Nakon što je prihvatio USKOK-ovu žalbu, Vrhovni sud odbio Bandićevu žalbu u “aferi štandovi”
13. srpnja 2018.

Vrhovni sud ponovno je odbio žalbe zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i ostalih u “aferi štandovi” kojima su njihove obrane tražile izdvajanje navodno nezakonitih snimki nastalih primjenom posebnih dokaznih radnji kao i rezultata pretraga.

Milan Bandić i suoptuženici Ivica Lovrić i Zdenka Palac lani su krajem prosinca uspjeli još jednom odgoditi sudski postupak u “aferi štandovi” najavivši žalbe Vrhovnom sudu, nakon što je zagrebački Županijski sud odbio njihove prijedloge za izdvajanjem dokaza.

No, Vrhovni sud je na sjednici održanoj u travnju odbio kao neosnovane žalbe Bandića i Palac u cijelosti, dok je žalbu Lovrića u jednom dijelu odbio kao neosnovanu, a u drugom kao nedopuštenu.

Podsjetimo, prvu optužnicu protiv Bandića optužno vijeće sutkinje Pavelin Borzić odbacilo je u srpnju 2015. zaključivši da u postupanju zagrebačkog gradonačelnika nije bilo obilježja kaznenog djela, no Vrhovni je sud u svibnju 2016. prihvatio Uskokovu žalbu da bi sada odbio žalbu gradonačelnika Bandića.

Badnić: “Što se tiče štandova, ja sam ponosan na tu optužnicu”

“Što se tiče štandova, ja sam ponosan na tu optužnicu, prema tome to pada u vodu, a što se tiče drugih spekulacija, dabogda se to njima dogodilo što se meni dogodilo”, rekao je Milan Bandić u intervjuu, kad su se novinari interesirali za optužnicu jer je besplatno inicijativi UIO ustupio prostor za štandove i same štandove na kojima se prikupljalo potpise za referendum o promjeni izbornog sustava 2014. godine.

Zašto je Bandić bio ponosan na optužnicu da je dao besplatno štandove UIO, a sad traži i više novca nego što smije?

Međutim, ove godine je grad Zagreb procijenio da je izjašnjavanje građana grada Zagreba o potrebi raspisivanja referenduma o promjeni izbornog sustava kao komercijalnu djelatnost ili kao promotivnu djelatnost političke stranke te želi naplatiti za svako mjesto u gradu gdje će se skupljati potpisi što bi kada bi se na svakom zakonski dozvoljenom mjestu prikupljalo potpise iznosilo oko pola milijuna kuna.

Priskrbljivanje koristi bez davanja novca?

Problem s optužnicom je terećenje za priskrbljivanje koristi udruzi U ime obitelji u iznosu od oko 300 000 kuna što bi značilo da je netko nekome dao novac. Dati nekom nešto besplatno na korištenje nije financijska potpora i posve je u skladu s izglasanim pokroviteljstvom.

Odvjetnik Krešimir Planinić, voditelj pravnog tima “U ime obitelji” tada je također istaknuo: “Županijsko vijeće je USKOK-u vratilo optužnicu koju su oni sad opet podigli – time se pokazuje kako USKOK sve teže, kako odmiče vrijeme, dokazuje i pokušava prezentirati ono što je sasvim uobičajeno u gradu Zagrebu – financiranje društvenokorisnih događanja i pokušaj prikazivanja toga kao kaznenog djela. Kao što smo i prethodno govorili – kada građani podržavaju određene društvene promjene, kao što je izborni sustav, financiranje edukativnih letaka i štandova ne može se ni na koji način tumačiti kao kazneno djelo, osim ako želimo da se za svaku donaciju grada saziva skupština grada ili lokalni referendum.”

Švaljek može, a Bandić ne

“Također valja reći da je na isti način financiranje društvenih događanja nastavila i gospođa Sandra Švaljek, koja je kratko zamjenjivala g. Bandića, stoga ne vidim nikakvih poteškoća u tzv. predmetu štandova i letaka. Već vraćanje optužnice na popravak prikazuje da nema jasnih dokaza i očigledno nema jasnog pravnog okvira u kojem se jedno demokratsko nastojanje pokušava oblatiti kroz USKOK-ove neartikulirane optužnice”, upozorio je 2015. odvjetnik Krešimir Planinić.

Izvor: narod.hr

Foto: fah

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža