U ime obitelji

Florida: Predložen Zakon sličan teksaškom koji bi zaštitio živote nerođene djece od dana kad im počinje kucati srce

Florida: Predložen Zakon sličan teksaškom koji bi zaštitio živote nerođene djece od dana kad im počinje kucati srce

Floridski zastupnik dostavio je Nacrt prijedloga Zakona o otkucajima srca sličan teksaškom Zakonu o otkucajima srca.

Krajem rujna floridski zastupnik Webster Barnaby dostavio je Zastupničkom domu SAD-a Nacrt prijedloga Zakona 167 koji je u mnogo čemu sličan teksaškom Zakonu o otkucajima srca. Taj zakon ograničio bi pobačaj u trenutku kada se otkriju otkucaji srca nerođenog djeteta otprilike u 6. tjednu trudnoće (ili 4 tjedna nakon oplodnje), prenosi liveaction.org.

Poput teksaškog zakona, onima koji pružaju uslugu pobačaja ne poštujući Zakon o otkucajima srca mogla bi biti određena kazna od 10.000 dolara, a svaki pojedinac (osim zaposlenika državne vlade) bi mogao podnijeti tužbu protiv pružatelja usluge pobačaja ili protiv bilo koje osobe koja pomaže ili potiče ilegalni pobačaj. Tužba bi mogla biti podnesena i do 6 godina kasnije, a oni koji pružaju usluge pobačaja mogli bi biti tuženi za svaki pojedinačni ilegalni pobačaj.

Kao i u teksaškom zakonu, u dodatku stoji da niti jedna žena koja traži pobačaj ne može biti kazneno gonjena.

Floridski prijedlog zakona navodi da je značajna uloga države u donošenju zakona o pobačaju kako bi zaštitila život majke i njenog nerođenog djeteta ističući da „od početka ženine trudnoće država ima uvjerljiv interes u zaštititi zdravlja žene i života nerođenog djeteta.“

Floridski prijedlog zakona omogućava 24-satno razdoblje čekanja između ženinog prvog pregleda i pobačaja, te edukacije o „alternativama prekidu trudnoće“.

Također zahtjeva da se prije pobačaja ženama omogući prilika da vide sliku ultrazvuka svog nerođenog djeteta.

Doduše, u slučajevima silovanja, incesta, obiteljskog nasilja, trgovine ljudima ili zbog „zdravlja majke“, ženama koje traže pobačaj se ne pruža prilika da vide ultrazvučnu sliku osim ako ona to sama ne zatraži. U tim slučajevima se također može odreći 24-satnog razdoblja čekanja.

Teksaški Zakon o otkucajima srca kao i njegova floridska inačica nemaju iznimku za slučajeve silovanja ili incesta, no oba zakona dopuštaju pobačaj nakon 6 tjedana trudnoće u slučaju „medicinske hitnosti slučaja“ (u slučaju da je život majke ugrožen, no neonatologinja dr. Kendra Kolb objašnjava da bez obzira na rizik u tom slučaju ne postoji medicinski razlog da se prekine život nerođenog djeteta).

Članak o floridskom zakonu u CBS News-u tvrdi da Barnabijev zakon, suprotno od teksaškog zakona „dopušta pobačaj u iznimkama silovanja, incesta, obiteljskog nasilja, trgovine ljudima ili zdravstvenog stanja koje ugrožava majku“, ali ta tvrdnja nije potkrijepljena u tekstu predloženog zakona. Postoji mogućnost da je netko zabunom donio krivu pretpostavku na temelju liste razloga za izuzeće od toga da se ženi ponudi prilika da vidi ultrazvučnu sliku svog nerođenog djeteta.

Floridski zakonodavci koji su za pobačaj i zagovornici pobačaja diljem zemlje bijesni su zbog predloženog zakona. Pridružuje im se i povjerenik poljoprivrede Nikki Fried od kojeg se očekuje de će se kandidirati protiv trenutnog guvernera Ron DeSantisa u izborima slijedeće godine. Nikki Fried naziva zakon „opasnim, radikalnim i protuustavnim“.

No, guverner Ron DeSantis bi najvjerojatnije potpisao zakon ako bi ga izglasale obje komore. Njegov je ured u e-mail izvješću napisao da je „ guverner DeSantis pro-life. Ured guvernera je svjestan da je nacrt prijedloga zakona dostavljen tek danas, te ćemo ga, kao i u slučaju svih ostalih donošenja zakona pratiti kako se kreće kroz zakonske procedure u slijedećim mjesecima.“

Prema netočnom članku Associated Press-a otkucaji srca nisu uistinu otkucaji srca, te stoga države Arkansas, Indiana, Mississipi, Sjeverna i Južna Dakota razmišljaju o tome da donesu svoje vlastite verzije zakona o otkucaju srca.

Iako niti jedan prijedlog zakona o otkucaju srca prije teksaškog nije preživio zakonodavne izazove, pro-life zakonodavcima uspjeh teksaškog zakona daje novoobnovljenu nadu i optimizam.

* Prevela Jasna Vrbanić