U ime obitelji

Potvrđeno: I Lovrić Merzel bila u sukobu interesa te se pokreću postupci protiv još troje zastupnika manjina

Potvrđeno: I Lovrić Merzel bila u sukobu interesa te se pokreću postupci protiv još troje zastupnika manjina

Na današnjoj sjednici Povjerenstva za sukob interesa potvrđeno je kako je bivša ministrica Martina Dalić bila u sukobu interesa kada se nije izuzela od odlučivanja kod odluka o otkupu udjela Ine budući da je njen suprug Niko Dalić član Upravnog odbora INA-e.

Sukob interesa Martine Dalić i njezinog supruga: Pita se ‘A gdje bi točno bio?’

Dalić neće morati platiti kaznu

“Utvrđuje se da se dužnosnica Martina Dalić nalazila u situaciji sukoba interesa prilikom sudjelovanja u donošenju odluke Povjerenstva Vlade za upravljanje strateškim trgovačkim društvima i zaključka Vlade donesenog na sjednici o prijedlogu Glavnoj skupštini trgovačkog društva Ina trojice članova društva “, istaknulo je Povjerenstvo u svom zaključku.

No, Dalić neće morati platiti nikakvu kaznu jer prema zakonu za takvu situaciju nije predviđeno izricanje moguće financijske sankcije.

Marina Lovrić Merzel prekršila zakon ugovorom s nećakom

Povjerenstvo je u slučaju bivše SDP-ove sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel, zastupnice u Hrvatskom saboru do 28. prosinca 2015., donijelo odluku da je počinila povredu Zakona o sprječavanju sukoba interesa i da nije smjela potpisati ugovor o prijevozu učenika osnovnih škola i aneks ugovora između Sisačko-moslavačke županije i Čazmatransa, pri čemu se kao podizvoditelj navodi obrt Unatrans u suvlasništvu njenog nećaka.

“Iz podataka koje smo prikupili proizlazi da su Sisačko-moslavačka županija i Čazmatrans u razdoblju prije provođenja predmetnog javnog natječaja sklopili ugovor o prijevozu učenika osnovnih škola i tada još nećak dužnosnice nije bio ortak, a nakon toga su sklopili još dva ugovora i aneks ugovora. Oba ugovora, odnosno aneks ugovora potpisala je Merzel. U tim ugovorima sklapa se ugovor o prijevozu učenika s društvom Čazmatrans, no u samom ugovoru i aneksu piše da je podizvođač Unatrans, koji je u vlasništvu ortaka – njenog nećaka”, kazala je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

Pokrenuti postupci protiv Furija Radina, Veljka Kajtazija i Ermine Lekaj Prljaskaj

Povjerenstvo je donijelo odluku o pokretanju postupka u slučaju saborskih zastupnika nacionalnih manjina – Furija Radina, Veljka Kajtazija i Ermine Lekaj Prljaskaj, koji su kao članovi Savjeta za nacionalne manjine dodijelili sredstva udrugama nacionalnih manjina gdje obnašaju funkcije ili su članovi.

“U situaciji kada dužnosnici imaju poveznice s nekom pravom osobom za koje se donosi odluka, bilo bi uputno da se izuzimaju od raspravljanja i donošenja odluka, pa se propuštanje takvog postupanja nalazi u situaciji gdje će Povjerenstvo preispitivati je li donošenje odluka u skladu s odgovornim, vjerodostojnim i objektivnim odlučivanjem“, rekao je član Povjerenstva Davorin Ivanjek.

Pupovac ne vidi sukob interesa u tome što je odlučivao o dodjeli državnih sredstava udruzi kojoj je on predsjednik: ‘Počašćen sam što je pokrenut postupak protiv mene’

Podsjetimo, temeljem prijave udruge U ime obitelji iz veljače 2017., Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv Milorada Pupovca, jer je kao član Savjeta za nacionalne manjine sudjelovao u donošenju odluke o dodjeli sredstava (većih od 3 milijuna kuna) iz državnog proračuna Srpskom narodnom vijeću, čiji je on predsjednik.

U prijavi se također navodi i da je Milorad Pupovac član saborskog Odbora za nacionalne manjine, koji kontrolira način na koji se troše dodjeljena sredstva.

Foto: UIO

Dokument Povjerenstva također navodi kako se zastupnik mađarske nacionalne manjine, Šandor Juhas, izuzeo od odlučivanja o dodjeli sredstava. Istovremeno, Pupovac to isto nije učinio, kao ustalom ni gore navedeni zastupnici manjina.

Izvor: narod.hr/Hina

Foto: UIO