša obitelj pod prevelikim stresom, i što možete poduzeti.

Kao roditelj, već znate da je stres dio Vašeg života jednako koliko i borba oko odlaska na spavanje i izbirljivost u jelu. Ali ono što možda ne shvaćate jest da Vaše frustracije mogu utjecati na razine stresa Vaše djece. I prije nego što se snađete, nekoć mirna kuća puna je vikanja, ispada i jednosložnih odgovora.

Možete li se posve rješiti stresa? To je malo vjerojatno, ali postoje načini da ga svedete na minimum. Stručnjaci su izdvojili sedam načina na koje možete procijeniti je li Vaša obitelj pod prevelikim stresom, uz savjete što možete poduzeti po tom pitanju.

1. Nitko ne spava

Kad Vam stres poraste više nego ikada, san je jedna od prvih žrtava. (O, zdravo, nesanice!) Ovaj manjak „ubijanja oka” može Vas učiniti razdražljivijima, zabrinutima i – da – još više Vam povećati stres. Ako se Vi i Vaša obitelj osjećate opterećenima, „stavite djecu na spavanje pola sata ranije i sami oiđite na spavanje pola sata ranije,” savjetuje dr. Tanya Altmann, pedijatrica iz Calabasasa u Kaliforniji, glasnogovornica Američke pedijatrijske akademija i autorica knjige “Čime hraniti svoju bebu.”

2. Više vičete jedni na druge

Pitate se je li pritisak počeo ostavljati traga na Vašoj obitelji? Naćulite uši – više stresa često znači više vike i meteža. Kako biste smanjili galamu, pomaže da ublažite vlastiti glas ili da se Vi i dijete zajedno smirite, kaže dr. Altmann. „Možete reći djetetu: „Mama se mora smiriti pa ćemo ovdje leći, zagrliti se, duboko disati i početi ispočetka,” dodaje dr. Altmann. „Smirivanje jednako koristi Vama kao i djeci.”

3. Rjeđe večerate zajedno

Žalosna istina: Kada ste Vi i Vaš partner pod stresom i razdražljivi, Vaše starije dijete možda preskače obroke s Vama ili izbjegava s Vama razgovarati, kaže dr. sc. Mary Alvord, psihologinja iz Rockvillea u Marylandu, koordinatorica edukacije javnosti Američke psihološke udruge i autorica nekoliko knjiga o opuštanju i izgradnji otpornosti.

Kako bi večere opet bile ugodnije, ona preporuča da svi napišu nešto pozitivno što su pimijetili o drugom članu obitelji i ubace to u košaricu na sredini stola. Tijekom obroka izvadite takozvane „košaricu komplimenata” i pročitajte opažanja naglas. „To može pomoći djeci da se vesele večeri, a odličan je način izricanja pohvala za konkretne stvari, što je bolje od općenitih pohvala,” kaže Alvord.

4. Vaša djeca se povlače u sebe

U iznimno stresnim razdobljima neka se djeca povuku u sebe. Starija će se djeca možda više zaključavati u svoju sobu, dok će mlađa prestati tražiti da idu na igranje s prijateljima.
Zvuči poznato? Možda bi trebalo obaviti provjeru. „Razgovarajte sa svojom djecom. Razgovarajte i nastavite razgovarati. Neka komunikacija bude otvorena,” savjetuje Alvord. „A ako ste i sami pod stresom, recite to – „Idem u vruću kupku da se malo smirim.” Rješavajte probleme naglas kako bi djeca znala na koje se načine nosite sa stresom.“

Također se pobrinite da svojoj djeci budete primjer dobrih mehanizama suočavanja sa stresom. Ako niste baš pozitivni – recimo, previše jedete, pijete ili spavate – nastojte usvojiti zdravije navike, kao što je duboko disanje, svijest o sebi i redovito vježbanje.

5. Mučite se na poslu

Propustili ste rok? Zabrljali važnu prezentaciju? Krivac bi mogao biti stres, jer Vas lišava sposobnosti da se koncentrirate i ostanete organizirani. Stručnjaci preporučaju da utvrdite koje Vas stvari najviše muče i zajedno sa svojim partnerom razmislite o mogućim rješenjima. Primjerice, ako Vam je ujutro teško pokrenuti se, možda bi bilo dobro obaviti više priprema prethodne večeri.

6. Svi su potišteni

Bez obzira na to koliko Vam je godina, kronični stres može uzeti danak na Vašem tijelu. Mlađa će se djeca možda žaliti na bol u trbuhu i noćne more, dok tinejdžeri često dobiju glavobolju, a odrasli stres najčešće osjećaju u vratu, ramenima i leđima. U međuvremenu svi imaju problema sa spavanjem.

Stoga ne čudi što Vam imunitet padne kad je Vaša obitelj pod prevelikim stresom, a to poveća vjerojatnost da se razbolite. Osim ranijeg odlaska na spavanje, pobrinite se da redovito perete ruke, vježbate i zdravo jedete. Također – ovo može zvučati očito – uklonite stres gdje god možete. Jedan od dobrih načina da to učinite jest da se kao obitelj redovito opuštate, kaže Alvord, a to se može učiniti na različite načine, od igranja društvene igre to gledanja filma ili šetnje susjedstvom.

7. I Vi i Vaša djeca neprestano nekamo žurite

Jurnjava od jedne izvanškolske aktivnosti do druge može u Vašoj obitelji stvoriti nelagodu, koja se može pretvoriti u napetost u mišićima, glavobolje, bol u trbuhu i mnoštvo drugih ne baš ugodnih problema. Ako se u ovom trenutku osjećate pod prevelikim pritiskom, pokušajte stisnuti gumb za pauzu, kaže Altmann.

„Recimo da Vaša obitelj kao luda jurca uokolo jer kasnite na sportski događaj i ne možete naći kopačke svog djeteta,“ kaže ona. „Zaustavite se i 10 puta duboko udahnite. Bolje je stići nekoliko minuta prekasno sa svime što trebate nego da dođete bez opreme pa ne možete igrati jer Vaše dijete nema potrebnu opremu.“

Dugoročna strategija?

Ozbiljno se prihvatite vraćanja ravnoteže u Vašu obitelj. „Ako shvatite da se Vaše dijete previše bavi bilo kojom aktivnošću, morate se zapitati je li to zdravo,” ističe Alvord. „I roditelji i djeca trebaju odmor.”

*Napisala: Bonnie Gibbs Vengrow

Izvor: narod.hr/parents.com

Foto: Thinkstock

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža