U ime obitelji

Potresna svjedočanstva: Liječnika tužile pacijentice koje su nakon pobačaja ostale sterilne

Potresna svjedočanstva: Liječnika tužile pacijentice koje su nakon pobačaja ostale sterilne

Dvije žene koje su pretrpjele ozljede opasne po život – toliko užasavajuće da su traumatizirale i osoblje na hitnom prijemu – tužile su liječnika koji je vršio pobačaje u kasnijoj trudnoći. Žene, koje su nakon pobačaja ostale sterilne, podnijele su tužbe protiv LeRoya Carharta za nesavjesno liječenje, piše LiveAction.

Traumatizirani pacijent, traumatizirano osoblje

Prva žena, Ashley Norris, podvrgla se pobačaju 12. svibnja 2020. godine u Carhartovoj ordinaciji u Bethesdi, u Marylandu. Iako se u to vrijeme nije znalo tko je bio odgovoran za pobačaj, tužba je bila upućena protiv Elizabeth Swallow, koja je vršila pobačaje izvan Virginije. Postupak pobačaja kod Norris započeo je 11. svibnja, kad je Swallow u kanal vrata njene maternice stavila laminariju (suhe štapiće od morske trave koji se ostavljaju u kanalu vrata maternice par sati kako bi nabubrili skupljajući vodu iz maternice i tako proširili kanal), započevši tako dilataciju ili širenje, nakon čega je Norris provela noć u motelu. Sljedeći se dan Norris vratila u Carhartovu ordinaciju, no stvari su krenule po zlu.

Norris je dobila dodatne lijekove koji su trebali potaknuti daljnje širenje vrata maternice, jer je zabilježeno kako sama Norris „nije mnogo učinila”. Iako se širenje vrata maternice nije završilo, pobačaj je nastavljen, a Norris je završila pod anestezijom. Prema izjavama u tužbi, Norris se probudila usred postupka pobačaja, vrišteći od bola, te su je istog trenutka ponovno uspavali. Ispostavilo se da su joj i maternica i debelo crijevo bili probijeni, što je dovelo do obilnog krvarenja i opasnog pada krvnog pritiska. Swallow je pozvala Carharta u pomoć, no tad je već stanje pacijentice bilo kritično. Morali su ju prebaciti u bolnicu.

Portal američke pro-life organizacije Operation Rescue o ovom je slučajno nedavno pisao:

Prema izjavama anonimnog svjedoka događaja, teško je krvarila zbog probijene maternice i drugih unutarnjih ozljeda, bila je u stanju šoka te na rubu nesvjestice. Također je imala groznicu – bila je vruća na dodir – te pokazivala znakove sepse.

U nekoliko minuta, pacijenticu smo brzo uveli u dvoranu za hitnu operaciju. Nakon što smo otvorili njen abdomen, ustanovili smo da su unutarnje ozljede bile toliko ozbiljne da smo morali zvati glavnog kirurga.

U jednom trenutku Norris je skoro podlegla zbog iznimne količine izgubljene krvi, no uspjeli su ju održati na životu.

Anonimni svjedok izjavio je za Operation Rescue da je to bila „najstrašnija stvar koju je vidio.” Norris je trebala nekoliko transfuzija krvi, a dijelovi tijela njenog nerođenog djeteta ne samo da su ostali u njenoj maternici, nego su i bili zabijeni u njenu trbušnu šupljinu kroz probijeni dio maternice. Trbušna šupljina joj je bila ispunjena krvlju i stolicom, te je dio njenog debelog crijeva morao biti odstranjen. Zbog ozbiljnih ozljeda debelog crijeva, nekoliko je dana morala imati kolostomsku vrećicu za sakupljanje stolice. Maternicu su joj morali odstraniti, zbog čega je pacijentica ostala sterilna. Dva je dana bila intubirana na odjelu intenzivne njege, a sveukupno je provela devet dana u bolnici prije nego što je mogla ići kući.

Navodi se da je medicinsko osoblje bilo do te mjere traumatizirano ozljedama pacijentice Norris da je kirurg poslao e-mail bolničkom osoblju opisujući užas onog čemu su svjedočili.

Emocionalno potresno

Drugi loše izveden pobačaj dogodio se 21. svibnja 2020. godine, samo devet dana nakon pobačaja Ashely Norris. Haimanot Aragaw i njen muž doputovali su iz Georgije u Maryland kako bi izvršili pobačaj u 23. tjednu trudnoće nakon što su saznali da njihova beba ima Down sindrom. Carhart je izvodio pobačaj uz pomoć kolegice Anh-Chi Dang Do.

Poput Norris, i Aragaw je prvi termin imala dan prije, 20. svibnja, kad su joj dali lijekove i stavili laminariju u kanal vrata maternice kako bi potaknuli dilataciju. Prema tužbi koju je podnijela Aragaw, nakon što su je poslali da prenoći u motelu, Aragaw je počela osjećati bol u predjelu zdjelice i imala je proljev, na što joj je osoblje ordinacije sljedeće jutro reklo da je to „normalno”. Dali su joj još više lijekova kako bi potaknuli daljnje širenje, te su i dalje ignorirali njene bolove.

Začudo, liječnica Do nije izvela D&E pobačaj (pobačaj dilatacijom/širenjem i evakuacijom), što je uobičajen postupak za stupanj trudnoće u kojem je bila Aragaw. Umjesto toga, na njoj je izvršila aspiracijski pobačaj, ili pobačaj usisavanjem – tipično namijenjen za prvo tromjesečje, kad je nerođeno dijete još uvijek dovoljno sitno da stane u kateter za isisavanje. Ovo nije dobro prošlo – Aragaw je počela toliko jako krvariti da je cijelo osoblje u dvorani bilo prekriveno krvlju.

Ponovno su zvali Carharta u pomoć. No ni on nije mogao zaustaviti krvarenje, zbog čega su posumnjali na probijenu maternicu. Kao i Norris, Aragaw su također morali hitno prevesti u bolnicu, gdje su ju primili u dvoranu za hitne operacije. Kirurzi su pronašli ogromnu rupu u njenoj maternici, i dijelove tijela nerođenog djeteta zabijene u njenoj trbušnoj šupljini. Njeno je slijepo crijevo također bilo zahvaćeno ozljedom, te je Aragaw morala primiti četiri transfuzije krvi kako bi ju održali na životu.

Poput Norris, i Aragaw su također morali potpuno odstraniti maternicu, zbog čega je ostala sterilna. Anonimni svjedok je ponovno izjavio za Operation Rescue kako je ovo bilo emocionalno potresno iskustvo za bolničko osoblje koje je spasilo život pacijentici Aragaw.

Iako je Carhart već imao incidente u svojoj prošlosti, uključujući ubojstvo dvoje pacijenata, odobren mu je nastavak rada kad su u pitanju pobačaji. Tijekom posljednjih godina povećava se broj ozljeda nastalih kao posljedica njegovog rada, no nije poduzeto skoro ništa da ga se zaustavi.

„Nakon sveukupne štete koju je izazvao u svom životu, pravedno bi bilo poništiti Carhartove liječničke dozvole, te zatvoriti njegove dvije ordinacije za pobačaje”, izjavio je Troy Newman, predsjednik organizacije Operation Rescue. „Pokušali smo pokrenuti disciplinski postupak protiv Carharta nakon smrti jedne pacijentice prilikom pobačaja iz 2013.g., no uzalud. Nadamo se da će ovog puta liječnički odbor uzeti u obzir nesposobnost detaljno prikazanu u tužbama za nesavjesno liječenje, te izvršiti svoju dužnost tako što će zaštititi javnost od ovakvog kasapljenja kakvog su morale pretrpjeti Norris, Aragaw i njihove nerođene bebe.”

Prevela: Ornela Findrik